Türk Devletleri Teşkilatı'nın büyük bir güç merkezi haline gelmesi kaçınılmazdır

 Türk Devletleri Teşkilatı'nın büyük bir güç merkezi haline gelmesi kaçınılmazdır
22 Haziran 2024 - 10:56
Azerbaycan'ın dış politikasının öncelikli alanlarından biri Türk dünyasının güçlendirilmesi ve Türk devletleriyle ilişkilerin daha da güçlendirilmesidir. Türk dünyasına büyük bir aile olarak değer veren Devlet Başkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın her zaman Türk dünyasının yakın birliğine katkıda bulunduğunu ve birlik ve beraberlik eylemlerine sadık kalmaya devam edeceği çağrısını her zaman yapıyor. Türk dünyası. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev "Birlikte güçlüyüz!" dedi. çağrı tüm noktaları içerir.
Dünyadaki çifte standart politikasının devam ettiği bu dönemde, Türk dünyasının birlik ihtiyacı daha da net bir şekilde kendini göstermektedir. İkinci Karabağ Savaşı'ndaki tarihi zaferimiz sonrasında bu birliğin daha da güçlendiği göz ardı edilemez. Dünya, Azerbaycan-Türkiye dostluğu ve kardeşliği zemininde Türk dünyasının birliğine şahit oldu. Bugünlerde üçüncü yıl dönümü imzalanan Şuşa Deklarasyonu, iki dost ülke arasındaki ilişkilerin dünü, bugünü ve geleceğine dair net bir tablo çiziyor. Genel olarak Türk devletleri arasındaki ilişkiler her alanda başarılı bir şekilde gelişmektedir. Şu anda dünya, işgalden kurtarılan topraklarımızda yürütülen geniş çaplı imar ve imar çalışmalarında bu birlikteliği açıkça görmektedir. Bu kardeşlik desteğinin bir başka örneği de Karabağ'ın tacı Şuşa'nın 2023 yılında Türk dünyasının kültür başkenti ilan edilmesidir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bu günlerde TÜRKPA heyetiyle görüşmesi Türk devletleri arasındaki ilişkilerin sunumunda önemli rol oynadı. Devletimizin başkanı ailemizin Türk dünyası olduğuna bir kez daha dikkat çekti.
Milli Meclis üyesi Malik Hasanov da AZERTAC'a yaptığı açıklamada bu görüşlerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in girişimiyle gelecek ay Şuşa'da Türk Devletleri Teşkilatı'nın gayrı resmi zirve toplantısının gerçekleştirileceğine işaret eden milletvekili, şunları kaydetti: "Bu etkinliklerin gerçekleştirilmesi, önümüzdeki dönemin önceliklerinin belirlenmesinde, önümüzdeki dönemdeki önceliklerin belirlenmesi açısından çok önemlidir. dünün değerlendirmesi. Bu konuda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, zirve toplantısının yılda bir kez yapılmasının yeterli olmadığını belirtiyor. Çünkü sürekli temaslara ihtiyaç var ve aynı zamanda her zirve toplantısı birliğimizi güçlendirmenin bir sonraki adımıdır."
Malik Hasanov, bu anı büyük bir gururla dile getirerek, yaklaşık 4 yıldır sadece başkent Bakü'nün değil, başta Şuşa olmak üzere işgalden kurtarılan topraklarımızın uluslararası öneme sahip etkinliklerin gerçekleştirilmesi için ideal bir yer olarak değerlendirildiğini belirterek, "En önemli şey" dedi. Şuşa'dan hem dünya Azerbaycanlılarının hem de tüm Türklerin dünya birliğini dünyaya getirmesi sadece bir gurur meselesi değil, aynı zamanda içinde bulunduğumuz çağın temel zorluklarını da içeriyor. Bu birlik kalıcıdır, kırılmazdır, bütün Türk devletleri onun güçlenmesine katkı sağlamaya çalışmaktadır. İçinde bulunduğumuz çağın temel zorluklarından birinin iklim değişikliğinin yol açtığı sorunlara karşı uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi olduğu düşünüldüğünde, hem Temmuz ayında yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı Gayri Resmi Zirvesi hem de Azerbaycan'ın ev sahipliği yapacağı COP29 2019 yılında gerçekleştirilecektir. Kasım ayı bu alandaki birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirecektir. Söz konusu Zirve'de ana tartışma konuları ulaşım ve iklim olacak. Günümüzde ulaşım bağlantılarının kurulması ve genişletilmesi Türk dünyasının birleşmesiyle yakından ilgili bir süreçtir. Orta Koridorun açılması ve kargo taşımacılığının artması günümüzün gerçekleri arasındadır. Türk Devletleri Teşkilatı'na üye olan tüm ülkeler burada birlikte çalışıyor. Devletimizin başkanının vurguladığı gibi dünyada Orta Koridor potansiyeline daha fazla ihtiyaç var. Zirve toplantısında tüm bu konular geniş çapta tartışılacak ve ortak bir tutum ortaya konulacak."
Milletvekili, Yeni Azerbaycan Partisi'nin 15 Haziran'da Şuşa'da düzenlediği "Türk Devletlerinin Teşkilatı: Jeopolitik Gerçekler ve Küresel Felaketler Arka Planında Yeni Stratejik Hedeflere Doğru" konulu uluslararası konferansta devlet başkanı İlham Aliyev'in konuşmasına dikkat çekti. Etkinliğe katılanlar, Türk Devletleri Teşkilatı'nda katılımcı ülkelerin siyasi partilerinin karşılıklı yarara dayalı işbirliklerinin de ortak hedeflerin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadığını belirterek, "Ulusal Kurtuluş Günü ve 3. yıl dönümüne adanan uluslararası konferansta, Şuşa Deklarasyonu'nun imzalanmasının ardından, içinde bulunduğumuz dönemin zorluklarına bir kez daha dikkat çekilmiş ve hedeflere yönelik uluslararası öneme sahip her tedbirin önemli bir adım olduğu ifade edilmiştir. Türk Devletleri Teşkilatı'nın küresel ölçekte büyük bir güç merkezi haline gelmesi kaçınılmazdır. Bu birlik sağlam bir temele dayanıyor ve atılan adımlar onu daha da güçlendiriyor. Ülkeler arası ilişkilerin gelişmesinde siyasi partilerin rolü yadsınamaz. Bu açıdan Yeni Azerbaycan Partisinin her kararı ve girişimi takdirle karşılanmakta, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine katkı olarak değerlendirilmektedir. Yeni bir ittifak modeli olarak dünyanın odak noktası olan Türk Devletleri Teşkilatı'nda temsil edilen ülkelerin ilişkileri, yakın dayanışma koşullarında dostluk ve kardeşlik, karşılıklı anlayış, eşit ortaklık ve çok yönlü işbirliği ilkelerine dayanmaktadır, Hem ulusal ve bölgesel hem de küresel düzeyde istikrara, güvenliğe ve kalkınmaya hizmet etmek önemli bir faktördür".

Kaynak: Bakü, 21 Haziran, AZERTAC

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum