Tarihte bugün: Gelibolu Yarımadasının İtilaf güçlerince tahliyesinin 105'inci yıl dönümü

Tarihte bugün: Gelibolu Yarımadasının İtilaf güçlerince tahliyesinin 105'inci yıl dönümü
09 Ocak 2021 - 20:17

Gelibolu Yarımadası’nın 9 Ocak 1916’da İtilaf kuvvetleri tarafından tahliyesinin 105’inci yıl dönümü kaydediliyor. Bilindiği gibi 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü, 25 Nisan 1915 Çanakkale Kara Savaşlarının yıl dönümü olarak tarihe geçti.

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri (Britanya İmparatorluğu ve Fransa) arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.

9 OCAK 1916: İTİLAF KUVVETLEİRNİN GELİBOLU YARIMADASINI TAHLİYESİ

İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, bu sayede hem müttefikleri Rusya’ya tedarik ve askeri ikmal yolu açmak hem de Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak için Çanakkale Boğazı’nı hedef almışlardı.

Deniz taarruzuyla bir sonuç alamayarak 18 Mart 1915’te mağlup edilen İtilaf kuvvetleri, daha sonra nisan 1915’te büyük bir amfibi (çıkarma) harekatı düzenlemişlerdi. 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde çıkarmalara başlayan Britanya ve Fransa kuvvetleri Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmuşlarsa da Gelibolu Yarımadasını işgal edememişlerdi. Daha sonra sahildeki kuvvetler takviye amacıyla Arıburnu’nun kuzeyinde Suvla Koyu’na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle üçüncü bir çıkarma yapılmış, 9 Ağustos’ta o dönem Kurmay Albay olan Mustafa Kemal Atatürk’ün Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzuyla karşılaşmışlardı. Kurmay Albay Mustafa Kemal (Atatürk), ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz düzenleyerek bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmış, Britanya ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları da Türk savunmasını aşamamıştır.

Söz konusu mağlubiyetlerin akabinde İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmeye başlamış, en son Seddülbahir’den son İtilaf gücü, 9 Ocak 1916 sabah saatlerinde ayrılmıştır.

Qırım Haber Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum