Ulupamir Kırgızları, terör sempatizanları tarafından tehdit ediliyor

Van’ın Erciş ilçesi Ulupamir köyünde Kırgız Türkü köy korucuları, bölücü terör örgütü PKK ile mücadele veriyor. Uzun bir süredir köydeki HES projesi ve civar köylerdeki baskılardan muzdarip olan Ulupamirliler, yeniden köylerini kaybetme tehlikesi yaşıyor. Köydeki arazi sorunu ve birçok sorunla mücadele eden Kırım Haber Ajansına konuşan Ulupamir köylüleri, terör örgütüne karşı durdukları ve tamamen korucu köyü oldukları için çevrede sevilmediklerini vurguladı.

Ulupamir Kırgızları, terör sempatizanları tarafından tehdit ediliyor
20 Mayıs 2021 - 10:24

1982 yılında Çin, Tacikistan ve Afganistan’ın keşişiminde bulunan Pamir yaylasından işgal nedeniyle göç ederek Türkiye’ye sığınan Pamir Kırgızları, 40 yıl önce geldikleri Van’ın Ulupamir Köyü’nden (şu anda mahalle) bölgeye hidroelektrik (HES) santrali yapılması ve teröre karşı durmaları nedeniyle sürgün tehlikesiyle karşı karşıya. Askerlik ve koruculuk görevlerini başarılı bir şekilde yürüten bölgedeki PKK sempatizanlarına müsaade etmeyen Ulupamirli Kırgız Türkleri, göçe zorlanıyor. Devletin tahsis ettiği mera alanları, bölgedeki PKK sempatizanları tarafından işgal edilen Ulupamirliler, tehditlere karşı devlet yetkililerden bir çözüm bekliyor.

“KÖYÜMÜZ TAMAMEN KORUCU OLDUĞU İÇİN ÇEVREDE SEVİLMİYORUZ”

Ulupamir köyünden bir kaynak, Kırım Haber Ajansına bölgedeki son durumu hakkında bilgi verdi. Terör örgütü PKK’ya destek vermeyen ve PKK’nın giremediği tek köy olarak bilinen Ulupamir’deki güncel mera ve arazi sorununa ilişkin şunları söyledi:

“Çevre köylerle mera sıkıntımız var. Bizim köy tamamen korucu olduğu için çevremizce sevilmiyoruz. Yayla veya meraya çıkma durumumuz yok. Yapılan HES ile de köy deremiz elimizden alındı. Hayvanlarımıza köyümüz sınırları, otlakları yeterli gelmiyor. Ayrıca çevre köylülerde gece boyu sürülerini bizim sınırlarımızda otlatarak zaten yetersiz olan otlaklarımızı gasp ediyorlar. Oraların kendilerine ait olduğunu söyleyerek sınırlarımızı korumaya giden köylülerimize silah, kürek, kazma ve sopalarla saldırıyorlar. Çoğu zaman kavga çıkıyor.

“TERÖR SEMPATİZANLARI TARAFINDAN TEHDİT EDİLİYORUZ”

Fotoğraf, resim, video ile ispatlı olmasına rağmen küfür, saldırı ve sınırlarımızı işgal etmeleri başta olmak üzere, bölgedeki yetkililerimizden sorunlarımıza çözüm bulmalarını istiyoruz. Bu bir sınır kavgasıdır. Arazi sorunu, terör örgütü sempatizanları tarafından suistimal ediliyor. Ne yazık ki, her sene aynı sorunu yaşıyoruz ve bir çözüm alamıyoruz. Çevre köyler İsrail misali, sürülerini zaten bize yetmeyen topraklarımıza getiriyor ve otlakları sahipleniyor. Terör sempatizanları tarafından tehdit ediliyoruz.”

ERÇİŞ KAYMAKAMI MEHMETBEYOĞLU: TÜRKİYE, KIRGIZ ASILLI TÜRK VATANDAŞLARIMIZIN DAİMA YANINDADIR

Erçiş Kaymakamı Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, dün sosyal medya hesabından Ulupamir köyü ziyaretinden fotoğraflar paylaşarak, Kırgız asıllı Ulupamir Türklerine destek mesajı verdi. Dr. Mehmetbeyoğlu’nun mesajı şöyle:

“Ulupamir Mahallemizde yaşayan Kırgız asıllı Türk vatandaşlarımız yıllarca kardeşliğimizin, dostluğumuzun ve milli beraberliğimizin simgesi olmuşlardır. Ercişli hemşehrilerimiz de onları özümseyerek yıllarca hep birlikte huzur ve güvenle yaşamışlardır. Üzüntülerde hep beraber kederlenip, sevinçlerde hep beraber mutlu olmuşlardır. Verdikleri her bir şehit, vatan topraklarımızın bağrına bastığı birer nefer; her bir gazi canını siper etmiş bir kahraman olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Kırgız asıllı Türk vatandaşlarımızın her zaman yanında olmuş ve olmaya devam edecektir.”

Resim

ULUPAMİR KÖYÜ VE PAMİR KIRGIZLARI

1982 yılında Çin, Tacikistan ve Afganistan’ın keşişiminde bulunan Pamir yaylasından işgal nedeniyle göç ederek Türkiye’ye sığınan Pamir Kırgızları, 40 yıl önce geldikleri Van’ın Ulupamir Köyü’nden (mahallesi) bölgeye hidroelektrik (HES) santrali yapılması gerekçesiyle göç tehlikesiyle karşı karşıya.

Van’ın Erçiş ilçesi Ulupamir Köyü’nün hikayesi, 80’li yıllara dayanıyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 1979 yılında Afganistan’ı işgal edince, Pamir Yaylası’nda yaşayan Kırgız nüfusunun bir kısmı Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı. Önce Pakistan’a göç ettiler. Ancak Pakistan’ın sıcak iklimine alışamadılar. Bunun üzerine Pakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği’ne müracat ederek yardım istediler. Bu istek 1982 yılında kabul edildi. Bin 150 Kırgız uçaklarla Türkiye’ye getirtildi. Önce Malatya ve Van’a yerleştiler. 1985 yılında ise Turgut Özal’ın talimatı ile TOKİ Konutları’na geçtiler. Kırgızların isteği ile de köyün adı Ulupamir oldu.

Köy halkı, şimdi de HES projesi nedeniyle göç etmek zorunda kalabilir.Ulupamir’de Kırgız kültürünü yaşatan ve bölücü terör örgütü PKK’nın varlığını engelleyen Pamir Kırgızları, köyün göçe zorlanmasından ve 40 yılı aşkın bir süredir bölgede korumaya çalıştıkları kültürün etkileneceğinden endişe duyuyor.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ömer Cihad Kaya
19 Mayıs 2021, 23:14

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum