Edebice Dergisinin 19. Sayısı Yayımlandı!

Edebice Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Vural giriş yazısında şunları söylüyor:

Edebice Dergisinin 19. Sayısı Yayımlandı!
17 Temmuz 2019 - 19:59 - Güncelleme: 17 Temmuz 2019 - 20:59

Edebice yaz molası vermiyor. Dergimizin 2019 yaz sayısı çıktı. Edebice bu sayı ile birlikte 4. yılına girdi.

Bu sayımızın kapak görseli 15. sayımızın da kapak görselin çizen Erkan Morca’ya ait. Yaz sayımızın söyleşisini öykücü Yıldırım Türk ile yaptık. Dr. Elif A. Büyükyılmaz’ın yaptığı söyleşiyi keyifle okuyacağınızı umarız.

Genel Yayın Yönetmenimiz Yaşar Vural giriş yazısında şunları söylüyor:

19. sayı ile huzurlarınızdayız. Yine birbirinden de­ğerli yazı ve şiirleri sayfalarımıza taşıdığımız yaz keyfi­nize keyif katacak güzel bir sayı hazırladık.
“Edebiyat; yalnızlık, sabır ve sevgi işi. Dolayısıyla önemli olan üretebilmektir.” diyor Yıldırım Türk bu sa­yımızdaki söyleşisinde. Bu söze katılmamak elde değil. Sabır ve sevgi ile 19. sayıya kadar geldik. Kalabalıklar­da olduğumuz da söylenemez hani. Uzaktan sevenleri­miz var, sağ olsunlar. Ama biz yanımızda, yakınımızda olanlarla edebiyat yolculuğumuza devam edebiliyoruz. Bu da gerçeğin bir başka yüzü. Aslolan üretmektir, de­ğil mi? Biz de bunu başarmaya çalışıyoruz. Edebiyatın türlü verimlerini, okuma tutkunlarıyla buluşturmaya, edebiyat ırmağına su taşıyan dereler gibi edebî dünya­mızı zenginleştirmeye uğraşıyoruz. Edebiyat dergile­rinin bu işlevi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi kül­türel hayatımızın çölleşmemesi, düşünce dünyamızın zenginleşerek gelişmesi için olmazsa olmazlardandır. Bu açıdan bakıldığında üç ayda bir de olsa sizlerle bu­luşmak bize kişisel bir saadet getiriyor görünse de bu, aynı zamanda sosyal bir sorumluluğun gereğidir…
Kıymetli okurlarımız,
Bugüne kadar her sayımızda edebiyat, sanat ha­yatımıza önemli katkılar sunmuş bir veya iki isimle söyleşi yaptık. Bu sayımızın söyleşi konuğu da öykü­cü yazar Yıldırım Türk. Söyleşi editörümüz Dr. Elif A. Büyükyılmaz, öykü editörümüz Numan Altuğ Ök­süz’ün de yardımlarıyla Yıldırım Bey ile güzel bir söy­leşi gerçekleştirdi. Ötüken Neşriyat’tan “Ayrı Düşmüş Zamanlar” ve “Kapıdaki Yüzler” adıyla iki öykü kitabı yayımlanan Yıldırım Türk ile söyleşimizi keyifle oku­yacağınızı umuyoruz.
Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendiğim edebice dergimizde zaman zaman benim de yazılarıma yer ve­riliyor. Bu sayıda Ömer Bedrettin Uşaklı’nın şiirlerin­de 2 yaşında kaybettiği yavrusunun izlerini süreceğiz. Sanatçı ruhlu insanlar ve özellikle şairler, evlatlarının acılarını, onlara olan özlemlerini sözün kudretiyle paylaşmayı başka yüreklere de dokunmayı başarmış­lardır. Modern Türk edebiyatının köşe taşlarından olan Recaizade Mahmut Ekrem’in Piraye, Emced ve Nijad Ekrem adında üç evladını kaybettiğini biliyo­ruz. Yine aynı şekilde, onun öğrencisi Tevfik Fikret’in de en gözdesi diyebileceğimiz Haluk’u çok genç yaşta hastalığa kurban verdiği çoğumuzca malumdur. Yeni­leşme edebiyatımızın bu iki güçlü şairinin evlat acısı, şair ruhlarında derin sarsıntılar yapmış olsa da onların yaralı ruhları edebiyatımıza şaheser sayılabilecek hü­zün şiirleri hediye etmiştir. Ömer Bedrettin Uşaklı’nın yavrusu için yazdığı şiirler de bu açıdan önem arz eden şiirlerdendir.
Bu sayımız öncekilerde olduğu gibi şiir bakımın­dan oldukça zengin: Hakan İlhan Kurt, A. Yılmaz Soyyer, M. Nihat Malkoç, Uğur Demirel, Mert Öztaş, Afşin Efkarlıoğlu, Bayram Durbilmez, Kenan Çarboğa, Nazmi Sancar Yıldırım, Yavuz Koca, İsmail Çakmak, A. Özmen Kılıç ve Atıf İslamzade şiirleriyle sayfaları­mızdaki yerlerini aldılar.
Bu sayımızda beş öykümüz var. Öyküleriyle bir­çok sayıda bizimle birlikte olan Muhammet Erdevir bu sayıda “Birtakım İncelikler”, öykü editörümüz Numan Altuğ Öksüz “Karanlık”, Soner Oğuz “Ruh Adamın Mektupları”, Ayfer Güler “Yürüyüş” ve Demet Yener de “Kötülüğün Sözde Zaferi” adlı eserleriyle aramızdalar.
Ahmet Şahin, geçen sayımızda başladığı “Türk Şi­irinin Aksakallı Bilgesi: Halistin Kukul” adlı yazısına bu sayımızda da devam ediyor. Türk Şiirinin Aksakallı Bilgesi Halistin Kukul ise bu sayımızda edebiyatımızın yakın tarihindeki bir olaya ışık tutuyor. 50 yılı aşkındır yazı hayatının içinde olan Halistin Kukul hocamızın edebiyat tarihimize ışık tutacak anılarına zaman za­man yer vereceğiz.
Bu sayımızda iki gezi yazımız var. Edebice ekibin­den Tuğçe Nur Kesin, görevli olarak bulunduğu Ka­zakistan’ın Türkistan şehri ile ilgili izlenim ve şehirle ilgili bilgileri yazısında aktarıyor. Esma Ayçiçek de ül­kemizden bir yeri, şirin Ege kasabası olan “Sığacık” ile ilgili izlenimlerini paylaşıyor.
Mehmet Ali Kalkan, Metin Savaş, İlkay Coşkun, Ersin Bayram, Erhan Karaoğlan, Derya Baykal, Furkan Uysal, Naci Yengin, Semih Gönül ve Dursaliye Şahan da makale deneme ve eleştiri yazılarıyla bu sayımıza katkı sundular.
19. sayının kapak resmi ressam ve öğretmen Er­kan Morca’ya ait. Yaz mevsimini kapağımıza taşıyan Morca’ya teşekkür ederiz. Her sayıda olduğu gibi Çağrı Cebeci de karikatürü ile bu sayımızda bizlerle…
Dergimizin sizlerle buluşmasında emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim. Yeni ve daha güzel sayılarda buluşmak dileğiyle…

 

Fotoğraf açıklaması yok.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum