Ukrayna milletvekilinden Uygur Türklerine destek

Ukrayna milletvekilinden Uygur Türklerine destek
09 Ekim 2022 - 11:38

Birleşmiş Milletler’in Doğu Türkistan’daki Çin’in işlediği insanlık suçlarına yönelik oturumu, Türk ve İslam ülkelerinin oylarıyla reddedilmişti. Aynı oylamada, Ukrayna ise çekimser kalmıştı. Ukrayna Milletvekili İnna Sovsun, Uygur Türklerinin soykırımı hakkında üzüntüsünü ifade ederek, “Uygur soykırımı hakkında hükumeti bilgilendirmek için elimden geleni yapacağım” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin yarın son bulacak olan 51. oturumu kapsamında sunulan 47 tasarıya ilişkin ilk oylama 6 Ekim 2022’de yapıldı. BM İnsan Hakları Konseyinin 7 Ekim’de sona erecek olan 51. oturumu kapsamında Konsey’e, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri durumunun görüşülmesi için sunulan tasarı ve özel toplantı yapılması talebi; Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Katar, Endonezya ve BAE dahil birçok ülke karşı çıktı. Ukrayna ve diğer 11 ülkenin çekimser kalmasıyla reddedildi.

BM İnsan Hakları Konseyinde, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri durumunun tartışılması için özel toplantı yapılması talebi, 6 Ekim 2022 tarihinde, Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Katar, Endonezya, Birleşik Arap Emirliği, Sudan ve Nepal dahil 19 ülkenin oyuyla reddedildi.

İnsan haklarıyla ilgili söylemleriyle, Uluslararası kuruluşların desteklerine dayanarak Rus işgaline karşı direnişini sürdüren Ukrayna dahil 11 ülke oylamada çekimser kalmayı tercih etti.

UKRAYNA MİLLETVEKİLİ: UYGUR SOYKIRIMI HAKKINDA HÜKUMETİ BİLGİLENDİRECEĞİM

Ukrayna Parlamentosu Golos Partisi Milletvekili, eski Eğitim Bakanı İnna Sovsun, ülkesinin Uygur soykırımı karşısındaki çekimser tutumuna olan üzüntüsünü dile getirerek, “Ukrayna, Uygurların haklarının ihlalini kınayan kararın oylanması sırasında çekimser kaldı. Devletimizin tutumundan dolayı üzgünüm. Uygurların soykırımı hakkında hükumeti bilgilendirmek için elimden geleni yapacağım. Ukrayna, otoriter Çin’in değil insan haklarının yanında durmalı” ifadelerini kullandı.

_QHA Ankara
09 Ekim 2022, 10:50
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum