Yüzyılın trajedisinin ünlü kurbanları

Azerbaycan'da yayın yapan 552-ci gazet yazarı Shahana Mushfiq'in depremde vefat eden kültür-sanat insanları hakkında yazdı:"Yüzyılın trajedisinin" ünlü kurbanları".

Yüzyılın trajedisinin ünlü kurbanları
19 Şubat 2023 - 19:09 - Güncelleme: 19 Şubat 2023 - 21:11

Yüzyılın trajedisinin" ünlü kurbanları 


Muhteşem MUSHFIQ

6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde olmak üzere kardeş Türkiye'de art arda meydana gelen ve on bir şehri yerle bir eden ve korkunç bir felakete neden olan iki büyük deprem meydana geldi. Şehirler, kasabalar ve köyler yıkıldı, onbinlerce insan öldü. Bu şiddetli musibet, hiçbir ayrım gözetilmeksizin nice canlar aldı, hayatta kalan yüzbinlerce insanın yüreğini harap etti. "Yüzyılın trajedisi" olarak adlandırılan bu korkunç depremin kurbanları arasında ne yazık ki Azerbaycan'da tanınan birçok ünlü ve yetenekli insan var. Türk edebiyatına, kültürüne, sanatına, sporuna ve siyasetine katkıda bulunan, milyonların gözdesi haline gelen çok sayıda ünlünün kaybı, sadece sevenlerini değil, Türkiye ve Azerbaycan'da onları sevenleri de derinden üzdü.
SmartBee ile reklamlarınızı etkili hale getirin.
 
Ağır edebiyat kayıpları
 
Türkiye'nin önemli yazarlarını yetiştiren şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde çok sayıda şair ve yazar hayatını kaybetti. Anısını derin saygıyla andığımız Azerbaycan edebiyatının yakın dostu 32 yaşındaki yazar, çevirmen Abdulkadir Özkan Kahramanmaraş, öğretmen ve sanatçı ablası, babası ve annesi ile birlikte Elbistan'daki evinde yaşamını yitirdi.

Depremin ilk gününden itibaren haber alınamayan yazar Rajab Şükrü Güngörn'ün cansız bedeni, afetin dördüncü gününde evinin yıkıntıları altından çıkarıldı. 52 yaşındaki yazar evli ve dört çocuk babasıydı.
Kahramanmaraş'ta yaşayan bir başka yazar - Ahmet Doğan İlbey bu depremden sağ çıkamadı. 1954 yılında Kahramanmaraş'ta doğan İlbey, 1976 yılından itibaren burada memur olarak çalıştı.
1947 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen doktor, şair, Kahramanmaraş Kültür ve Sanat Evi (KUSEV) başkanı Oğuz Alp Paköz de bu felaketin kurbanı oldu. İki yıl Türk Fırını'nın başında bulunan Paköz, Kahramanmaraş Sendikalar Birliği ve KÜSEV'in kurucuları arasında yer aldı. Yaklaşık 20 yıl KUSEV'in basın organı olan sanat ve edebiyat dergisi Alqish'in de başyazarlığını yaptı.
KUSEV'in kurucularından Alqish dergisinin yazarlarından Ercan Kozanoğlu, 1952 yılında Ankara'da doğdu, 1994'ten beri Kahramanmaraş'ta yaşıyor. Buradaki deprem sonucu hayatını kaybedeceğini bilmeyen yazar, "Anlaşılan burada yaşamaya devam edeceğim" dedi. Hikâye yazmanın yanı sıra müzikle de uğraşan Kozanoğlu, tef ve ud çalardı.
 
Sanat dünyası yasta...
 
Bu günlerde sanat dünyası da kaybın üzüntüsünü yaşıyor. Harabelerde birkaç yetenekli müzisyen, şarkıcı, oyuncu öldü. Adıyaman'da meydana gelen depremde çöken evin enkazı altında 42 yaşındaki resim öğretmeni Türk halk müziği sanatçısı Aziz Taştan, eşi ve iki kızıyla birlikte toprağa verildi. Ünlü sanatçı eşi Özgür Taştan ve iki kızının cansız bedenleri birbirine sarılmış halde bulundu.

Antep İslahiya'da yaşayan müzisyen İsa Gartal, bu depremde oğlu Hanifi Kaan Gartal ile birlikte hayatını kaybetti.
İstanbul'da yaşayan şarkıcı Pınar Can, Kahramanmaraş'ta konser vermek için geldi. Ama ne yazık ki kaldığı otelde korkunç bir deprem onu ​​yakaladı. Otelin enkazı altında yaşamını yitiren Pınar Can'ın 13 yaşındaki oğlu geride kaldı.
Eşini geçen yıl kanserden kaybeden müzisyen Yasin Can, çocuklarını Adıyaman'da uğurladı.  
Malatya'da meydana gelen depremde Türkiye'nin en iyi yay ve keman ustalarından Ramazan Serim hayatını kaybetti.
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Ofis Mahallesi'nde eşi oyuncu Çağdaş Çankaya ile birlikte 10 dilde şarkı söylemesiyle ünlenen Diyarbakırlı şarkıcı Zilan Tigris (Dilek Küçüker) 9 katlı binanın enkazı altında yaşamını yitirdi.
Adana'da yaşayan ve 'Bir Zamanlar Çukurova'da' dizisindeki Şarmin'in arkadaşı rolüyle anılan oyuncu Emel Atıcı ile model pilot kızı Puryan Atıcı da depremde hayatını kaybetti. Bu üzücü haber, dizinin yaratıcı şirketi "Tims&B" tarafından yayınlandı. Dizinin bir diğer oyuncusu Yeliz Doğramacılar, Atıcı'nın ölümüyle ilgili yaptığı paylaşımda "Üşümek hoşunuza gitmez. Umarım o betonların arasında üşümezsiniz" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.
 
Deprem sallayan spor kulüpleri
 
Bu korkunç felaket, aldığı canlarla spor dünyasını derinden sarstı. Profesyonel spor kulüplerinin üyeleri ve gelecek vaat eden çocuk sporcuların da dahil olduğu kayıplar, inanmak isteyenler için çok ağır ve dayanılmaz.

Bu depremde "Kahramanmaraş İstiklalspor" futbolcuları Hakan Doğan, Taner Kahriman, "Yeni Malatyaspor" kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan, "Malatya Büyükşehir Baladiyaspor" sporcusu Mehmet Can Ağırbaş trajik bir şekilde hayatını kaybetti. 
Depremde hayatını kaybeden sporcular arasında Gaziantep'in "Merinos" voleybol takımı oyuncusu Betül Çoban Çakır ile voleybolcu eşi Badraddin Çakır da bulunuyor.
Malatya Beyşehir Baladiyaspor ve A Milli Takım formasını giyen bir diğer voleybolcu Emincan Kocabaş, Malatya'da kaldığı otelin enkazından kurtulamadı.
Türk milli takımı "Vefakend Hatay Beyazıt Beyuksheher Baladiyaspor" takımında hentbolcu Cemal Kütahya, oğlu Chinar Kütahya ile birlikte depremde hayatını kaybetti.
Çankaya Üniversitesi ve Türk milli takımında forma giyen genç basketbolcu Nilay Aydoğan da deprem felaketinden kurtulamayan sporculardan biri oldu. Babaannesini ziyarete gittiği Malatya'da anneannesiyle birlikte depremde öldü.
Turnuva için Adıyaman'a gelen KKTC Gazi Mağusa Türk Eğitim Koleji'nden yaşları 12 ile 14 arasında değişen 15 kız ve erkek voleybolcu, geldikleri "İsias" otelinin enkazı altında yaşamını yitirdi. kalıyorlardı. 39 kişilik mürettebattan 35 kişi öldü.
lll
1974 yılında Kırıkhan'da dünyaya gelen cerrah ve siyasetçi Tülin Durgun da evinde meydana gelen depremden etkilenerek hayatını kaybetti.
24. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Sitkı Güvenç, gazeteci, halk figürü Rafi Sümbültepe ve eşi Jahida Hanım, gazeteci İsgender Korkut da "yüzyılın trajedisi"nde hayatını kaybeden tanınmış isimler arasında yer alıyor.
lll
Kardeş ülkede yaşanan deprem maalesef Azerbaycanlı soydaşlarımızın gözünden kaçmadı. İlk bilgilere göre, 10 Azeri'nin yaşamını yitirdiği depremde ilk günden beri sorulmasını beklediğimiz ve geçmiş olsun dileklerinde bulunduğumuz dört öğrencinin cenazeleri binanın enkazından çıkarıldı. Bunların arasında Gündüz Nazarzade amatör bir oyuncuydu. "Külkedisi" adlı uzun metrajlı filmde ve "Bajanags" adlı TV dizisinde rol aldı. Yeteneğinin miras alındığı unutulmamalıdır. Gündüz'ün amcası Genç Seyirci Tiyatrosu oyuncusu Tahir İsmayilov'dur (Galbinur). Genç yeteneğimiz Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra İnönü Üniversitesi'nde tıp okudu.

Bu isimler halen bulabildiğimiz, duyabildiğimiz ve görebildiğimiz kayıplardır. Ama ne yazık ki o yıkıntıların altında her biri kendi alanında profesyonel ve umut yeşerten kaç can, kaç hayat, kaç parlak gelecek söndü. Tek tesellileri edebiyat, sanat, spor, siyaset alanlarında yaptıkları çalışmaların onları yaşatacak olmasıdır.
Tanrı herkesi korusun!

İlk yayın yeri: https://525.az/news/213959-esrin-faciesinin-unlu-qurbanlari--sahane-musfiq-yazir

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum