Kazakistan Milli Müze'sinde "Ulu Bozkırda Dombra Sesi" sergisi düzenlendi

Milli Dombra Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken Kazakistan, Türklerin geleneksel müzik aleti dombrayı uluslararası düzeyde tanıtmayı hedefliyor. Kazakistan Milli Müzesi’nde 19’uncu yüzyılda yapılan dombranın da yer aldığı “Ulu Bozkırda Dombıra Sesi” sergisi açıldı.

Kazakistan Milli Müze'sinde "Ulu Bozkırda Dombra Sesi" sergisi düzenlendi
04 Temmuz 2021 - 20:30

Kazakistan’da her yıl Temmuz ayının ilk haftasında kutlanan “Milli Dombra Günü” için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Milli gün dolayısıyla Kazakistan’ın Milli Müzesi’nde “Ulu Bozkırda Dombra Sesi” Sergisi düzenlendi. Sergide, Kazakistan’ın en ünlü besteci ve dombra sanatçılarının 200’den fazla eşyası müzede sergilendi.

Kazakistan Milli Müzesinde "Ulu Bozkırda Dombıra Sesi" sergisi
Kazakistan Milli Müze'sinde "Ulu Bozkırda Dombıra Sesi" sergisi

“EN DİKKAT ÇEKEN DOMBRA 19’UNCU YÜZYILA AİT”

TRT’de dün yer alan habere göre, Kazakistan Atırau Tarih Müzesi Müdürü Raşida Haripova, “Bugün burada 40’ı dombra olmak üzere 200’den fazla eseri Milli Müze’ye teslim ettik. Buradaki her eserin tarihi var. Ziyaretçilerin en dikkatini çeken eser ise 19’uncu yüzyılda ahşaptan yapılan, kenarları ise kemik ve gümüşle süslenen dombra oldu.” dedi.
Sergiye katılan Kazakistan’ın Halk Ozanı Amanjol Altayev, 10 yıldır kullandığı dombırasını Milli Müze’ye teslim ettiğini kaydetti. Ozan Amanjol Altayev, “Çok kez sadece Kazakistan’da değil yabancı ülkelerin sahnelerine bu dombıra ile çıkmıştım. Dombıranın bizim için özel önemi vardır.” diye konuştu.
Serginin gelecek yıl Türkiye’de de düzenlenmesi bekleniyor.

Kazakistan Milli Müze'sinde "Ulu Bozkırda Dombıra Sesi" sergisi

KAZAKİSTAN MİLLİ DOMBRA GÜNÜ

Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararnamesiyle 13 Haziran 2018 tarihinde Temmuz’un ilk Pazar günü Dombra Milli Günü ilan edildi. Dombra Milli Günü, Kazakistan başta olmak üzere Türkiye’de ve Türk dünyasında geleneksel hale gelen çeşitli düzeydeki etkinliklerle coşkuyla kutlanıyor.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
03 Temmuz 2021, 20:39

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum