ABD'den Azerbaycan'a çağrı: "Ermenistan düşmanıyla ittifak yapsın"

ABD'den Azerbaycan'a çağrı: "Ermenistan düşmanıyla ittifak yapsın"
24 Nisan 2023 - 09:57

ABD neden Azerbaycan'ı işaret etti: "Ermenistan düşmanıyla ittifak yapsın"
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu


Amerikalılar kaderine terk edilmiş Ermenistan'a Azerbaycan'ın koruması altına sığınmasını öğütlüyor... ABD ve Batı'nın desteğini alamayan Ermenistan'a tek doğru yolu göstermeye çalışıyorlar. 

Ermenistan her alanda başarısız bir devlet haline geldi. Resmi Erivan, yalnızca askeri alanda değil, siyasi-diplomatik savaşta da ezici bir yenilgiye uğradı. Mevcut durumu değiştirmek için tüm seçenekleri deneyen Ermenistan çaresiz bir durumda. Ve değişken müttefikler arayışı da başarılı olmaktan çok uzaktı.
Resmi Erivan, Rusya'nın Azerbaycan ile olan savaşında uzun süre Ermenistan'ı destekleyeceğini umuyordu. Bu desteği açıkça Rusya'nın Ermenistan yerine Azerbaycan'a savaş açması olarak tasavvur etti. Ancak bu olmadı, Rusya, Ermenistan yüzünden Azerbaycan ile ilişkilerin bozulmasına yol açabilecek radikal davranışlarla ilgilenmedi.
Neticede Ermeni toplumunda Rusya'yı düşman ilan ettiler. Bütün umutlarını ABD'ye ve Batı'ya bağladılar. Rusya'dan uzaklaşıp ABD ve Batı'ya yakınlaşmaya çalıştılar. Rusya'nın himayesinde olan CSTO'dan çıkmak için adımlar atmaya çalıştılar. Ve bununla birlikte Rusya-Ermeni ilişkilerinde derin bir kriz dönemi başladı.
814e4a1f24910383014a04866e883c48.jpg (256 KB)
Bu kez resmi Erivan, ABD'yi CSTO üyesi olan Ermenistan'ın en yakın müttefiki olarak ilan etti. Bunu yaparken bile Beyaz Saray'ın pozisyonunu sormadı. Ardından Avrupa Birliği'nin sivil gözlem misyonunu Ermenistan'a yerleştirdiler ve güvenlik sorunlarını tamamen çözdüklerini düşündüler. Ve bu "siyasi-diplomatik başarı" ile övünerek Azerbaycan'a saldırmaya karar verdiler.
Ancak resmi İrevan, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'ne güvendi ve sınır bölgesinde yol açtığı askeri provokasyonların ardından mevcut gerçekle bir kez daha yüzleşti. Azerbaycan ordusu Ermenistan'ı ezici darbelerle vurdu. Rusya'ya ihanet edip yüzünü Batı'ya çeviren Ermenistan'a Kremlin destek vermedi. ABD ve Batı'nın tepkisi Ermenistan'ı tatmin etmedi. Sonuç olarak, Ermeni siyasi çevreleri hemen Ermenistan'ın Rusya, ABD ve Batı tarafından terk edildiği sonucuna vardılar.
Aslında, bu sonuç mevcut gerçeklikle büyük ölçüde tutarlıdır. Çünkü ABD ve Batı, Erivan'a artık dünyada kimsenin "Ermeni projesine" ihtiyacı olmadığını anlatmaya çalışıyor. Bölgesel ve jeopolitik önemi olmayan Ermenistan için dünya devleri çıkarlarını elden bırakmayacak. Ve Azerbaycan şu anda dünya devleri için Güney Kafkasya'da jeopolitik, jeoekonomik, jeostratejik öneme sahip tek devlettir.
Tabii böyle bir durumda resmi İrevan, ABD ve Batı düşmanı Rusya ile şansını tekrar denemeye karar verdi. Bir süre önce Ermenistan'da askeri eğitimi iptal edilen CSTO ile ilgili tutumunu değiştirmeye başladı. Şimdi Başbakan Nikol Paşinyan, CSTO misyonunu Ermenistan'a yerleştirmeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak resmi Erivan, CSTO'yu Ermenistan'ın güvenlik çıkarlarının önündeki ana engel olarak sundu.
7be6236e-b74c-4f73-8160-c3126f1c2e78.jpg (84 KB)
Ancak Ermenistan Başbakanı, Ermenistan için CSTO'dan daha etkili güvenlik mekanizmalarını hâlâ önemsiyor. Ona göre CSTO'yu Avrupa Birliği'nin misyonuyla karşılaştırmak imkansız. Çünkü CSTO'nun Ermenistan'a karşı ciddi güvenlik yükümlülükleri var. Bu nedenle, CSTO'nun güvenlik beklentileri, Avrupa Birliği'nin resmi Erivan misyonununkinden daha yüksektir.
ABD ve Batı'nın Ermenistan'a yönelik son dönemdeki tutumu, resmi Erivan'ın bu kadar keskin bir şekilde tersine dönmesinde özel bir rol oynuyor. Böylece Batılı siyasi çevreler, Erivan'ı resmi olarak desteklemekten çekinmekle kalmamış, aksine Ermenistan'a karşı yaptırımlar uygulamaya başlamışlardır. Ayrıca bu yaptırımların yakın gelecekte daha katı hale gelebileceğine dair de net mesajlar veriyorlar.
Gerçek şu ki, Avrupa Birliği dış politika servisi temsilcisi Peter Stano, yaptırımlarla yasaklanan elektroteknik ekipmanların Ermenistan üzerinden Rusya'ya nakli konusunun ciddi bir şekilde araştırıldığını belirtti. Ona göre Ermenistan örneğinde bu yönde kabul edilemez bir "ticaret akışı" olduğu gözlemleniyor. Ve bu konunun soruşturulmasıyla birlikte resmi Erivan'a ciddi bir uyarı yapıldığını da saklamadı.
Öte yandan, Batılı siyasi çevrelerde resmi Erivan'a yönelik eleştiriler ve hem ABD hem de Avrupa medyasında Ermenistan aleyhine ifşa edici materyallerin yayınlanması da yoğunlaştı. Şu sıralar eski NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen'in Ermenistan'a yaptığı son gizemli ziyaret Batı basınında ciddi tartışma konusu. Ana sonuçlar, eski NATO Genel Sekreterinin Erivan'dan aldığı mali kaynaklar nedeniyle CSTO üye devleti Ermenistan'ın lobicilerinden biri haline geldiğidir.
3af8a97d-88b9-4e60-84c3-b47653fa9f68.jpg (250 KB)
ABD'deki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi üyesi Saul Anuzis'in prestijli "Euronews" yayınında bu konuda eleştirel bir makale yazmış olması ilginçtir. Ona göre Fog Rasmussen'in CSTO üyesi ve Rusya'nın askeri müttefiki olan Ermenistan ile ilişkilerinde "karanlık anlar" yaşanıyor: "Ermenistan hükümetinden mali ödemeler alan F. Rasmussen, ilişkileri bozmaya çalışıyor. Avrupa Birliği'nin Azerbaycan ile ilişkilerini kendi imalarıyla bozmak ve Batı Güney Kafkasya'da bir çatışmaya neden olmak."
Ancak Amerikalı siyasetçi, eski NATO Genel Sekreteri'nin Azerbaycan'a yönelik iddialarının gerçeği yansıtmadığına inanıyor. Son iki yılda Güney Kafkasya'da her şeyin önemli ölçüde değiştiğini kaydetti. Azerbaycan toprak bütünlüğünü yeniden sağladı. Bu bölgedeki “çatışma yatağının” uluslararası hukuk çerçevesinde tamamen ortadan kaldırılması an meselesidir.
Cumhuriyetçi Saul Anuzis, Ermenistan'ın gelecekteki kaderi hakkında resmi Erivan'a önemli tavsiyelerde bulunmayı da unutmadı. Ona göre, Azerbaycan ile barış ve ekonomik-ticari işbirliği, nihayetinde Ermenistan nüfusunun refahını sağlamanın tek doğru yoludur: "Ermeni toplumu istese de istemese de, mevcut gerçeği anlamalıdır. Ermeniler şunu anlamalıdır: Yaşadıkları bölgede gerçek müttefik olabilecekleri tek ülke tek ülkedir. Can. Tek devlet Azerbaycan'dır. Başka devlet yoktur ve olmayacaktır."
Anlaşılan ABD ve Batı'nın desteğini almayan, Rusya ile ilişkileri de krizde olan Ermenistan'a yol göstermeye çalışıyorlar. Rusya ve Batı'nın çoktan terk edip kadere terk ettiği Ermenistan için tek kurtuluş seçeneğini bir anlamda anlıyorlar. Ermenistan kabul etmek istemese de ABD Azerbaycan'ı işaret ediyor. Ve Ermenistan'ı, her zaman düşman olduğu Azerbaycan ile ittifak düşünmeye çağırıyorlar.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum