ALLAH'IN VARLIĞI VE BİRLİĞİ

ALLAH'IN VARLIĞI VE BİRLİĞİ
25 Nisan 2020 - 18:54

ALLAH’IN VARLIĞI VE BİRLİĞİ

Kelâmcılar; Allah’ın varlığının ispatı ve sıfatları kelamcılar arasında uzun tartışmalara konu olmuştur. Kelâmcılar Allah’ın mahiyetinin bilinemeyeceğini, ne olmadığının ise bilinebileceğini ifade ederler. Buna göre Allah’ın benzeri olmadığı gibi, zıddı da yoktur. İslâm inancında bu sebeple “iyilikler Allah’tan bilindiği gibi kötülükler de Allah’tandır” denilir  Kelâmcılar Allah’ın varlığını kanıtlama amacıyla bâzı önermeler saymışlardır;

1- Hudus delili: “Evren’deki her şey sonradan olduğuna göre bunların öncesinde ve bunların hepsine sebep (ilk sebep) olan bir varlık olmalıdır.”

2- Nizam delili: “Evren’deki nizam bir nizam kurucunun varlığını kanıtlar.”

3- İmkan delili: “Evren’deki her şeyin olması da mümkündür, olmaması da. Bu kuralın bir istisnası olmalıdır, yani yokluğu imkansız olan, Allah’tır.”

4- İlm-i evvel delili: “Evren’deki her şey ilim (ilk ya da ön bilgi) ile var olabilir. Bu bilgiye sahip birisi olmalıdır.”

5- Kabul-u amme delili: “Herkes Tanrı’nın varlığını kabul eder, öyleyse vardır.”

Diğerleri: İbda delili, İhtira delili, Burhan-i Inni (Eserden muessire), Burhan-i Limmi (Muessirden esere), Burhan-i Temanu, Burhan-i Telazum

Zatî sıfatlardan olan vahdaniyyet, İslâmi literatürde, Hristiyanlıkla ilgili en bariz farklılığı oluşturması nedeniyle, önemli yer tutar. İhlas suresinde formüle edilen şekliyle, Allah birdir (sayı olarak – vahidiyyet), ve benzersizdir. (mahiyyet-i nefs-ül emriyesi itibarıyla – ehadiyyet).

Kaynak: http://www.bilgipedia.org/category/allah-tanim-ve-esaslar/

http://www.bilgipedia.org/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum