BÜYÜKELÇİ GÜLDERE: KIRIM'IN İŞGALİNİ TANIMIYORUZ VE TANIMAYACAĞIZ

BÜYÜKELÇİ GÜLDERE: KIRIM'IN İŞGALİNİ TANIMIYORUZ VE TANIMAYACAĞIZ
27 Şubat 2020 - 18:27

Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, ülkesinin Kırım’ın işgalini tanımama konusundaki tutumunun değişmediğini ifade etti.

26 Şubat Rus İşgaline Karşı Kırım Direniş Günü dolayısıyla Kıyiv’de dün düzenlenen “Age of Crimea” (Kırım Zamanı) forumunda konuşan Güldere, “Bildiğiniz gibi, Türkiye’nin Kırım ile ilgili tutumu 2014’ten beri net; işgali tanımıyoruz, işgali tanımayacağız. Ukrayna’yı uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde tanıyoruz. Bu net tutum 3 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıyiv ziyareti sırasında bir kere daha teyit edilmişti.” dedi.

GÜLDERE, KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNE DE DİKKAT ÇEKTİ

Bu yıl Kırım’ın işgalinin 6. yıl dönümü ile birlikte 1944 Kırım Tatarlar Sürgününün 76. yıl dönümünün de kaydedildiğine dikkat çeken Güldere, “Türk halkı, Kırım Tatar kardeşlerimizin geçmişte atlattığı trajedileri biliyor. Ve üç milyon, bazı kaynaklara göre 5 milyon Kırım Tatar asıllı vatandaşa sahip olan ülke olarak, Kırım ve Kırım Tatarları ile ilgili tüm gelişmeleri dikkatle izliyoruz… Kırım Tatarlarının evlerine geri dönememeleri çok üzücü. Ancak bunun gelecekte bunun mümkün olacağını umuyoruz.” diye kaydetti.

KIRIM TATARLARI İÇİN EĞİTİM VE KÜLTÜR PROJELERİNE KATKI SAĞLANIYOR

Türkiye’nin uluslararası arenada Ukrayna’nın öne sürdüğü kararları ve onun tutumunu her zaman desteklediğini ve bu desteğin devam edeceğini ifade eden Büyükelçi, Türkiye’nin Ukrayna hükumeti ve Kırım Tatar halkının liderleri ile birlikte Kırım Tatarları için çeşitli eğitim ve kültür projelerin hazırlanmasına her zaman katkı sağladığını belirtti.

“TÜRKİYE İLE UKRAYNA OMUZ OMUZA DURUYOR”

Güldere, forumda yaptığı konuşmasından hemen sonra Herson’a uçacağını ve ertesi gün  Toplu Konut İdaresi temsilcileriyle birlikte Kırım Tatar aileleri için inşa edilecek konutları için uygun arazileri incelemek yüzere yerel yönetim temsilcileriyle bir araya geleceğini bildirdi. Büyükelçi, “Bunu, Kırım Tatarları ve Ukrainler tekrar atalarının evlerinde özgürce ve güvenli bir şekilde yaşamaya başlayana kadar yapmaya devam edeceğiz. … Bu zor bir yolculuk ve zor zamanlar, ancak Türkiye, Ukrayna ile omuz omuza duruyor.” dedi.

Kaynak: https://qha.com.tr/kirim/buyukelci-guldere-kirim-in-isgalini-tanimiyoruz-ve-tanimayacagiz/165050/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum