1964 Erenköy Direnişi ve Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel - Yazar: Yeliz Şenyerli

1964 Erenköy Direnişi ve Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel - Yazar: Yeliz Şenyerli
09 Ağustos 2021 - 19:51

1964 Erenköy Direnişi ve Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel

6-7-8 Ağustos 1964’te Kıbrıslı Türklerin Rumlara karşı kahramanca mücadele verdiği Erenköy Direnişi’ne Türk Hava Kuvvetleri de destek verdi. Kıbrıs’ta gerçekleştirilen uyarı uçuşları sırasında Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladıktan sonra 8 Ağustos 1964 tarihinde Rum askerlerince esir alınarak şehit edildi.

Kıbrıslı Türklere soykırım uygulama niyetinde olan Rumlara karşı kararlılıkla ve başarıyla verdiği mücadele sırasında Rumlar tarafından işkenceye maruz kalarak şehit düşen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi olarak kayıtlara geçti.

Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel Kimdir?
Trabzonlu Tütün Eksperi Hakkı Topel ile Mebuse Topel’in oğlu olan Cengiz Topel, babasının görev yaptığı Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, 2 Eylül 1934’te dünyaya geldi.

İlkokula Bandırma’da başlayan ve Gönen’de devam eden Topel, babasını kaybettikten sonra ailesiyle birlikte Kadıköy’e yerleşti. İlkokul ve ortaokul eğitimini, Yeldeğirmeni Okulu’nda tamamladı.
 
Lise öğrenimine Haydarpaşa Lisesi’nde başlayan Cengiz Topel, daha sonra devam ettiği Kuleli Askeri Lisesi’nden 1953’te mezun oldu. 1955’te Kara Harp Okulu’nu bitirip asteğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katıldı.

Pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderilen Topel, eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957’de Türkiye’ye döndü ve Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda göreve başladı.

1961’de 1’inci Hava Ana Jet Üssü’ne atanan Cengiz Topel, 1963’te yüzbaşılığa terfi etti.

Cengiz Topel’in 1964 Erenköy Direnişi’ndeki Uyarı Uçuşu Vazifesi
Kıbrıslı Türklerin Rumlara karşı verdiği mücadelelerde Rumların geri püskürtülmesi için Türk jetlerinin Kıbrıs’ta uyarı uçuşu yapılmasına karar verilmesinin ardından Cengiz Topel, 8 Ağustos 1964’te Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. Topel’in F100F jeti, ikinci dalışına hazırlanırken Rumlar tarafından yerden isabet alınarak düşürüldü.

Cengiz Topel, Rumlarca Şehit Edildi
Uçağı Rumlarca düşürülen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, paraşütle atlamayı başardıysa da indiği Peristeronori Rum Köyü yakınlarında Rumlara esir düştü. Mermisi bitine kadar mücadelesini sürdürdüyse de Rumların işkenceleri sonucu şehit düştü.

Rum kesimi, Cengiz Topel’in yaralı olarak yakalandığını ve hastanede tedavi altına alındıktan sonra yaşamını yitirdiğini savunduysa da Topel, uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı davranan Rumların işkenceleriyle şehit edildi.

Kıbrıs’taki ilk Türk hava harp şehidi de olan Cengiz Topel’in naaşı, Türkiye’nin yoğun girişimleri sonucu 12 Ağustos 1964’te Rumlardan alınarak Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.

Kıbrıs Türklerinin şanlı mücadelesi Erenköy Direnişi’nin 57’nci yılında Rumlarca esir alınıp işkencelerle şehit edilen ilk hava harp şehidimiz Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i ve Erenköy şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve saygıyla yâd ediyorum.

Yazar: Yeliz Şenyerli
Tarih: 8 Ağustos 2021

https://millidusunce.com/1964-erenkoy-direnisi-ve-sehit-pilot-yuzbasi-cengiz-topel/


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum