23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan 2023 - 14:58

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türk ulusal bağımsızlık ve egemenliğinin sembol tarihlerinden olan 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Bu tarih ilerleyen yıllarda modern Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olarak kutlandı. Türkiye'de 1921''den itibaren "23 Nisan Milli Bayramı" adıyla kutlanmaya başlandı. Kanunî adı "Çocuk Bayramı" değildi ancak 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan 1927'deki ilk bayram Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa himayesinde gerçekleştirilmiş, etkinlikler için Atatürk arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu'nun konser vermesini sağlamıştır.

Türk milletinin bu önemli bayramının adı, 1935'te Hakimiyet-i Milliye Bayramı, 1981 yılında "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak resmileşti.

KIRIM'DAN DOĞU TÜRKİSTAN'A ZULÜM VE ESARET ALTINDA YAŞAYAN TÜM TÜRK ÇOCUKLARINA İTHAFEN...

Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyadaki tüm çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun! 23 Nisan’da Türk dünyasının zulüm ve esaret altındaki yurtlarında yaşayan tüm Türk çocuklarına ithafen… 

TÜRK DÜNYASI ÇOCUKLARININ GÖZÜNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

Ben Kırım Tatar balası Mustafa, babam iki gün önce vatanımızı işgal edenler tarafından zorla kaçırıldı. Annemle birlikte günlerdir onun yolunu gözlüyoruz. Annem, dedelerimizin de bir zamanlar vatan Kırım’dan zorla sürgün edildiğini anlatmıştı.

Ben Ahıska Türkü Mustafa Efendi’nin torunu Elçin. Dedem, ailemizin 79 sene önce ölüm katarlarına bindirilerek bilinmez bir yere yollandıklarını söyledi. Vatanımın nasıl bir yer olduğunu hiç görmedim.

Ben Azerbaycan Türkü Ayçiçek. Hem annemi hem babamı Hocalı’da, gözümün önünde vahşice katlettiler. Ayaklarımı karlı ormanda canımı kurtarmak için koşarken kaybettim. Askerler beni bulduğunda onlara, “Bir daha koşabilecek miyim?” diye sordum.

Ben Uygur Türkü Rahmetullah. Annem ve babam yıllardır toplama kampında zorla tutulduğu için evin yaşlılarına ben bakıyorum. Bugün minik bedenime zor gelen işi yapmak için yürürken dereye düştüm ve donarak hayatımı kaybettim. Ben zulme uğrayan milyonlarca çocuktan biriyim.

Ben Bahmut’ta işgalcilerin keyfi ateşi sonucunda hayattan koparılan Lena’yım. Ailemi kaybettim tanımadığım insanlar tarafından kaçırıldım. Çocuklara armağan edilen bu bayramı kutlamayacağım çünkü artık bir mezarım bile yok…

Ben dünyanın farklı coğrafyalarında mezalime uğrayan bir Türk çocuğuyum. Bugün Türkiye’nin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün, 23 Nisan’ı çocuklara armağan ettiğini öğrendim. Çocukluğumu baskıların gölgesinde yaşarken Mustafa Kemal’in bize bir bayram hediye etmesi beni çok mutlu etti. Dünyadaki tüm çocuklara bayram armağan eden tek milletin evladı olmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyorum.

23 Nisan 1920'de Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Türk istiklalinin nişanesi olarak açtığı, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi 103 yıldır dimdik ayakta.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyadaki tüm çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

23 NİSAN 1920’YE GELEN SÜREÇ VE I.TBMM’NİN AÇILIŞI

Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı İmparatorluğu’nun, Mondros Mütarekesi sonrasında işgal edilmesinin ardından Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştı. Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas kongreleri ile alınan kararlar, ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağını ortaya koymuştu.

İstanbul’un işgali ve Milli Mücadele yanlılarının Ankara’ya kaçmaya başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mart 1920’de yayımladığı genelgeyle ”Ankara’da olağanüstü yetkili bir Meclisin” toplanacağını duyurdu.

Bu amaçla yapılacak seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara’ya gelebilenlerden 84’ü, ilk Mecliste yer aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ”bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat”ın bu Meclis olacağını kaydetti.
İlk yayın yeri.https://www.qha.com.tr/guncel/tbmm-arsivinden-ilk-23-nisan-fotograflari-471114

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum