Kosova Türklerinin Büyük Kaybı!

Kosova Türklerinin Büyük Kaybı!
05 Aralık 2023 - 20:46
Kosova Türklerinin Büyük Kaybı!
Yazan: Taner KOTLE


Cemil Luma (08.04.1949-25.10.2023) yılında Kosova Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Prizren şehrinde dünyaya geldi.  Ailesinden dedesi Tahir ve dedesinin kardeşi Murat 3.Alay,2.Tabur, 3. Bölük  Sarıkamışta Osmanlı –Rus savaşlarına katılmış bir ailenin çocuğuydu.                                                                                        
Rahmetli Cemil Luma,Cemil usta, Cemil başkan, Cemil ağabey diye farklı sıfatlarla iş adamı , siyasetçi olarak anılırdı. Genç yaşından son günlerine kadar yaşamı hep mücadeleler içinde geçmiş gerçek bir dava adamıydı! Yugoslavya dönemi ve dağılım sürecinde Kosova Türklerinin teşkilatlanmasında büyük katkılar sunmuş biriydi.  1999-2007 dönemlerinde ESNAF Derneğinin başkanlığını yürütmüştür. Bu dönemde mesleki eğitim için Türkiye’ye sayısız öğrencinin eğitim almasını sağladı. Sayısız hastanın Türkiye hastanelerinde tedavi görmesine aracı oldu. Ancak Türklüğe düşman sözde Türk görünümlü hainlerce hayatı boyunca engelleriyle karşılaştı! Arkasında ne resmi nede gayri resmi destek gördüğü kurum kuruluş yoktu! Bazı hatrı sayılır iş arkadaşları dışında kimseden destek göremdi!  Tek bir amacı vardı Kosova Türklerinin zorlu dönemlerde yaşamış olduğu sıkıntılarına care olmak! Esnaf dönemi başkanlığı öncesi Kosova Parlamentosuna bağımsız Türk milletvekili olarak siyasete atıldı! Ciddi biçimde Kosova Türklerince desteklendi. Meclise girmeye hak kazanmasına rağmen oyları iptal edildi ve meclise giremedi. Yılmadı TOBB Üniversitesinin bir şubesini Kosova’da açılışını tam gerçekleştirirken bir gecede Kosova makamlarınca üniversitenin açılışı durduruldu!                                                                                                                   
O zamanlar FETO kontrölünde olan Türk makamlarınca istenmeyen adam olarak ilan edildi. Yinede mücaderlesine devam etti. Kosova Demokratik Türk Partisine halkın oylarıyla girip Prizren şubesi başkanı olarak görev yaptı.Kosova Demokratik Türk Partisi içinde istediği gşbş halka hizmet sunamadığı için o partiden ayrıldı.  Yılmadan yıkılmadan Kosova Türk Adalet Partisi’ni kurdu ve Prizren Belediyesi Meclis üyeliğine seçildi. Genel seçimlere gelindiğinde ise en yakın sözde dava arkadaşları sandığı Kosova Adaleti Türk Partisi Prizren şubesi darbeci gurup tarafından ihanete uğradı! Genel seçimlerde bu gurubun toplu istifası ve Kosova Demokratik Türk Partisi’ne destekleri yüzünde yine milletvekili olarak Kosova Parlametosuna milletvekili olarak giremedi. Son bu yapılan hem iç hemde dış ihanetin ardından Kosova Türk Adalet Partisinin kapatılmasına yönelik Kosova Merkez Seçim Komisiyonuna dilekçe gönderip hem partiyi hemde kendisini Kosova siyasi sahnesinden sildirdi!  Ona ihanet edenleri ölümüne kadar afv etmedi lanetle andı! Yinede Türkçülük davasından vaz  geçmedi!     

                                                                
Kosova’da 30 yıl sonra ilkdefa gerçekleşecek olan (2013 yılında) nüfus sayımlarında bilhassa Prizrenli Türkleri teşkilatlandırdı!  Prizren’deki Türk mahallelerine bildilendirme ofislerini açtırdı! Kosova nüfus saymında Prizrenli Türklerin farklı etniklerin etkisinde kalmamasına yönelik kısada olsa çalışmalar yürüttü! Yine sözde bizden birilerinin gazabına uğradı Prizren’de Türk Ofisleri kapatıldı!                                    
Kosova savcılığı ve istihbaratı tarafında sorguya alındı büyük baskılar gördü! Kosova basınına farklı olarak haberlere konu oldu! Prizren,Kosova’yı sözde tamamiyle Türklerşitmeye çalıştığıyla ilgili yalan haberlerle karalanmaya çalışıldı! Oysa tek amacı vardı Prizrenli Türklerin nüfus sayımında kendi öz benliklerini korkmadan belirtmelerini istiyordu! Yeri doldurulamayacak bir Cemil başkan gelip geçti dünyamızdan! İyi bir insandı, iyi bir Türkçüydü! Geçte olsa kıymeti birileri tarafındanbilinmeye, sözü dinlenmeye başlanmıştı! Kosova’da 2024 yılında sarkan nüfus sayımlarında yine sahaya inmeye hazırlanıyordu! Ömrü yetmedi, 25 Ekim 2023 günü ansızın geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı! Allah gani gani rahmet eylesin! Kosova ve Türk Dünyasının başı sağ olsun!Ruhun şad olsun Cemil başkanım!....

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Hacer
    4 ay önce
    Abimizin ani vefatı tüm ailemizi çok derinden sarstı, çok üzgünüz, yokluğunu hiçbir şey doldurmuyor. Aynı zamanda Türk toplumuna ve hiç ayrım yapmadan, yorulmadan, usanmadan milletine her konuda yardım etmekten kaçınmadı hele ki gençlerin eğitimine katkıda bulunmaktan mutluluk duydu. Dürüst, vefakar, cesurca başı dik olarak son nefesine kadar onuruyla bu dünyadan göçüp gitti. Ailemiz adına onurluyuz, gururluyuz böyle bir abimiz olduğuna. Ruhun şad mekanın cennet olsun. Kalbimizdesin.