ABD: Biden'ın 24 Nisan açıklaması Türkiye'nin "egemen dokunulmazlığını" etkileme amacı taşımıyor

ABD: Biden'ın 24 Nisan açıklaması Türkiye'nin "egemen dokunulmazlığını" etkileme amacı taşımıyor
01 Mayıs 2021 - 15:00

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden’ın 1915 olayları ile ilgili “soykırım” nitelemesini, Türkiye’nin ABD mahkemeleri karşısındaki “egemen dokunulmazlığını” etkileme amacı taşımadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri, Biden yönetiminin 24 Nisan 2021 tarihinde yaptığı açıklamasının hukuken ne anlama gelebileceğiyle ilgili değerlendirmede bulundu. AA muhabirine yazılı açıklama yapan yetkili, “Başkan’ın son açıklaması, ABD mahkemelerinin sivil yargılaması karşısındaki Türkiye’nin egemen dokunulmazlığını etkileme amacı taşımıyordu, ki bu durum Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası ile düzenlenmektedir.” ifadelerini kullandı.

BİDEN’İN “SÖZDE SOYKIRIM” MESAJI

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915 Ermeni iddialarıyla ilgili yayımladığı açıklamasında sözde Ermeni soykırımı ifadesini resmen kullandı. Biden’in mesajında “soykırım” anlamına gelen “genocide” tabiri yer alırken, İstanbul yerine Constantinople’un kullanıldığı görüldü.

Beyaz Saray Basın Ofisinden bugün yayımlanan, “Statement by President Joe Biden on Armenian Remembrance Day” (Başkan Joe Biden’in Ermeni Anma Günü ile ilgili açıklaması) başlıklı açıklamada, ilk paragrafta; “Each year on this day, we remember the lives of all those who died in the Ottoman-era Armenian genocide and recommit ourselves to preventing such an atrocity from ever again occurring.” yani; “Her yıl bu günde, Osmanlı dönemi (sözde) Ermeni soykırımında ölenlerin hayatlarını hatırlıyor ve böyle bir zulmün bir daha meydana gelmemesi için yeniden taahhüt ediyoruz.” ifadeleri yer aldı. Açıklamada Ermenice “Meds Yeghern” (Büyük Felaket) tabiri de kullanıldı.

Böylece Biden, 1981 yılında yayımladığı mesajda aynı ibareye yer veren Ronald Reagan’ın bu ifadeyi kullanan ilk ABD başkanı oldu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ozan Barış Erim
30 Nisan 2021, 21:46

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum