KASIM SÜLEYMANİ KİMİN KAHRAMANIDIR? - Yazan: M. RIZA HEYET

KASIM SÜLEYMANİ KİMİN KAHRAMANIDIR? - Yazan: M. RIZA HEYET
07 Ocak 2020 - 15:27

Son yıllarda İran’ın Ayetullah Hamneyi’den sonra en güçlü ve en etkili kişisi konumuna gelen/getirilen, aşırı Şiici bir anlayışla Ayetullah Hamneyi’ye yüzde yüz bağlı ve muti bir şahsiyet olarak yetiştirilen ve bu yolda hiçbir insanî ve vicdanî engel tanımayan General Kasım Süleymani’nin ABD güçleri tarafından öldürülmesinin ardından onun Azerbaycan ve Türkiye’deki bazı kesimler tarafından bir “kahraman” olarak gösterilmesi, hatta daha da ileri gidilerek “şehit” olarak adlandırılması aşağıda belirtilecek hususlardan dolayı hiç de şaşırtıcı değil. Anlatılacak hususlar, Kasım Süleymani’nin birileri açısından kahraman veya şehit olmadığı anlamına gelmez. Fakat kime göre ve neye göre?

İran-Irak Savaşı sırasında savaş cephelerinde bulunan ve “velayet-i fakih”esadakatini ve bağlılığını çeşitli sınavlardan geçerek kanıtlayan Süleymani, ilk yurt dışı görevine Azerbaycan’da başlamıştır. 1992 yılından itibaren Azerbaycan’da Şii mezhebine dayalı bir şeriat devletinin kurulması için örgütleme faaliyetinde bulunan Süleymani, aynı zamanda Karabağ Savaşı sırasında İran’dan Ermenistan’a gönderilen askerî yardımların da baş aktörü olmuştur.

ABD’nin Irak’ı işgal etmesi ve Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin ardından Irak’ta oluşan boşluktan yararlanarak oradaki Şiileri örgütlemek ve kışkırtmak suretiyle İran rejimi yanlısı bir hükûmetin kurulmasını sağlayan esas figür yine Süleymani’dir. Belli bir dönemde Türkiye’nin Irak politikasındaki çekingen adımlarından yararlanarak Türkmenleri Şii ve Sünni olarak ayıran, Şii Türkmenleri kendi safına çekerek, diğer Türkmenlere karşı kışkırtan ve Türkiye aleyhine propaganda yaparak onları Türkiye’den uzaklaştırmaya çalışan da Süleymani’dir.

Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı verdiği mücadelede, teröristlerin kaçışını sağlayan, yaralı teröristleri İran’ın sınır bölgesinde bulunan hastanelerde tedavi ettiren, PKK yöneticileriyle sık sık görüşen ve İran’da eylem yapmamaları koşuluyla onlara Türkiye, Irak ve Suriye’de her türlü olanak sağlayan kimdir diye baktığımızda yine ilk akla gelen isim Süleymani’dir.

Suriye’de Esad rejimini destekleyen, HaşdiŞabi örgütünü yöneten, binlerde masum insanın ölümüne ve milyonlarca masum insanın yerinden yurdundan olmasına, milyonlarca Suriyelinin Türkiye’ye sığınmasına sebep olan ve en son İran’da gerçekleşen protesto gösterilerinde beş gün içinde 2 bin insanın ölümüne sebep olanların başında yine Süleymani gelir.

Evet, Kasım Süleymani, İran’ın yayılmacı politikaları doğrultusunda, Şiicilik ve Fars milliyetçiliğini yayma noktasında başarılı ve sadık bir savaşçıdır. O, iki grup için bir kahraman ve şehittir. Birincisi onu yetiştiren ve kullanan velayet-i fakih ve onun meczupları, ikincisi ise Avrasyacılık adı altında Türkiye’yi İran, Çin ve Rusya’ya bağımlı hâle getirmeye çalışan, zihniyet olarak onlardan beslenen grup.

Kasım Süleymani bu iki grubun kahramanı olabilir, fakat insana ve insanlığa haysiyet ve şerefine, özgürlüğe ve adalete değer veren hiç kimsenin kahramanı olamaz.

M. Rıza HEYET- Tebriz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü

Kaynak: http://tebaren.org/?p=2438&fbclid=IwAR0NeSW0s6Yh5JlP_FRN0ClimZIpac7pB_D3LqcOSO6G1fzGbf_GnY6fb_Y

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum