Osmanlı'ya hizmet etmiş Selanik Topçu Kışlası yıkılıyor

Selanik’te Osmanlı’ya hizmet etmiş, 1912’de Selanik Yunanlara geçince “Pavlos Melas” adı verilen tarihi “Selanik Topçu Kışlası” yıkılıyor. Tarihi kışlanın, inşa edilecek olan Selanik Pavlos Melas Metropolitan Parkı’nın yapımı için yıkıldığı biliniyor.

Osmanlı'ya hizmet etmiş Selanik Topçu Kışlası yıkılıyor
26 Kasım 2021 - 10:35

Selanik’te, Osmanlı’ya hizmet etmiş “Selanik Topçu Kışlası’nın”, hakkında yeterli bilgi bulunamadığı gerekçesiyle kötü durumda olan binalarının ve ek yapılarının yıkımına 23 Kasım 2021 tarihinden itibaren başlandı. Kışlanın ne zaman yapıldığı ve ne kadar süre işlev gördüğü bugüne kadar müstakil bir araştırmanın konusu olmamıştı.

SELANİK TOPÇU KIŞLASI YIKILACAK, PARK İNŞA EDİLECEK

“Selanik Topçu Kışlası” adıyla Osmanlıya hizmet veren kışla, Balkan savaşları sırasında Makedonya’yı kaybeden Osmanlı Devletinin, 8 Kasım 1912 tarihinde Selanik’i de Yunan kuvvetlerine terk etmek zorunda kalmasıyla “Yunanca Pavlos Melas” adını aldı. Batı Trakyalı Gazeteci İlhan Tahsin’in haberine göre binaların yıkılması, uzun zamandan beri konuşulan ancak bugüne kadar bir türlü yapımına başlanamayan “Selanik Pavlos Melas Metropolitan Parkı’nın” oluşturulmasıyla ilgili resmi çalışmaların başlangıcına işaret ediyor.

“Pavlos Melas Metropolitan Parkı’nın çevre düzenlemesi ve ortak kullanıma dönüş” projesinin inşaat sözleşmesi, 27 Eylül 2021 tarihinde Pavlos Melas Belediye Başkanı Dimitris Demurcidis ve yapımını alan Dinamiki Ergon A.E. temsilcisi Athanasios Papanikolau tarafından imzalanmıştı.

İmzanın hemen ardından Dinamiki Ergon A.E. şirketi proje takvimini, doğal zeminin alınması için topografik etüdünü, projede kullanılacak makinelerin listesini ve destekleyici belgelerini sunmuş, şantiye çevresinin planlanması ile ilgili ön çalışmalarını projede sunmuştu.

SELANİK TOPÇU KIŞLASI CAMİSİ

Gazetecini yaptığı araştırma sonuçlarına göre kışla arazisi 1890 yılında Safiye Hanım adlı birisinden satın alındı. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde buldukları vakfiye kaydındaki 1 Temmuz 1322 (24 Mart 1904) tarihi, caminin tamamlanma zamanını kesin olarak göstermektedir.

Caminin, Selanik’in Yunan idaresine geçtiği 25-26 Ekim 1912 tarihine kadar işlevini sürdürdüğü, belirtilen bu tarihten 2003 yılına kadar askeri amaçla kullanıldığı, 2003’te Yunan Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındığı, 2005’te yol genişletme çalışmaları nedeniyle bulunduğu yerden tren rayları üzerinde yaklaşık 22 metre içeriye doğru taşındığı ve restorasyon projesinin hazırlandığı bilinmektedir.

Ancak caminin bulunduğu arazinin bundan sonra hangi kuruma ait olacağı konusunda yaşanan anlaşmazlık yüzünden restorasyonu bu güne kadar başlamadı ve cami metruk halde bulunuyor.

SELANİK TOPÇU KIŞLASI CAMİSİ, SELANİK HASAN FEHİM PAŞA CAMİSİ

Hasan Fehmi Paşa Camisi, dönemin Valisi Hasan Fehmi Paşa adına 1904’de yaptırıldı. O dönemde Selanik Topçu Kışlası kampüsüne yaptırılan cami 1912’ye kadar kullanıldı. Kitabe ve edinilen bilgiye göre burada Selanik Topçu Kışlası vardı. Kışlanın tarihi hakkında bilgiler ise sınırlı.

Ayrıca Hasan Fehmî Paşa’nın 1321’den önce (1903) vefat eden eşinin adının anılması için cami yaptırdığı anlaşılmaktadır. 1912’den sonra cami olma işlevini kaybeden ve farklı amaçlarla kullanılan bina günümüzde metruk halde restore edilmeyi bekliyor.


Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
25 Kasım 2021, 18:43


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum