Türk Devletleri Teşkilatı, Tacikistan'ı kınadı

Türk Devletleri Teşkilatı, Tacikistan'ı kınadı
17 Eylül 2022 - 11:48

Kırgızistan ve Tacikistan arasında yaşanan çatışmalar hala sıcaklığını koruyor. Türk Devletleri Teşkilatı, Tacikistan askerlerinin, Kırgızistan’ın sınır bölgelerinde yaptığı saldırıyı kınadı. Açıklamada, taraflara müzakere masasında sorunun diplomatik yollarla çözülmesi için çağrıda bulunuldu.

Kırgızistan ve Tacikistan sınırındaki gerginlik tırmanırken, iki devletin sınır bölgelerindeki askeri birlikler arasında yaşanan çatışmada Kırgız tarafında şu ana kadar toplam 3 kişi hayatını kaybederken 27 kişi yaralandı. Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı General Kamçıbek Taşiyev konuyla ilgili, “Sınırda yer alan Tacik askerler askerlerimizi yaralamakla kalmayıp sivilleri de hedef alıyor” dedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan’daki bölgesel güvenlik zirvesinde konuyu görüşmesi beklenirken, konuyla ilgili açıklama yapan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Bağdad Amreyev şu ifadeleri kullandı:

“Türk Devletleri Teşkilatı, Kırgız-Tacik devlet sınırında devam eden silahlı çatışmalardan büyük endişe duyduğunu, acil bir ateşkes ve anlaşmazlıkların bir müzakere masası etrafında siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi çağrısında bulunmaktadır. TDT, sivillere ve devlet okulları da dahil olmak üzere sivil altyapıya yönelik ağır askeri silahların kullanıldığı saldırıyı kınamakta ve hadisenin kontrol altına alınması ve mevcut barışçıl yollarla gerilimin azaltılmasını teminen, azami itidal çerçevesinde ivedi adımlar atılması çağrısında bulunmaktadır. Durumu yakından takip etmekte olan TDT, kurucu üyesi Kırgız Cumhuriyeti’nin duruma barışçıl bir çözüm bulma çabalarını desteklediğini ifade ederken, Orta Asya’da kalıcı barış ve istikrar için müzakerelerin önemini hatırlatmaktadır. Müzakereler sonucunda iki taraf arasında anlaşmazlık ve güvensizliğin ortadan kalkmasını ve güven inşası için gerekli adımların atılmasını temenni etmekteyiz”


Haber Merkezi
16 Eylül 2022, 19:32
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum