TÜRKİYE SINIRSIZ ENERJİYE KAVUŞACAK

Azerbaycan'sa yayın yapan Musavat gazetesinden Nigar Caferli'nin haberine göre İsrail şirketi Eco Wave Power Global (EWP) ve Ordu Enerji A.Ş. (ÖREN), Karadeniz dalgalarından enerji üretimine ilişkin protokol imzaladı.

TÜRKİYE SINIRSIZ ENERJİYE KAVUŞACAK
18 Aralık 2022 - 11:50
İklim hedefleri doğrultusunda ülkeler temiz enerji kaynaklarına giderek daha fazla ilgi gösteriyor. Dünyada güneş ve rüzgar enerjisine yatırımlar yapılıyor, bunun yanı sıra dalga enerjisi de son yıllarda gündemde yerini alıyor. 2017 yılında Zonguldak ilinde 25 hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak güçte pilot dalga elektrik santrali projesi başlatılmıştır.
Musavat.com , bugünlerde İsrail şirketi Eco Wave Power Global (EWP) ve Ordu Enerji A.Ş. (ÖREN), Karadeniz dalgalarından enerji üretimine ilişkin protokol imzaladı.
Planlanan santral, Türkiye'de ilk ve dünyanın en büyük dalga santrali olacak.
İsrail büyükelçiliğinin Twitter hesabından paylaşılan bir yazıda, EWP ile ÖREN Ordu Enerji arasında kentte 77 megavatlık bir elektrik santralinin inşası için anlaşma imzalandığı duyuruldu. Konuyla ilgili EWP firmasından yapılan açıklamada, santral projesinin maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar olduğu belirtildi.
raw_turkiyede-bir-ilk-zonguldaka.jpg (24 KB)
Ordu Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Türkiye'nin deniz dalgasından elektrik üretmek için çalışmalara başladığını belirterek, "Arkadaşlarımız İsrail'de toplantılar yaptılar. Türk-İsrail ortaklığında dalga enerjisi üretimi için 150 milyon dolarlık sözleşme imzaladık. Karadeniz'in dalgalarından enerji üretebilecektir.Dalga enerjisi ekolojik olarak temiz enerjidir.
2022 Kasım sonu tahminlerine göre Türkiye'deki santral sayısı (lisanssız santraller dahil) 11.382'ye yükseldi. Mevcut santraller 750 hidroelektrik, 68 kömür, 358 rüzgar, 63 jeotermal, 345 doğal gaz, 9.308 güneş ve 490 diğer kaynak santralinden oluşmaktadır.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na göre 2021 yılında Türkiye'nin elektriğinin yüzde 30,9'u kömürden, yüzde 33,2'si doğal gazdan, yüzde 16,7'si hidrolik enerjiden, yüzde 9,4'ü rüzgardan, yüzde 4,2'si güneşten, yüzde 4,2'si güneşten, 3, Jeotermal enerjiden yüzde 2, diğer kaynaklardan yüzde 2,4 aldı.
İsrail ile imzalanan anlaşmaya göre Türkiye önemli bir adım atacak. Dalga enerjisi, alternatif enerji kaynakları arasında özel bir yere sahiptir. Ama dalga enerjisi nedir?
isimsiz (1).jpg (47 KB)
Okyanuslarda ve denizlerde oluşan dalgaların itici etkisiyle enerji üretilmesine dalga enerjisi denir. Özellikle sınırsız, sonsuz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olması nedeniyle önemli bir potansiyele sahiptir.
Deniz ve okyanus dalgalarında enerji üretimi, dalga enerjisi türbinleri inşa edilerek gerçekleşir. Bu türbinler dalgaların yüzey hareketlerini ve dalga basınçlarını kullanarak enerji üretirler.
Karadeniz'in güneybatı kıyısı, dalga enerjisi elde etmek için en iyi yer olarak tavsiye edilir. Çalışmada 13 yıllık Karadeniz rüzgar verileri 3. nesil spektral dalga modeli ile analiz edilmiş ve dalga enerji potansiyelinin batıdan doğuya doğru azaldığı raporlanmıştır. Türkiye'nin dalga enerjisi potansiyelinin yılda 140 milyar kilovat olduğu tahmin edilmektedir.
Yesil_odak_Zonguldak_dalga_enerj.jpg (169 KB)
Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak dalga enerjisi çevre dostu, yenilikçi ve değer olarak diğer birçok enerji kaynağından üstündür. Ayrıca okyanus ve deniz üzerine kurulu olduğu için tarım alanlarının korunmasını sağlar.
Bir nüansı not edelim, dalga enerjisi yalnızca deniz veya okyanusa yakın bölgelere hizmet edebilir, büyük bir ülkenin tüm nüfusuna hizmet etmek çok zordur.
Dalga enerjisi kullanan ülkelere örnek olarak Portekiz, İspanya, İngiltere, ABD, İsrail, Yunanistan, İsveç ve Gana verilebilir. Dünyanın en büyük dalga enerjisi 2,4 megavatlık güç ve yıllık 120 gigavatlık enerji üretimi ile İngiltere'de üretiliyor.
Nigar Caferli,
Musavat.com

Haberin tamamını okumak için: https://www.musavat.com/news/ilk-defe-imzalar-atildi-turkiye-sonsuz-enerjiye-sahib-olur_943879.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum