Türk devletleri Şuşa zirvesinde buluşuyor

Şuşa'da Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) gayri resmi zirve toplantısı yapılacak.

Türk devletleri Şuşa zirvesinde buluşuyor
05 Temmuz 2024 - 15:14
Bugün Şuşa'da Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) gayri resmi zirve toplantısı yapılacak.
İki gün sürecek Zirve toplantısında taraflar, doğal afetler, iklim değişikliğinin yol açtığı afetlere karşı toplu müdahale tedbirleri ve TDT üyesi ülkelerin ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi konularını görüşecek.
Zirveye Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan cumhurbaşkanları, Türkiye ve Macaristan hükümet başkanlarının yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın da katılması bekleniyor.
Zirveden beklentiler neler? Kuzey Kıbrıs üyelik için uygun mudur?
Milli Meclis 6. Dönem Milletvekili Aydın Mirzazadeh , Modern.az'a yaptığı açıklamada, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TST) her zirvesinin yeni planların oluşturulması anlamına geldiğini söyledi:

"Türk devletlerin örgütlenmesinin üyesi olan ülkeler arasında dostluklar ve güçlü kardeş ilişkiler var. Bu yılın Şubat ayında düzenlenen açılış töreninde başkan" dünyamız Türk devletlerin dünyası "dedi. Bu bizim dış politikamızın yönünü göstermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimiyle Şuşa'da Türk Devletleri Teşkilatı'nın "Gayri resmi zirvenin düzenlenmesi Türk devletlerinin birbirlerine büyük önem verdiklerini göstermektedir. Türk dünyası kavramıdır. Sadece Azerbaycan için değil, tüm Türk devletleri için önemli. Her toplantı gelecek planlarının oluşturulması ve çeşitli çabalar anlamına geliyor."

A. Mirzazade, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın zirveye katılımının büyük bir başarı sayılabileceğini kaydetti:
"Şuşa, Azerbaycan'ın kültür başkentidir. Hatta Azerbaycan'ın zaferinin sembolüdür. Dolayısıyla zirvenin Şuşa'da yapılması, Türk devletlerinin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü mücadelesine destek vermesi anlamına gelir. Bu, inşaat çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmaları anlamına gelir. Zaten Özbekistan, Kazakistan, işgalden kurtarılan topraklarda okul yapılması Türk devletlerinin bir arada olduğunu bir kez daha gösterdi. Şuşa'da düzenlenen zirveye katılım zaten büyük bir siyasi zaferdir. "

İlklerin zirvesi: Türk Devletleri Teşkilatı Şuşa'da - Bengü Türk

Milli Meclis 6. Toplantısı üyesi Vugar İskanderov , bu Zirvenin esas olarak gözlemci ülkeler için unutulmaz olacağını vurguladı:
"Toplantı, örgüte üye olan ülkelerin ortak kararlar alacağı bir platform olacaktır. Ayrıca bu örgüte üye olan kardeş devletlerin birlik ve beraberliğinin tecellisini de tüm dünya görecektir. Her zaman çok güzel sonuçlar gördük. bu tür toplantılar."

Vugar İskanderov Zirve toplantısında sürprizlerin yaşanacağını düşünüyor:
"Macaristan'ın yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de tam üyeliği doğrulanabilir. Aksi takdirde Şuşa Zirvesi'nden çok sayıda ilginç mesaj ve etkinliğe tanık olabileceğiz. Bu organizasyon esas olarak ilerlemeye devam ediyor" Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lokomotifiyle, gelişmeyi zaten Özbekistan'ın, Kazakistan'ın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin aktif faaliyetlerini gözlemliyoruz. Bu demektir ki TDT haline gelmiş durumda. küresel bir kurum.
Not: Haber ilk olarak 5 Temmuz 2024 tarihinde turkustan.az sitesined yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum