Kırım Türklerinin son büyük şairi Şakir Selim

Bugün, Kırım Tatar edebiyatının sürgünde yetişen nesli içinde en çok tanınan, şiirleriyle milletinin duygularına tercüman olan Şakir Selim’in doğum günü.

Kırım Türklerinin son büyük şairi Şakir Selim
11 Nisan 2023 - 17:48 - Güncelleme: 11 Nisan 2023 - 17:52

Vatan Kırım'da ve dünyadaki Kırım Tatar diasporasında yazdığı şiirler ile tanınan şair Şakir Selim, eserlerinde Kırım’a dönmek isteyen halkının, vatan hasretini ve milletinin çilelerini anlattı.

Tanınmış Kırım Tatar şair, yazar, yayımcı ve çevirmen Şakir Selim, milletinin duygularına tercüman oldu ve eserleriyle halen Kırım Tatar halkının hafızasındaki yerini koruyor.

ESERLERİYLE MİLLETİNİN DUYGULARINA TERCÜMAN OLAN KIRIM TATAR ŞAİR: ŞAKİR SELİM

Şair, yazar, yayımcı ve çevirmen Şakir Selim, 10 Nisan 1942'de Kırım'ın Akşeyh bölgesinin Büyük As köyünde dünyaya geldi. Henüz 2 yaşındayken tüm halkıyla birlikte sürgün edildi. Ailesiyle beraber Özbekistan’a sürgün edilen Şakir Selim, eğitim hayatını burada tamamladı

Kırım Tatarca yazdığı ilk şiir 1963 yılında yayımlandı. İlk şiir kitabı, "Aqbardaq" 1972’de basıldı. Şairin, “Duygularım", “Tüşünce" ve "Kırımname" eserleri en çok bilinen şiir kitapları arasında yer aldı.. Edebiyata hiçbir zaman yüz çevirmeyen Şakir Selim, şiir bayrağını tüm zorluklara rağmen taşıdı ve üretmeye devam etti.

Halkının duygularına hitap eden şiirleriyle Kırım davasını gelecek nesillere taşıyan Selim, eserlerinde Kırım’a dönmek isteyen halkının, vatan hasretini ve milletinin çilelerini anlattı. Vatan Kırım'a dönünce Kırım Tatarca çıkan gazete ve dergilerde yazarlık ve editörlük yaptı. Vefatına dek Yıldız dergisinde baş editör olarak görev yaptı.

Ölümünden sonra Kırım Tatar şiirinin son büyük şairi olarak anıldı. Ağır bir hastalığın ardından 18 Kasım 2008 günü hayata gözlerini yumdu.

YARALANĞAN TÜRKÜLER

Büyük şairin en bilinen ve tesirli eserlerinden birisi de "Yaralanğan Türküler" eseri oldu.

«Aluştadan esken yeller» furtuna oldı,
Sudaq-Kefe yollarına qıyamet toldı,
Güzel Qırım dağlarınıñ çırayı soldı,
Ey-vah, dostlar, yaralandı Vatan türküsi.

«Seidoğlu Seydametler» kene uruldı,
Papazlarnıñ darağaçı kene quruldı,
Kene qırımtatarlarnıñ göñlü qırıldı,
Ey-vah, dostlar, yaralandı Vatan türküsi.

«Şu Yaltadan» taş yüklenmey, yüklene para,
Bütün Qırım çevirildi tolçok-bazara,
Her adımda haydutlar ve yezitler tura,
Ey-vah, dostlar, yaralandı Vatan türküsi.

«Tatarlığım» — tuvğan yerim horlana bugün,
Qurbanlarğa baqıp közler torlana bugün,
Bu muqaddes toprağımız zorlana bugün,
Ey-vah, dostlar, yaralandı Vatan türküsi. Ey,

«Bulutlar», biz olmağan yurtqa yetiñiz,
Bağrımızda olğan dertni alıp ketiñiz,
Nomanlarğa, Bekirlerge selâm etiñiz,
Ey-vah, dostlar, yaralandı Vatan türküsi.

«Ant etkenmen…» tek şu türkü yaralanmadı,
Bizge ondan ğayrı işanç-ümüt qalmadı,
Güzel Qırım, bugün saña secdem — şu türkü,
Yaralanğan türkülerge melhem şu türkü.

Şakir Selim

 

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Avrasya Yazarlar Birliği, Kırım Vakfı ve Bengü Yayıncılık’ın katkılarıyla 30 Kasım 2022 tarihinde Ankara’da Kırım Tatar şair Şakir Selim’in doğumunun 80. yıl dönümüne özel etkinlik düzenlendi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde gerçekleşen “Doğumunun 80. yılında Kırım Tatar Şair Şakir Selim’i Anma ve Kitap Tanıtımı Toplantısı” programında Şakir Selim ve Kırım Tatar edebiyatı konuşuldu.
Yazı ilk olarak 10 Niasn 2023 tarihinde https://www.qha.com.tr/kirim/kirim-tatar-siirinin-son-buyuk-sairi-sakir-selim-470532 sitesinde yayınlanmıştır.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum