Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

Anılardaki Abdülkadir Donuk Hoca

17 Kasım 2022 - 13:07 - Güncelleme: 17 Kasım 2022 - 13:29

Anılardaki Abdülkadir Donuk Hoca

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi koridorlarında Abdülkadir Donuk hocamızın sesi 16 Kasım 2022 tarihinde tekrar yankılandı. Donuk hocamıza fakülte hocaları ve sevenleri tarafından saygı günü düzenlendi.
Program Donuk hocamızın hatırasını yad etmek adına önemliydi. Biz de birkaç hatıramızı paylaştığımız anma gününde ailesi, rektörlük, öğrencileri ve sevenleri yalnız bırakmadı.
Donuk Hocamızla ilgili mutlaka tezler hazırlanacaktır. Hocamızın Devlet, Vatan ve Bayrak anlayışı; Türk Dünyasına yönelik yaptığı çalışmalar ve Türklük ülküsü ortaya konulacaktır.
Edebiyat Fakültesi Donuk hocamızın adını bir şekilde ölümsüzleştirecek çalışmalar yapmalıdır. Zeki Velidi Togan, İbrahim Kafesoğlu, Hakkı Dursun Yıldız, Gülçin Çandarlıoğlu, Abdülkadir Donuk ... çizgisi devam etmelidir.
Donuk hocamızla ilgili güzel hatıralar biriktirmek herkese nasip olmaz. 16 Kasım’da yapılan toplantıda birkaç dakikalığına da olsa hocamızla ilgili iki anımızı hazirunla paylaşma imkânı buldum. Hocamızla aynı çalışma masası etrafında dolu dolu geçen yıllar...
Bizim için sadece hoca öğrenci diyaloğunun ötesinde bir yere sahipti Donuk hocamız. O, ailemizden birisiydi her zaman. Uzak yakın demeden yolumuzu hocamızın odasına düşürür ve birkaç cümle de olsa tavsiyelerine ihtiyaç duyardık.
Hocamızla ilgili dört bölümden oluşan hatıralarımı http://tarihistan.org sitesinde (https://www.tarihistan.org/yazarlar/naci-yengin/prof-dr-abdulkadir-donuk-hocama-dair-iii/10332/)  paylaştım. Ancak bunlar elbette yetersizdir. Hocamızın yazamadığım pek çok yönü, emeği ve hatırası vardır. Bunları derlemek ve kitaplaştırmak gerektiğine inanıyorum.
"Anılarda Abdülkadir Donuk Hoca" adını verdiğim hatıralarını derlemek bir kişinin altından kalkabileceği iş değildir.
Mualla Uydu Yücel, Ali Ahmet Beyoğlu, İlyas Topsakal, Bilge Donuk gibi hocalarımızla da paylaştığım gibi Hocamıza dair "Anılarda Abdülkadir Donuk" çalışması yapılmalıdır.Bununla ilgili anılarını yazmak isteyen arkadaşlar için mail adresimiz: [email protected]
Başta asistanlığından itibaren yanında bulunan Ali Ahmetbeyoğlu, Mualla Uydu Yücel, Kürşat Yıldırım gibi çok değerli asistanları olmak üzere tanıyan onu tanıyan, fikri ve ilmi dünyasında izler taşıyanların Donuk Hoca hakkında yazması gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi Kurul salonunda 16 Kasım 2022 tarihinde donuk Hoca için bir araya gelenlerin gönlü Donuk Hoca için atıyordu. Fikri bir, yüreği bir, ülküsü bir olan insanlar var oldukça Donuk hocamız yaşamaya devam edecektir. Ruhu şad, mekânı uçmak osun...
Not. Donuk Hocamızla ilgili yapılan 'Anma Günü' toplantısı ve hocamızın kısa biyografisi ile ilgili ve Hocamızın son asistanı Doç. Dr. Kürşat Yıldırım'ın ( https://www.tarihistan.org/doc-dr-kursat-yildirim-yazdi-donuk-hocamizi-andik/26396/?fbclid=IwAR0kdf_Krnhtcd2nbSK9EkFd-knvIYYAHvlAYpo5vgkT6ZOLnbDwe4CC6Ss) yazısını okumanızı tavisye derim.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum