Trigonometriyi Yunanlılar değil Babilliler buldu

Antik Yunan döneminde keşfedilip geliştirildiği düşünülen matematiğin bir dalı olan Trigonometriyi Yunanlılardan yaklaşık 1000 yıl öce Babillilerin keşfettiği ortaya çıktı.

Trigonometriyi Yunanlılar değil Babilliler buldu
27 Ağustos 2017 - 09:11
3700 yıllık bir tabletin tekrar incelenmesi tarihin tekrar yazılmasına sebep olacak bir sonuç doğurdu. Babilli matematikçilerin Yunanlılardan yaklaşık 1000 yıl öncesinden trigonometri tablosu oluşturduğu ortaya çıktı.
 
Plimpton 332 olarak bilinen tablet 1900'lerin başında Güney Irak'ta Indiana Jones'un esin kaynağı olan Amerikalı arkeolog ve diplomat Edgar Banks tarafından keşfedilmişti.
 
Avustralya'nın New South Wales Üniversitesi'nde yapılan yeni araştırma, Tabletin üzerindeki matematiğin dünyanın eski ve en doğru trigonometrik tablo olduğunu gösterdi.
 
 
Araştırmayı yürüten Dr. Wildberger, Plimpton 322 tabletinin Yunanlı Trigonometrinin kurucusu olarak tanınmlanan Hipparkos'tan 1000 yıl daha önce Trigonometriyi geliştirdiğini söylüyor. 
 
Dr. Wildberger sözlerine şöyle devam ediyor; 
 
Bu tablet sadece modern matematik araştırmaları için değil, aynı zamanda matematik eğitimi için yeni olanaklar da açıyor. Plimpton 322'de, bizimkinden daha net avantajlar sağlayan daha basit, daha doğru bir trigonometri görüyoruz.
 
Babil tabletlerinden bir hazine deposu var, ancak bunların sadece bir kısmı henüz incelenebildi. Yalnızca bu tablet bile eski ama çok sofistike matematik kültürü içeriyor. Bu tablet  bize çok şey öğretecek.
kaynak Star gazetesi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum