Osman ÖZBAŞ Yazdı: MANİSA' DAN ESAME MECLİSLERİ

Kitap dostları buluşması Bizim, haftada bir gün, öğleden sonrası için Manisa’ nın eski Belediye Başkanlarından Bülent Kar ‘ın ofisinde ‘Kitap dostları’ buluşmamız vardır.

Osman ÖZBAŞ Yazdı: MANİSA' DAN ESAME MECLİSLERİ
14 Ocak 2016 - 21:22

Bu hafta ‘Cemiyet hayatından renkli kareler’ diye bir başlık atsaydık, herhalde köşemizi takip edenler için şaşırtıcı olurdu. ‘Kim, nerede, nasıl’ diye magazin çevrelerine duyulan merak değil de, daha çok şehir ve dost hatıralarının canlandırıldığı bir durumun anlatılması bizim daha çok hoşuma gider.
Nitekim biz geçen hafta böyle bir tanıklığı yaşadık; esame listesi adını verdiğimiz buluşmalar dizisinin birkaçını sizler için derledik…

Eski Foça’ da esame listesi
7 Ocak 2015 günü, Eski Foça’ da, ağırlıklı olarak 70’ li yılların Manisasında top koşturan sporcuların bir buluşması vardı; Organizasyonu üstlenen emekli tekel müfettişi Erol Gördük ‘ün organizasyonuyla  ilk elden ulaşabildikleri bir arkadaş davetiyle biraya geldiler. Dönem, Manisaspor genç takımı, genç karma, Manisa Lisesi, Mensucat gibi kulüplerde bir arada olan futbolcuların hatıraların canlandırıldığı yıllardı. Kıcırcık lakaplı, Mensucat’ ın sağ açık oynayan, -Çizgi Erol ya da Kafacı Erol namlı- büyüğümüz, bu ilk toplantı için elinde tuttuğu‘Esamiye Listesi’ yle gelenleri karşıladı…

 

Esamiye Listesi nedir?..
Esamiye Listesi, federasyona bağlı müsabakalarda, karşılaşma öncesi iki takım oyuncularının isim, sırt no, doğum tarihi, lisans numarası gibi bilgilerini içeren listedir; maçlarda kadro çıkarırken ya da sahaya giriş-çıkışlarda bu belge gösterilir. 
İşte Eski Foça’ daki buluşma bu listeye göre karşılandı.

 

İlk gelenler arasında, hatırşinaslığı ile Manisalının gönlünce farklı bir yeri olan eski Belediye Başkanlarımızdan Zafer Ünal; Manisa’ nın ünlü futbolcularından, amatör kulüp çalışmalarına halen devam eden, Ulupark’ ın işletmecisi  Sabahattin Kayhan; jimnastik ve dağ tırmanışlarının Türkiye’ deki ilk ustalarından Haydar Aksakal vardı… Bizler bu masaların arasında büyüklerimizin hatıralarını dinlerken sonsuzluk noktalarındaki kader bağının paranteze aldığı insanların, aynı samimiyeti nasıl yıllar ötesine taşıdığını bir kez daha gördük.  Umarız o dönemin olayları, isim ve resimlerinin yer aldığı bir arşiv çalışması yapılır; hatta neden olmasın bir kitaba bile dönüşebilir. 
Bence bu konu üzerinde düşünülmelidir.  

 

Şimdi Eski Foça’ daki esamiye listesini verelim: 
Abdullah Koçlular, Ahmet Halit Beçene, Ahmet İlyas, Ahmet Gücüyen, Behçet Gördük, Bülent Aydın, Bülent Yelkenci, Doğan Güvenç, Erhan Kurultak, Erol Gördük, Faruk Erdem, Halil Tokul, Halim Sezici, Halit Gücüyen, Hasan Yazganoğlu, Haydar Aksakal, İsmail Bilgen, İsmail Çalışkan, Levent Şengüldüren, Macit Uğurlu, Mehmet Emin Kurum, Murat Çorlu, Nahit Emin Gülen, Neşet İkizcan, Orhan Tasma, Osman Yaralılar, Ragıp Pekdiker, Recep Nebil Günel, Sabahattin Kayhan, Sedat Uncular, Serdar Yaralı, Şevket Özdinç, Tamer Mutaf, Timuçin Yalazıoğlu, Turhan Ayber, Vollkan Üstünkök, Yaşar Yelken, Zafer Ünal.

 

Bu toplantıda eksik kalan, henüz ulaşılamayan, gelmek isteyip gelemeyenler vardı; yakın zamanlarda da bu buluşmaların belirli süreler halinde, değişik mahal ve mekânlarda devam edeceğini öğrendik.

 

 

Kitap dostları buluşması
Bizim, haftada bir gün, öğleden sonrası için Manisa’ nın eski Belediye Başkanlarından Bülent Kar ‘ın ofisinde ‘Kitap dostları’ buluşmamız vardır. Katılımcılar arasında Celil Altınbilek, Naci Yeğin bulunur; daha öncesinde grup biraz daha genişti ancak iş-güç telaşlarından kış günlerinin toplantılarında bu kadarla kaldık. Sayı çok olmasa da nitelik olarak çok faydalı söyleşiler yapıyoruz. Konular bazen kitapların içinden seçtiğimiz bir cümle, paragraf ya da başlık üzerinden çeşitli fikirlerle zenginleşiyor. Son dönemde Celil Altınbilek Bey, Osmanlı İktisadı, Kültür Kodları üzerine çok güzel makaleleri paylaştı bizimle; Naci Yengin Hocamız da dönemler itibariyle tarih kronolojilerinde önemli bilgiler veriyorlar. Ben kendi adıma çok yararlanıyorum bu konuşmalardan. Bazen güncel bir değerlendirme üzerinden özellikle siyasal tarih yaklaşımıyla ilgili olarak düşüncelerimizi paylaşıyoruz. 
Naci bey Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ nde tarih derslerine giriyor. Zaten kendileri de öğretmen. Birçok araştırma notları biriktiriyor, önemli kitaplar yayınlıyor. Şu sıralar İbrahim Gökçen üzerine çalışmalar yapıyor; aynı zamanda Şehzadeler Şehri adıyla Manisa üzerine bir kitap taslağı var; ilgili Belediye bunu basmak için sözleşmede yapmış yanılmıyorsam…

 

Başkan Bülent Kar, Kitap dostları buluşmamızın fikir babasıdır. İnsanın olgun yanlarının en önemli huy güzelliklerinden biri tane tane konuşması ve daha çok dinleyici konumunda olması; sanırım bizler bu ortama uyum sağlamada birbirimizden etkileniyoruz. Kitap konuşmalarımızda genellikle ilkin edebî anlatıma ve yeni kitap yayınlarına önem veriliyor; örneğin son haftalarda Başkanın masasının üzerinde Necip Fazıl üzerine bir cilt var.
Celil Bey zarif bir kişilik; sanırım iyi bir kütüphanesi var ve araştırıcı bir üslupla çalışıyor. Özellikle Osmanlının önemli zevatlarının bibliyografik özelliklerine dikkat ediyor; dönemin olayları ve ilişkilerini ortaya koyarken bu etki alanlarını ortaya sermekte ciddi tespitleri var.  

 

Eski dostlar buluşması
Bizim onbeş gün de bir eski dostlarımızdan oluşan muhabbet toplantılarımız vardır. Bu hafta sonunda bir buluşmayı daha gerçekleştirdik. Bu sefer adres, Bornova Folkart ‘ta Crete adlı bir restorandı. Sahibi, Halkbankası eski bölge müdürlerinden, arkadaşımız, M. Volkan Gül’ ün, Girit mezeleri ağırlıklı başarılı bir menüye imza atan mekânıydı. 
Meclisimize katılan arkadaşlarımızın biri, Doğan İner, Hollanda merkezli ‘nuhr travel seyahat acentasının’ yöneticisidir; aynı sektörde uzun yılların deneyimini taşıyan acenta müdürü Ersan Çizmeci ‘yle Crete’ ye geldi. Doğan, Hem yurt içi hem yurtdışı uçak koltuklarını pazarlamak, hem de seyahat organizasyonlarındaki uçuş transferlerinin planlarını yapmakta uluslar arası deneyim kazanan bir duayendir.
Grubumuz içinde çok iyi bir doktorumuz vardır. Prof. Dr. Ender Berat Ellidokuz. Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’ nin hekimlerindendir. İhtisas alanında Türkiye’ nin önde gelenlerindendir. Hem hoşsohbet biridir hem de uzmanlık sahasının tıbbi teşhis ve tedavilerinde çok başarılı bir hekimdir.
Özkan Baydar; şimdilerde iş güvenlik uzmanlığını aldı; ayrıca Yarbaylıktan emekli olup sivil hayata dönen bir arkadaşımızdır. Yanında yüksek sesle düşünebileceğiniz bir ağırbaşlılığa sahiptir. Bu zamanlarda çok önemli bir özelliktir bu.
Tevfik Eray Yüksel; Elit Çarşı ve Manisa Mitsubıshı Electrik Klimalarının ana bayisidir. İşindeki titizliği herkes bilir, alış-verişinizi gözü kapalı yapabilirsiniz. Çevresine değer verdiğini hissettiren dost canlısı bir insandır. Olgun bir karaktere sahiptir. 
Zeki Morten; danışmandır, finans uzmanıdır. Nezaketi bilen biridir ki bugünlerde nesli azalan salon beyefendilerinin az kalan örneği temsil eder.  Herkesle mesafesini korurken içindeki temiz gönüllülüğü besleyen ruh berraklığına sahiptir.
                                                          *           *           *
Bizim arkadaşlarımız arasında, masamızda dedikodu olmaz. Gıybet, çekiştirme, laf taşıma yoktur. Konuştuklarımız çok derin konular olmayabilir ama hayat üzerine hepimiz sonsuzluğun paranteze aldığı rastlaşmaların bir yerinde, kaderin bir noktasındayız buluştuğumuzu biliriz.
Şimdilik zamanın akışında durdurmadığımız bir seyirde, böylece yaşımızdan ala-ala gidiyoruz. 
Gelirken ‘Esame listemizi’ yanımızda getirmedik.
Giderken şu gökkubbede bir hoş sadâ bırakabilirsek ne mutlu bize.

http://www.manisahayatgazetesi.com/hayatgazetesi/yazaryazilari/406


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum