Ustasından sıra dışı bir polisiye

Ustasından sıra dışı bir polisiye
15 Haziran 2021 - 18:22

Altın Kitaplar; "Bir Osmanlı Yazı", "Terk Edilmiş Manalar Cenneti", "Kudüs'ün Güvercinleri", "Marlene'in Yetimi" ve "Paylaşılamayan Cinayet" kitaplarının yazarı Melih Esen Cengiz'in yeni romanı "Bir Kadın Bir Cinayet"i okurla buluşturdu. Melih Cengiz, "Bir Kadın Bir Cinayet"te, zamanın dindiremediği, gerçeklerin üzerini örten bir hasretin sır perdesini aralıyor:

"1977 Mayıs'ı... İstanbul kabuslar içinde bir cehennemden diğerine geçmekte... 1 Mayıs katliamıyla birlikte şehir gençlerin ölümleriyle sarsılırken kralların treni Orient Ekspress tarihinde son defa Sirkeci Garı'na geliyor.

İki gün sonra bir Orient Ekspress yolcusu Gülhane Parkı'nda ölü bulunurken bir başka yolcu, yaşlı Alman kadını Gisela cinayet zanlısı olarak Sultanahmet Karakolu'nda gözaltına alınır. İttihat ve Terakki'nin güçlü önderi Talat Paşa'nın eski konağından karakola dönüştürülmüş tarihî binada günlerce masumiyetini haykırır Gisela. Onun mu acısı ve pişmanlığı büyüktür, yoksa kuruntu ve düşlerin sık sık yokladığı komiser Attila'nın, gencecik bedenlerle dolup taşan morgun müdürü Taylan'ın mı?

Sevgilisini çatışmalarda yitirecek devrimci kız Ülkü'nün düşleri zamansız sona ermişti de Topkapı Sarayı'nın dış bahçesi Gülhane Parkı'nın ağaçlarında hayata veda eden son Orient Ekspress yolcusu yaşlı adam akıbetini hak mı etmişti?

Cinayetin ipuçlarını belki Tanzimat Fermanı'yla Türk aydınlanmasına ilk harcın konulduğu gizemli Gülhane Parkı ile sokağın karşısındaki Osmanlı'nın askerî rüştiyesi İstanbul Morgu ya da bizlere çok yabancı bir tarih saklıyordu.

Zamanın körletmekte aciz kaldığı bir özlemin gerçeklerin üzerine nasıl bir tül perde çektiğine tanık olacağınız ve gözyaşlarını sorgulayacağınız bu romanıyla ilgili olarak Melih Esen Cengiz şu yorumda bulunuyor:

"Hiçbir birey bir gerçeğe tam anlamıyla sahip olamaz. Bu gerçek, bir sevgi, bir insan, bir güç, doğadan bir parça, maddi bir varlık, bir düşünce ya da hayal olabilir. Hep çabalarsınız, bedeninizin her bir tarafını, tüm duygu ve düşüncelerinizi kullanıp gerçeklere ulaşmayı hedeflersiniz. Sonunda engellerin sizi oyaladığı, yalanların üstünü örttüğü gerçeği elinizde tutar ve çıplak gerçeğe ulaştığınıza inanıp hemen gurur duyarsınız kendinizle. Aslında işte bu inanış doğru değildir. Gerçeğin ancak bir yanını, bir yüzünü görmektesiniz oysa. Evrende gerçeğe noktayı koyup ona sahip olan kimse olmadı, olmayacak da… Ama her zaman gerçeklere tam manasıyla sahip olmaya çabalayan bireyler olacak. İnsanlık var oldukça yadsınmayacak ve tartışılmayacak biricik gerçek, işte bu çaba olacak. 'Bir Kadın Bir Cinayet' gerçeğin peşindeki çabaları sergileyen bir çalışma, bir başka çaba."

Altın Kitaplar Tel:(0212) 446 38 88
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kitap-haberleri-56hk.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum