Kırımoğlu'ndan işgalci Rusya'nın Kırım'a yerleştirdiği Ruslar hakkında açıklama

Kırımoğlu'ndan işgalci Rusya'nın Kırım'a yerleştirdiği Ruslar hakkında açıklama
28 Ağustos 2022 - 19:14

Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın işgalinden sonra işgalcilerce yarımadaya yerleştirilen Rus nüfusu hakkında açıklama yaptı.

Kırım Tatarlarının Milli Lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bir kere daha işgalci Rusya’nın, Kırım’daki Kırım Tatar varlığını silme politikalarına dikkat çekti. Kırımoğlu, Kırım’ın işgalinden sonra işgalcilerce yarımadaya yerleştirilen Rus nüfusu hakkında açıklama yaptı.

2014’te yasadışı şekilde işgal edilen Kırım’a yerleşen Ruslar hakkında konuşan Kırımoğlu, “İşgalden sonra Kırım’a yaklaşık 600 bin ila 1.5 milyon arasında Rus geldi. Benim düşüncem şu ki Kırım’da kalmaları söz konusu olamaz. Eğer Ruslar silah taşıyorlarsa 8 yıl hapis cezasına çarptırılacaktır. Ruslar vatanlarına geri dönmelidir.” ifadelerini kullandı.

KIRIMOĞLU: RUSLAR KIRIM’DA RAHAT BİR HAYATIN YÜRÜMEYECEĞİNİ ANLADILAR

Rusya’nın, işgalden itibaren Kırım yarımadasının yerli halkı olak Kırım Tatarlarının bölgedeki varlığını sona erdirme ve kültürünü silme çabaları, Kırımoğlu başta olmak üzere çeşitli isimler ve uzmanlarca dile getiriliyor. Kırımoğlu daha önce 11 Mart 2022 tarihinde Kırım Haber Ajansına da (QHA) işgal altındaki Kırım’a taşınan Ruslarla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kırımoğlu, işgalden sonra Kırım’a taşınan Ruslar tarafından birçok dairenin hızla satıldığını dile getirmişti. Ayrıca Kırım’da konut satışında büyük bir hareketlilik olduğunu da kaydetmişti. Öte yandan savaşın neticesinde Rus devletinin haritadan silinmesinin ihtimali olduğunu ve Kırım’ın da Rus işgalinden kurtarılacağının altını çizmişti.

Kırım Tatarlarının milli lideri, “İşgalden sonra Kırım’a taşınan Ruslar tarafından birçok daire hızla satıldı. Orada rahat bir hayatın yürümeyeceğini anladılar. Rusların neredeyse hepsi ayrılacaklar.” ifadesini kullandı. Ayrıca Kırımoğlu, “Kırım’daki soydaşlarımızla konuşurken, onların telefonlarının dinlendiğini bile bile ‘Bu aşağılıkların başlarını ne zaman ezeceksiniz. Kırım’ı ne zaman kurtarmaya gelirsiniz’ diye sormaları beni şaşırttı.” demişti.

İŞGALCİ RUSYA, KIRIM’DAKİ DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRİYOR

İşgalci Rusya Kırım’ın demografik yapısını değiştiriyor. Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 23 Ağustos 2021’ta Kırım Platformu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, farklı kaynaklara göre Rus yönetiminin 8 yıl içinde yarımadaya 600 binden 1,5 milyona kadar Rus’un yerleştirildiğini kaydetti. İşgal altındaki Kırım’a yerleştirilen asker ve devlet görevlileri dışında Kremlin yönetimi Rus vatandaşlarını yarımadaya yerleşmesini teşvik etmek için farklı federal programlar uyguluyor. Söz konusu programlar çerçevesinde işgal edilen Kırım’a yerleşen Rus vatandaşlarına çeşitli tazminatlar ödeniyor. Yani Rusya kolonizasyonu mali teşvikler, tazminat yoluyla gerçekleştiriliyor. Öte yandan, uzmanlara göre, 2014’ten bu yana Kırım’ı en az 50 bin Ukrayna vatandaşı terk etmek zorunda kaldı. Rus işgalci yönetiminin uyguladığı baskı politikası nedeniyle yarımadayı terk eden Ukrayna vatandaşlarının sayısı devamlı artıyor.

Detaylar için bkz. Kırım Tatar halkı 8 yıldır Rus işgali altında!


Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
28 Ağustos 2022, 17:14

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum