31 Mayıs'ta Bakü'de düzenlenen "III. Türk Dünyası Edebiyatı ve Kitap Festivali" Kuzey Kıbrıs'a ithaf edildi

31 Mayıs'ta Bakü'de düzenlenen "III. Türk Dünyası Edebiyatı ve Kitap Festivali" Kuzey Kıbrıs'a ithaf edildi
01 Haziran 2024 - 16:27 - Güncelleme: 01 Haziran 2024 - 16:29
31 Mayıs'ta Bakü'de düzenlenen "III. Türk Dünyası Edebiyatı ve Kitap Festivali" Kuzey Kıbrıs'a ithaf edildi

 

24-31 Mayıs tarihlerinde Bakü'de "III. Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali" düzenlendi. Türk dünyasının bilim, edebiyat ve kültür dünyasının tanınmış isimlerinin katılımıyla gerçekleşen festival sekiz gün sürdü. Festivalin her günü bir ülkeye adandı;

24 Mayıs – Kırgızistan Günü, 25 Mayıs – Özbekistan Günü, 26 Mayıs – Macaristan Günü, 27 Mayıs – Kazakistan Günü, 28 Mayıs – Azerbaycan Günü, 29 Mayıs – Türkiye Günü, 

30 Mayıs – Türkmenistan Günü,

 31 Mayıs - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine adandı.
31 Mayıs sabahı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstiklal marşıyla başlayan festival Kuzey Kıbrıs edebiyatı ve şiirinden, Kıbrıslı sanatçıların  milli müzik ve milli Türkü örneklerden oluşan konser programıyla izleyenleri sevindirdi.

Festivalın ilk konuşmacısı olarak Azerbaycan Yazarlar Birliği Basın işleri Başkanı Hayal Rza Kuzey, Kıbrıs'taki yazar ve şairlerin hayatı ve yaratıcı yolunu anlattı. 

Merhum Azerbaycan halk şairi Musa Yagub'un Yavru Vatan'a ithaf ettiği "Azerbaycan'dan Kıbrıs'a selamlar" eseriyle misafirleri salamlayan
Dr. Khayala Zarrabgızı, Kuzey Kıbrıs edebiyatının kurucularından, ilk kadın şairlerinden olan Urkiye Mine Balman'ın aziz hatırasını, "Vatanıma Giden Yollar" kitabını ve edebiyatlarımızın kardeş ülkelerimiz arasındaki gönül bağı olduğunu anlattı.

Daha sonra Dr. Çağın  Zort'un müellifi olduğu "Kıbrıs Türk Edebiyatı Üzerine Makaleler", "Kıbrıs Lehçesinin Genel Fonetik ve Morfolojik Yapısı", "İbrahim Zeki Burdurlu - Kıbrıs Türk Edebiyatında Bir Meşale" kitaplarından konuşdu. Festivalde Kıbrıs'tan özel davetli konuklar bildirilerini sundu.
Kıbrıslı sanatçı Halil Şavkın karikatürist Mustafa Tozaki'nin müzik eşliğinde seslendirdiği Kıbrıs ulusal müziğinden seçilmiş parçalar, etkinliğe renk kattı.

Azerbaycan-KKTC parlamentolar arası Dostluk grupu Başkanı, Milletvekili Sayın Cavanşir Feyziyev'in sahneye davet edilerek "Türk Dünyası Milli Birlik ve Beraberlik" madalyasıyla ödüllendirilmesi, izleyiciler tarafından büyük sempati ve alkışlarla karşılandı. 

Siyasi ilişkilerin temelinde kültürel ilişkilerin bulunduğunu söyleyen Milletvekili Cavanşir Feyziyev bu tür festivallerin ülkelerimiz arasında manevi bir köprü olduğunu vurguladı.
Kıbrıs'tan konuğumuz Dr.Çağın Zort, Abdullah Amir Haşimi, Lutviyya Askarzade, Nadir Yalçın, Gaşam Necefzade'ye "Molla Penah Vagif" ödülünü , Prof.dr. Almaz Ulvi'ye "Mahtumkulu Firaki" madalyasını  takdim eden Millet vekili Cavanşir Feyziyev  Festival çalışmalarının önümüzdeki yıllarda tüm Türk dünyasına hayırlı olmasını ve tüm Türk dünyasına barış ve huzur diledi.


Festival, Halil Şavkının Kuzey Kıbrıs türkülerini seslendirmesi ve "Sema" Azerbaycan milli dans grubunun gösterisiyle çalışmalarını başarıyla tamamladı.

Haberi gönderen: 
Dr. Hayale Zerrabkızı,
Azerbaycan temsilcisi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum