AKDENİZ PARLAMENTERLER ASAMBLESİNDEN TÜRKİYE'YE ÖDÜL

AKDENİZ PARLAMENTERLER ASAMBLESİNDEN TÜRKİYE'YE ÖDÜL
22 Şubat 2020 - 18:15

Türkiye, Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen Akdeniz Parlamenter Asamblesi 14. Genel Kurul Toplantısı’nda, göç yönetimi alanındaki başarılı çalışmalarından dolayı, “Akdeniz-PA 2020” ödülüne layık görüldü.

Toplantıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Akdeniz Parlamenter Asamblesi Komisyon Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekilli Atay Uslu, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilli Halil Özşavlı ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç katıldı.

USLU: ARTIK BİZ DE DÜNYAYI ALKIŞLAMAK İSTİYORUZ

Ödülü millet adına aldıklarını kaydeden Uslu, “Bugün asamblede Türkiye’yi tabii alkışlıyorlar, insanlık ve sığınmacılar konusunda dünya, Türkiye’ye teşekkür ediyor, ama artık bu konuda biz de dünyayı alkışlamak istiyoruz.” dedi.
Uslu, uluslararası kuruluşların da göçmenler konusunda sorumlulukları bulunduğunu, bu sorumlulukların yerine getirilmesini beklediklerini aktardı.

Akdeniz ve Ege’de insanların öldüğünü hatırlatan Uslu, “Bakın, Akdeniz’de bebekler, insanlar ölüyor. Eskiden denizler kirlenir balıklar kıyıya vurur, şimdi vicdanlar kirleniyor. Bebekler, Aylan bebekler, Ümran bebekler kıyıya vuruyor. Bu bebek ölümlerinden dünya sorumludur. Bebekler ölürken değil uyurken sessiz olunur.” diye konuştu.
Uslu, Türkiye’nin göçmenler konusunda çok önemli adımlar attığını ancak hiçbir dünya devletinin destek vermediğini ifade etti.

“GÖREVİNİZ, AKDENİZ’DE ÖLEN İNSANLARI SAYMAK DEĞİL, ÖLMESİNLER DİYE ÇABALAMAK”

Uslu, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’nin Türkiye’nin daha fazla Suriyeli sığınmacı alması yönündeki açıklamalarına işaret ederek, “BM Mülteciler Yüksek Komiserinin görevi, Akdeniz’de ölen sığınmacıları saymak değil, insanların Akdeniz’de ölmesinler diye çaba sarf etmektir. Onları Cenevre Sözleşmesini uygulamaya, çocukların ve göçmenlerin ölmemesi için çaba sarf etmeye davet ediyoruz.” diye konuştu.

ÖZTUNÇ: BU AVRUPA’NIN İKİYÜZLÜLÜĞÜDÜR

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, şunları kaydetti:
“Bir Yunanlı bakan adalara her gün 300 mülteci geldiğini ve adaların artık kaldıramadığını söyledi. Bize her gün binlerce geliyor. Yani burada bir mağduriyet varsa bu Türkiye’nindir. Diğer bir konu ise Türkiye’nin Libya ile imzaladığı kıta sahanlığına ilişkin anlaşmasına ağır eleştiriler geldi. Bu bana çok tuhaf geldi. Libya ile Türkiye arasındaki anlaşma hukukidir, deniz ticaret hukuku ve uluslararası hukuka uygundur. Rum Kesimi, Yunanistan veya Mısır ile anlaşma yaptığı zaman hukuki oluyor ama Türkiye başka bir ülke ile yaptığı zaman meşru olmuyor. Bu Avrupa’nın iki yüzlülüğüdür, hepsi işi gücü bırakıp Türkiye ile uğraşıyorlar.”

Akdeniz Parlamenterler Asamblesi, her sene faaliyetleriyle bölge halkları arasında karşılıklı anlayış, sosyoekonomik işbirliği, siyasi diyalog, güven inşası ve çatışma çözümünün güçlendirilmesine katkıda bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara ödüller veriyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/akdeniz-parlamenterler-asamblesinden-turkiye-ye-odul/162815/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum