Yağmur BİRCAN Yazdı: EMPATİ

  Empati: Bir kişiyi dinlemek beyin işidir ama onunla empati kurabilmek gönül işidir

Yağmur BİRCAN Yazdı: EMPATİ
04 Şubat 2021 - 10:41 - Güncelleme: 04 Şubat 2021 - 13:31
Empati

“Bir kişiyi dinlemek beyin işidir ama onunla empati kurabilmek gönül işidir .“

Empati ; kişinin kendisini başkasının yerine koymasıdır . Ne kadar basit gelse de her insan empati yapamaz . Daha doğrusu yapmaz . Herkes kendi bakış açısından bakar ,kendi düşüncelerini doğru görür , kendi düşünceleri doğrudur insanoğlu için . Ama öyle değil işte . Bazen başkasının gözünden de bakmak gerekir hayata . Omların yerine kendimizi koyup “böyle bir durumda ben ne yapardım?” ,” nasıl tepki verirdim ?” diye sorabilmelisiniz kendinize . İşte biz buna empati diyoruz . Bu devirde herkes kendini düşünür olmuş. Bu kelimeyi söylersem karşı taraf kırılır mı diye düşünen yok . Ama olması gerekiyor . Bir davranışına veya sözüne kızıp karşı tarafa bağıranları hiç anlayamıyorum . Önce bir kendinizi onun yerine koyun . Belki bu sefer düşüncesi size de mantıklı gelir . Hep siz haklı , hep siz doğru değilsiniz ki . Olay aslında haklılık haksızlık değil . Karşı tarafı önemsemek önemli olan . Karşı tarafın da düşüncelerine kulak vermelisiniz .
  Size bir öğretmenin başına gelen olayı anlattığı bir hikayeden örnek vermek istiyorum .
“ Geçen gün okulda gezinirken bir duvar kenarında oturmuş küçük bir çocuk gördüm . Üstü başı toz içindeydi . Hemen kızdım ona , bu ne hal sen ne biçim öğrencisin , utanmıyor musun da kavga edip bu hallere geliyorsun dedim . Çocuk önce bir şey demedi . Ardından önce başını kaldırıp ,boş boş sağa sola baktı . Sonra da yüzüme bakarak “öğretmenim siz benim neden ağladığımı , neden bu hale geldiğimi sormadan kızdınız . Olsun ben yine de siz saygımı sürdüreceğim . Ama olay saydığınız gibi değil” dedi . Merak etmiştim ve ne oldu ki diye sormuştum . Meğerse çocuklardan biri babası ölmüş bu öğrenciye babası yok fite çok kötü sözler söylemiş , bu çocuk da dayanamayıp onun üzerine yürümeye kalkınca diğer çocuğun arkadaşları hep birden saldırarak dövmüşler bunu . İçim cız etti bunu öğrenince . Kendimi öğrencinin yerine koyarak empati yapmaya çalıştım ve yüzümün kızarıklığıyla çocuktan özür diledim .”
Ne hissettiniz bunu okurken ?
Sizde ilk başlarda çocuğa kızdınız, laf söylediniz sonlara doğru da üzüldünüz değil mi ?
İşte bu yaptığınız ön yargı . Hayata biraz da başkalarının yönünden bakmamız gerekiyor . Bu öğretmenin yaşadığı olaydaki gibi zaten zaten kırık bir kişinin canını birde biz yakar , bizde üzersek sonu hep pişmanlık olur . Pişman olmamak için, kimseyi kırmamak için empati kurun . Hayat birbirinizi kırmanız için çok kısa . Boşverin olumsuzlukları olaylara iyi yönden bakın . Sadece kendinizi değil başkalarını da düşünün.
                                                Yağmur Bircan

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum