1944 Çeçen-İnguş Sürgünü

1944 Çeçen-İnguş Sürgünü
25 Şubat 2023 - 23:12

Çeçen ve İnguş Sürgünleri 79. yıl dönümü

 

23 Şubat 1944 Çeçen-İnguş Sürgünü ve Soykırımının yıl dönümü. Sovyet Rusya tarafından 23 Şubat 1944’te Çeçen ve İnguş halkalarının sürgün edilmesi, tarihin kara sayfalarından biri olarak hatırlanmaya devam ediyor. Kanlı sürgünlerin mimarı olan Stalin’in emri ile bütün Çeçenler ve İnguşların, Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden Orta Asya’ya sürgünü başladı. Bazı verilere göre Çeçen ve İnguş Sürgünü sırasında komünistler tarafından 650 binden fazla kişi sürgün edildi.

Avrupa Parlamentosu 2004’te Çeçen ve İnguş halkalarının sürgününü soykırım olarak tanıdı.

Tarih | 23 Şubat 1944: Çeçen-İnguş Sürgünü

KAFKAS DERNEKLERİ FEDERASYONUNDAN BİLDİRİ

Kafkas Dernekleri Federasyonu günün anlam ve önemine binaen bildiri yayımladı. Bildiride, "Çeçen-İnguş Halkı, başta SSCB’nin mirasçısı olan Rusya Federasyonu’ndan, yani muhatabından, daha sonra tüm dünyadan kendilerine yaşatılan bu vahşetin, insanlık suçunun kabul edilmesini ve soykırımın tanınmasını bekliyor" ifadelerini kullandı.

Resim

SÜRGÜN ANMALARI

Çeçenistan’da 23 Şubat uzun zamandır Anma ve Matem Günü olarak kaydediliyordu ancak 2011 yılından sonra, Çeçenistan’da Rusya genelinde kutlanan resmi bayramların da kutlanması gerektiği gerekçesiyle (Rusya’da 23 Şubat “Vatan Savunucuları Günü” kaydediliyor) anma gününün 23 Şubat’ta kaydedilmesi yasaklandı. 2012 yılında Kremlin kuklası Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadırov, Anma ve Matem gününün babasının, eski Çeçenistan Başkanı Ahmat Kadırov’un ölüm günü olan 10 Mayıs tarihinde yapılmasına karar verdi.

23 Şubat 1944 Çeçen Sürgünü - Son Dakika Haberler

Rusya’ya bağlı İnguşetya Cumhuriyetinde 23 Şubat 2018’de Çeçen ve İnguş halkalarının sürgün edilmesinin 74. yıl dönümünde sürgün kurbanları anılmıştı.

Rusya Federasyonu’nda İnguşetya Cumhuriyeti’ndeki Nazran şehrinde matem mitingi düzenlenmiş, camilerde ise sürgünün 74. yıl dönümü dolayısıyla dualar okunmuştu.

23 Şubat 1944 anısına - Jineps Gazetesi

Bununla birlikte anma etkinliklerin çoğu, Avrupa ve ABD şehrinde yapılmıştı. Çeçenler Paris, Strazburg, Nantes, Nice ve Toulouse’da, ayrıca Lahey, Berlin, Viyana, Oslo, Stockholm, Helsinki, Tiflis, İstanbul ve New York’ta bir araya gelerek Stalin’in baskılarının kurbanlarını anmıştı.

23 Şubat 1944: Çeçen-İnguş Sürgünü
Kaynak:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/cecen-ve-ingus-surgunleri-79-yil-donumunde-aniliyor-468184

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum