Bilinen En Eski Bal Arısı Myanmar'da Bulundu: Tam 100 Milyon Yaşında!

Myanmar’da (Burma) günümüzden 100 milyon yıl önce bir ağaç reçinesine yapışarak ölümsüzleşen fosilin, bal arısının ilk örneği olduğu kaydedildi.

Bilinen En Eski Bal Arısı Myanmar'da Bulundu: Tam 100 Milyon Yaşında!
18 Şubat 2020 - 20:51

Bu ilkel dişi arı, yaklaşık 100 milyon önce bir kaç çiçeğe konup polen ile beslendikten sonraki anlarının muhtemelen son anları olduğunu bilmiyordu. Mutlulukla kanatlarını çırparken trajik bir şekilde ağaç reçinesine yapışması onun sonu oldu. Milyonlarca yıl içinde, reçinenin kehribara dönüşerek arının mükemmel bir şekilde günümüze ulaşmasını sağlayan oluşum sayesinde, bilim bu trajik olayın nimetlerinden faydalanabildi.

Oregon Eyalet Üniversitesi uzmanlarınca kuzey Myanmar’da yer alan Hukawng Vadisindeki bir madende yapılan bu keşif gerçekten de bilim dünyası için çok büyük önem arz ediyor. Kehribarla birlikte polen kalıntıları bile tespit edilebilmiş durumda. Bulunan polen kalıntıları arının ölmeden hemen önce çiçeklerden polen aldığını gösteriyor. Polen ile beslenen bal arılarına ait elimize geçen çok sayıda fosilin en yaşlısı yaklaşık 65 milyon yıl iken, Myanmar’da bulunan yeni fosil sayesinde bilgilerimiz tam 100 milyon yıl öncesine gidebilecek.

Çoğunlukla takı yapımında ve dekorasyon amaçlı kullanımıyla bilinen kehribar, aslında milyonlarca yıl önce var olan soyu tükenmiş çam veya benzeri türü ağaçların salgıladığı reçinenin fosilleşmiş halidir. Elbette her reçine her durumda kehribara dönüşmez. Reçinenin kehribara dönüşebilmesi için uygun koşulların oluşması gerekir. Eğer bu koşulları sağlamışsa da içinde milyonlarca yıl öncesinden kalan hayvanların fosillerini günümüze kadar ulaştıran çok değerli bir mücevher halini alır ve böylelikle bilime muazzam zengin bir kaynak oluşturur.

Kaynak: Science Daily https://antikyazar.com/bilinen-en-eski-bal-arisi-myanmarda-bulundu-tam-100-milyon-yasinda/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum