Az uyumak zararlı

Az uyuyup iyi hissedenler yanılıyor

Az uyumak zararlı
18 Eylül 2016 - 12:20

Pek çok ünlü isim, politikacı ve iş adamı günde ancak 4-5 saat uyuyabildiklerini söylüyor. ABD Başkan adayı Donald Trump, Twitter’ın sahibi Jack Dorsey, Yahoo CEO’su Marissa Meyer ve eski ABD başkanı Bill Clinton da onlar arasında. Ancak bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre az uyuyarak kendisini iyi hissettiğini söyleyenler yanılıyor! Yapılan son araştırmaya göre kim olursa olsun yedi saatten az uyuyan kişi kendisini yorgun hissediyor; muhakeme gücü zayıflıyor.

 

 

ABD’deki Utah Üniversitesi’nden bilim insanların 839 kişi arasında yaptığı araştırmada, çalışmaya katılanlar iki gruba ayrıldı. Bir grup günde altı saat veya daha az uyudu, diğer grup ise altı saatten fazla. Az uyuyanlar da iki gruba ayrıldı; gün içinde kendini iyi hissedenler ve uyku bastıranlar olmak üzere. Bu kişiler, MRI tarayıcısına konulup da beyinleri incelendiğinde kısa uyuyanların beyin bölge desenlerinda uyku belirtilerine rastlandı. Araştırmada görev yapan radyoloji uzmanı Dr. Jeff Anderson, bir ya da iki dakikalık uyku hallerimizin bile farkında olmadığımızı söylüyor.

9 SAATE KADAR İDEAL

Araştırmayı yapan ekipteki Prof. Paula Willams “Bazı kişiler 6 saatten az uyuduklarında berbat hissettiklerini söylüyor. Peki kısa uyuyanların iyi hissetmeleri neden? Acaba beyin fonksiyonlarında mı bir fark var? Bir de gündüz uyumadıklarını söylüyorsa bu işin arkasında ne olabilir?” diyerek yola çıktıklarını söylüyor. Bu durumun toplum güvenliğini tehlikeye attığını belirten uzmanlar, örneğin uyku yoksunu kişilerin otomobil kullanırken şekereleme yaptığını ve bunun da farkında olmadıklarını söylüyor.

 

Uzmanlar bir kişinin 7 ile 9 saat arasında uyumasının sağlıklı olduğunu vurgularken yetersiz uykunun uzun vadede obezite ve kalp krizine yol açtığı, beynin performansını etkilediğini söylüyor. Neden uyumaya ihtiyacımınız olduğu ise hala gizemini koruyor. karar gaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum