Amerikan Başkanları Halkını Nasıl Ölüme Sürüklüyor - Yazar: Delwar Hosen

Amerikan Başkanları Halkını Nasıl Ölüme Sürüklüyor - Yazar: Delwar Hosen
06 Şubat 2021 - 13:17

“Amerika’nın haber medyasındaki beyin yıkayıcılardan ve kukla zombilerden çocuklarınızı korumak istiyorsanız, her akşam bu kitaptan bir cümleyi okuyun.” —Greg Palast

Amerikanlı yazar ve medya eleştirmeni Norman Solomon tarafından 2005 yılında yayınlanan “War Made Easy How President and Pundits Keep Spinning Us to Death” isimli kitap, Amerikan Devletinin maskesini çıkarmaktadır, gizli gündemini ortaya koymakmaktadır.

Yazar Solomon, Panama, Yugoslavya, Irak, Afganistan savaşlarında Amerikan hükümetinin yaptığı propaganda çalışmalarını bire bir anlatmaktadır. Yönetimin Amerika halkını bu savaşlara girmeye nasıl ikna ettiğini ve medyayı bu iş için nasıl kullandığını açıklamaktadır.

 “War Made Easy” Kitabı Hakkında Bazı Yorumları

“Norman Solomon en iyi ve cömert Amerikalı gazetecilerden biridir, özellikle de savaş ve medya konularını ele aldığı zaman. “War Made Easy” milletimizi Vietnam’dan El Salvador’a oradan da Irak’a kadar kanlı felaketlere sürükleyen yalanları ve aldatmacaları ortaya koymaktadır ve açıklamaktadır; bu kitap Pentagon’un propaganda kolu olarak çalışıyor gibi görünen ABD medyasının korkaklık ve kusurlarını ortaya çıkarmaktadır. “War Made Easy”, Amerikalıların okuması, paylaşması, tartışması gereken uyandırıcı ve önemli bir kitaptır. ”

—John Stauber, ortak Yazarı – Weapons of Mass Deception and Banana Republicans

“Norman Solomon’un “War Made Easy” adlı kitabını okumak senin için eğlenceli değilse, iyi vakit geçirmeyi bilmiyorsun demektir. Bu olağanüstü kitap bizim çılgın liderleri ve onların sözcülerini ABD basınında daha delirici olmaya yöneltecek. Çocukları Amerika’nın haber medyasındaki beyin yıkayıcıları ve kukla zombilerden korumak için her akşam kitaptan bir cümleyi çocuklarınıza okuyun.”

—Greg Palast, “The Best Democracy Money Can Buy” kitabının yazarı

 “Başka bir savaşı (İran? Suriye?) Engellemeye yardım etmek isterseniz “War Made Easy” ‘ı şimdi okuyun. Bu, Pentagon bütçesinin artmasını sağlayan Washington’daki muhalifler hakkında akıl almaz gerçekler içeren bir stop-the-presses kitabıdır. Bu kitap insanlar ölmeseydi eğlenceli olurdu. War Made Easy, korkunç oyunlarını ortaya çıkarıyor ve oyunu durdurmak için gereken bilgileri sunuyor.”

—Jim Hightower, “Let’s Stop Beating Around the Bush” kitabının yazarı

 “Amerika’nın ana akım medyası Irak’taki savaşı başlatmadı, ancak Bush yönetimi bu savaşı onsuz yapamazdı. “War Made Easy” kitabının en büyük dersi ise, haberciliğin kötüye kullanılması yeni bir şey değil. Ne yazık ki, Washington’un dış politikalarında basınımızın bu tür davranış sergilemesinin tarihçesi vardır. Belki de yeterince kişi bu kitabı okursa ve ona göre davranırsa, bir dahaki sefere bu iş o kadar kolay olmayacak.”

—Mark Hertsgaard, “On Bended Knee: The Press and the Reagan Presidency”; gazeteci ve Kitabın yazarı.

War Made Easy Kitap hakkında aşağıdaki ifadeler kullanmış…

Nazi Siyasi lideri Hermann Goering (1893-1946) demşti, “liderler insanları her zaman emirlerini yerine getirmede ikna edebilir” Bu kitap bu sözün ne kadar doğru olduğunu göteriyor. Solomon, kitapta Amerikan Başkanların ve hükümetin halka nasıl yalan söylediklerini ve ülkeyi savaşa sürüklemek için bilgileri nasıl manipüle ettiğini göstermiştir. Gazetelerin bu duruma sessiz kaldığını ve destekçi olduğunu anlatmıştır. Bombaladığı masum insanların dehşet dolu görüntüleri göstermek yerine, ABD basınının gerçeklerini nasıl saklamaya çalıştığını göstermiştir. Savaştan gelen tabutları halka göstermeyerek ve savaşta ölenlerin sayısını kamuoyuna açıklamayarak, savaşa karşı halkın tepkilerini nasıl bastırdığını anlatmaktadır.- Bu kitap bütün gazete editörlerin mutlaka okuması gereken bir kitaptır.

War Made Easy’de, 2. Dünya savaş sonrası döneminde ABD hükümetin girmek istediği savaşlara halkın desteğini kazanmak amacıyla ABD Başkanlarının ve hükümet yetkililerin söylediği yalanları verdiği örneklerle açıklamıştır.

Kitapta, ABD hükümetinin aldığı savaş ve saldırı kararların ne kadar yanlış olduğunu ve yanıldığını örneklerle gösterilmiştir.

“War Made Easy”, Grana’da ve Panama’nın istilaları ve İspanyol-Amerikan savaşı ile ilgili söylediği yalanları ayrıntılı bir şekilde anlatmıştır.

Vietnam Savaşı ve Irak savaşlarında ABD’li yetkililerin söyledikleri yalanların birçoğu zaten artık biliniyor.  Kitapta konu edilen bu olayların her birini tutarlı bir düzene göre dizilmiştir.

“War Made Easy” ilk okuduğumuzda, kitapta anlatılanları bir komplo teorisi olarak düşünebilirsiniz. Lakin gerçek şu ki, kitapta anlatılanların çoğunu ana akım medyada daha önce yazılmış ve çizilmiş bilgilerdir.

Bu kitap aslında bize yeni bir bilgi sunmuyor, bu kitap bizi geçmiş olay ve olguları birbiriyle karşılaştırarak gerçekleri görmemize yardımcı oluyor.

Delwar Hosen

https://orhaajans.com/yazar/dhosen/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum