TARİHTE BUGÜN 13 MAYIS (Günün Olayı Türk Dil Bayram) / FAZLI KÖKSAL

TARİHTE BUGÜN 13 MAYIS (Günün Olayı Türk Dil Bayram) / FAZLI KÖKSAL
13 Mayıs 2020 - 04:12 - Güncelleme: 13 Mayıs 2020 - 04:20
Günün Olayı
Türk Dil Bayramı
 
 
Bugün 13.Mayıs.2020,  Karamanoğlu Mehmet Bey’in "Bugünden Sonra Divanda, Dergahta, Bargahta, Mecliste ve Meydanda Türkçeden Başka Dil Kullanılmayacaktır." Fermanını yayınladığı 13.Mayıs.1277 tarihinin üzerinden 743 yıl geçmiş.
 
Bugün Türk Dil Bayramı… Kutlu olsun…
 
Ancak; Türkçe dışındaki dillerin eğitim dili, hatta resmi dil olarak  kabulünün tartışıldığı, İNGİLİZCE kelimelerin dilimizi işgal ettiği, her cümlesine iki üç İngilizce kelime yerleştirenlerin aydın sayıldığı, çocuklara Arapça dağ, taş, yer isimleri koymanın Müslümanlık sanıldığı, sokaklarda İngilizce, Fransızca, Arapça tabelaların Türkçe tabelalardan kat kat fazla olduğu, yabancı dil öğrenmenin değil, yabancı dille eğitimin özendirildiği, noktalama işaretlerinden bihaber yazarların, Türkçe özürlü televizyon sunucularının, Türkçe okuma yazmayı beceremeyen üniversite mezunlarının cirit attığı, kültür zenginliği denilerek 100-200 kelimelik dillerin diriltilmeye çalışıldığı, kısacası Türkçe’nin katledildiği bir ortamda ‘Türk Dil Bayramı'nı  kutlamak hüzün verici.
 
Tüm bu olumsuzluklara inat Türkçeyi sevenlere düşen görev, diline sahip çıkmaktır. Türkçe, bizi biz yapan değerlerin başında gelir. Bu nedenle, Anayasa’da Türkçe dışındaki dillere ayrıcalık verilmesine karşı koymak, mücadele etmek, kendisini Türk hisseden herkesin boynunun borcudur.
Unutmayalım ki; Türkçe zayıfladıkça Türklük zayıflar
 
Bu bayram dolayısıyla; Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve  Karamanoğlu Mehmed Bey başta olmak üzere Kaşgarlı Mahmud, Ali Şir Nevai,  Yunus Emre, Şah İsmail (Hatayi), Van'i Mehmed Efendi, Necip Asım, İsmail Gaspıralı, Ziya Gökalp , Ömer Seyfettin ve Aşık Veysel gibi Türk Dili sevdalılarını rahmet ve özlemle anıyor; başta siyasilerimiz ve aydınlarımız olmak üzere hepimize aynı dil duyarlılığını vermesini Ulu Tanrı’dan diliyorum…
 
TARİHTE BUGÜN- 13 MAYIS
 
13 MAYIS Türk Dil Bayramı
1277 - Karamanoğlu Mehmet Bey, Konya şehrini Karamanoğulları topraklarına kattı ve Türkçeyi resmi dil ilan etti.
1876- Berlin Memorandumunun imzalanması. Rusya, Avusturya ve Almanya Osmanlı’ya karşı uygulayacakları yaptırımları Berlin Memorandumu ile tespit ederek bunu İngiltere, İtalya ve Fransa’nın onayına sunaralar.
1915 - Çanakkale'de, Binbaşı Ahmet Bey komutasındaki Muavenet-i Milliye Muhribi, HMS Goliath zırhlısını torpilleyerek batırdı.
1919 - İzmir'in işgal edileceğine ilişkin Venizelos'un beyannamesi, Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan Albay Mavrudis tarafından yerli Rumlara okundu.
1920- Oltu Şura Hükümeti Türkiye’ye katıldı ve Yasin (Haşimoğlu) Bey Oltu mebusu olarak TBMM’ne katıldı.
1920- Sona eren Edirne Kongresinde Yunanlıların işgale kalkması halinde direnme kararı alındı. Cafer Tayyar (Eğilmez) Bey Milli Kumandan olarak görevlendirildi.
1920- Vahdettin Düzce, Adapazarı, Çorum, Bolu ve Gerede’de halkı milli kuvvetlere karşı ayaklandıran, ayaklanmaya teşvik eden 16 kişiye 5. rütbeden mecidiye nişanı verdi
1922- İngiltere Anadoluda Hristiyanlara yapılan kötülikleri tespit için bir komisyon oluşturulmasını önerdi. İtalya bunun Yunan İşgalindeki yerlerdeki Müslümanları kapsaması halinde destekleyebileceklerini söyledi…
1929 - İran'ın Horasan bölgesinde deprem oldu: Yaklaşık 3000 kişi öldü.
1949 - Yazar Rıfat Ilgaz, Cumhurbaşkanı'na hakaretten üç yıl, Mısır Kralı ve İran Şahı'na hakaretten yedi ay, Aziz Nesin de Mısır Kralı ve İran Şahı'na yayın yoluyla hakaretten yedi ay hapis cezası aldı.
1955 - Türkiye Demir Çelik İşletmeleri ile Türkiye Selüloz ve Kağıt İşletmeleri (SEKA) kuruldu.
1975 - Başbakan Süleyman Demirel, Vural Önsel adlı bir kişinin saldırısına uğradı. Demirel'in burun kemiği kırıldı.
1981 - Papa II. Jean Paul, Mehmet Ali Ağca tarafından Roma'da vurularak yaralandı.
1994 - Eski İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi (İSKİ) Genel Müdürü Ergun Göknel, klor yolsuzluğu davasında 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
1996 - DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, dolandırıcılıktan yargılanan Selçuk Parsadan'a örtülü ödenekten 5,5 milyar lira verdiği anlaşıldı.
2014 - Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen bir madende çıkan yangın sonucunda, 301 maden işçisi hayatını kaybetti, 80 işçi yaralandı.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum