Sovyetler Birliğindeki Türklerin Toprakları / Zarema Memetova

Sovyetler Birliğindeki Türklerin Toprakları / Zarema Memetova
05 Nisan 2020 - 12:46

Sovyetler Birliğindeki Türklerin Toprakları

Sovyet Sosyalist - Cumhuriyetler Birliğinin bütün toprakları takriben 22.402.200 km2’den ibarettir. Bunlardan 10.952.900 km büyüklüğündeki topraklar, Türklerin ve Müslümanların yaşadıkları bölgelerdir. Demek ki, Sovyetler Birliğinin bütün topraklarından yüzde 49’u Türklerin mülküdür.

Tarihte ve zamanımızda Türklerin ve Müslümanların memleketleri, Türkistan bugünkü Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan,Yakutistan, Sahalar, Tataristan, Başkirdistan, Çuvaşistan, Hakas, Tuva, Altay bölgesi, Azerbaycan, Dağıstan, Kuzey Kafkasya ve Kırım’dır.

İşte bu Türk ülkelerinden Türkistan 3.994.400 km2, Yakutistan 3.062.100 km2,den ibarettir. Türklerin bu iki ülkesi, Sovyetler Birliğindeki Türklerin büyük ölçüdeki topraklarının sahibidir ki, bu Sovyetler Birliğinin yüzde 35 topraklarını teşkil etmektedir.

Sovyetler Birliğindeki Türklerin topraklarından Türkistanın büyük stratejik ehemmiyeti vardır. Çünkü bu ülke 30 milyondan fazla km2’de yerleşen komşu memleketler Moğolistan, Güney Sibirya, îdil - Ural, Tatar, Başkird, Çuvaş; Kafkasya, İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Çin, Doğu Türkistan İle siyasi, İktisadi ve kültürel münasebetlerde bulunmaya imkan yaratmaktadır.

Sovyetler Birliğindeki Türk toprakları, Kırım istisna, coğrafi cihetten birbirlerine komşudurlar. Sovyetler Birliğinde ve Batı Avrupada bu Türk ve Müslüman topraklarının coğrafyası meselelerinde, her bir Türk memleketini hesaba alan yazılar olsada, bugüne kadar Sovyetler Birliğindeki Türk memleketlerinin genel coğrafyası yazılmadı. Böyle bir yazı, Türkiye’de de yazılmamıştır.

Bugünkü Sovyetler Birliğinin topraklarından yüzde 49’u Türklere ait olduğundan görülüyor kİ, Rusya imparatorluğu, Türkler ve Müslümanların toprakları hesabına büyümüştür.

Zarema Memetova

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Sağınç
    3 yıl önce
    Bağımsız cumhuriyetler ve özerk bölgelerin toprakları I'u oluşturuyor herhalde. Eski Kırım hanlığı toprakları, Orenburg, Saratov, Çelebi gibi yerleri sayarsak SSCB'deki Türk toprağı oranı p-80'lere çıkar diye düşünüyorum.