KANATLI DÜŞÜN TATİLİ

KANATLI DÜŞÜN TATİLİ
14 Eylül 2023 - 18:24
KANATLI DÜŞÜN TATİLİ

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu baharda da ülkede Ulusal Türkmen Atı Günü kutlandı. Ülkenin onbinlerce sakini ve yurt dışından çok sayıda misafir at yarışlarına, gösteri terbiyesine ve biniciliğe tanık oluyor.
Türkmenistan, ulusal amblemi Akhal-Teke atı siluetiyle süslenmiş dünyadaki tek ülkedir. Bu detay Türkmenlerin ata karşı geleneksel kült tutumunu yansıtmaktadır. Aynı zamanda, eyerde güvenle oturan ve güçlü ve güzel bir hayvanı alışkanlıkla kontrol eden bir atlının şiirsel imajı, dünyanın her alanında benzeri görülmemiş bir yükseliş yaşayan Türkmen toplumunun mevcut durumuyla daha tam olarak tutarlı olamazdı. insan aktivitesi.
Muhteşem atı eyerleyen ülke, ekonomik büyümenin doruklarına ulaşan, modern üretim kompleksleri ve beyaz mermer şehirler inşa eden, rekor hasatlar elde eden ve geniş uluslararası tanınırlığa ulaşan günümüz Türkmenistan'ıyla ilgilidir. Ve Türkmenler için at, mükemmel güzelliğin, gücün ve özgürlüğün görünür bir kişileşmesi, bir kişinin uçma hayalinin vücut bulmuş haliydi ve öyle olmaya da devam ediyor.
Türkmenistan'da ulusal hazine olan Akhal-Teke atı özel bir saygı görüyor. Akhal-Teke atlarının mükemmel dış görünüşlerini seyrederek estetik zevk alma fırsatı ülke için ucuz değil. Her yerde büyük hipodromlar ve büyük ölçekli at yetiştirme kompleksleri inşa ediliyor, sürülere en iyi mera arazileri veriliyor ve yarışların galiplerine pahalı ödüller veriliyor. Ancak bu, yüksek bir refah düzeyine ulaşmış bir ülkenin, kültürel at yetiştiriciliğinin en eski türünün temsilcilerinin anavatanı olarak adlandırılma tarihi hakkı için karşılayabileceği bedeldir.
Bu yıl bayramın arifesinde Aşkabat'ta Uluslararası Akhal-Teke At Yetiştiriciliği Birliği'nin XIII. toplantısı yapıldı. Forumda, Akhal-Teke at yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve Türkmenistan'da ve bu cins atların yetiştirilmesinde uzmanlaşmış yabancı at yetiştirme merkezlerinde safkan Akhal-Teke atlarının sayısının arttırılması konuları ele alındı. Toplantıda, Türkmenistan'da modern binicilik merkezleri ile ihtisaslaşmış bilim ve eğitim merkezlerinin inşa edildiği kaydedildi. Bu, Aba Annaev'in adını taşıyan Uluslararası At Yetiştiriciliği Akademisi'nin ve Arkadağ şehrinde At Yetiştiriciliği Araştırma ve Üretim Merkezi'nin kurulmasıyla kanıtlanmaktadır.
Forumda ayrıca Uluslararası Akhal-Teke At Yetiştiriciliği Birliği'ne yeni üyelerin kabulü ve çalışmalarında yüksek sonuçlar elde eden dernek üyelerine devlet ödülleri verilmesi konuları da tartışıldı. Toplantıda özellikle Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov'un, Uluslararası Akhal-Teke At Yetiştiriciliği Birliği üyesi Türkmen ve yabancı at yetiştiricilerine "Türkmenistan'ın Şerefli At Yetiştiricisi" fahri unvanı verilmesine ilişkin kararları okundu.
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Ulusal Türkmen Atı Günü arifesinde, Aşkabat yakınlarındaki Kopetdağ eteklerinde bulunan askeri ve emniyet teşkilatlarından oluşan binicilik kompleksinin büyük açılış törenine katıldı.
500 baş Akhal-Teke atını barındıracak şekilde tasarlanan kompleksin toplam alanı 40 hektardır. Kendi topraklarında bir idari bina, atları ve tayları barındırmaya yönelik tesisler, bir veteriner kliniği, teknik tesisler, bir yarış pisti, 100 koltuklu tribünler ve bir otopark dahil olmak üzere bir dizi tesis bulunmaktadır. Yeni kompleksi inceleyen devlet başkanı, zamanın gereksinimlerini tam olarak karşıladığını ve atların eğitimi ve yarışa hazırlanması da dahil olmak üzere gerekli her şeyin sağlandığını kaydetti.
Burada Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov'un katılımıyla “Yılın En Güzel Akhal-Teke Atı” uluslararası yarışmasının son turu gerçekleşti. Yarışmanın ön eleme sonuçlarına göre 10 seçkin Akhal-Teke sporcusu finale yükseldi. İnceleme koşullarına göre, her at, jüri ve seyirciler önünde ekipmansız ve şenlikli at koşum takımlarıyla iki kez gösterildi.
Her atın değeri üzerinde uzun bir tartışmanın ardından jüri, Türkmenistan Devlet Başkanı Akhal-Teke Binicilik Kompleksi'ne ait gri Akhal-Teke atı Goshasakar'ın (Çift İşaret) 2023 yılının en güzel atı olarak tanındığını duyurdu. . Devlet başkanı adına at antrenörü Atchapar Badzhamov'a Toyota Fortuner SUV'un anahtarları, yarışma kupası ve diploma takdim edildi.
Akhal-Teke atının güzel ve dekoratif sanat eserlerinde sanatsal tasviri, ürün, fotoğraf ve videoların yayınlanmasına yönelik yaratıcı yarışmanın kazananlarının isimleri de açıklandı. Yaratıcı yarışmanın kazananlarına değerli hediyeler ve diplomalar verildi.
Nisan ayının son Pazar günü Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov'un katılımıyla gerçekleşen kutlamaların ana etkinlikleri Aşkabat yakınlarındaki Uluslararası Akhal-Teke Binicilik Merkezi'nde gerçekleşti. Sezonun en prestijli yarışması olan şenlikli at yarışı burada gerçekleşti. En iyi spor niteliklerini sergileyen onlarca muhteşem Akhal-Teke atının katıldığı, çeşitli mesafelerde toplam yedi yarış gerçekleştirildi.
Yarış gününün doruk noktası, Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov'un ana ödülü olan Akhan ödülü ve Challenge Kupası için yapılan son yedinci yarış oldu. Usta jokey Begenchmyrat Agamyradov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı'nın Akhal-Teke binicilik kompleksinin Nevruz aygırı üzerinde 1600 metrelik mesafeyi ilk koşan oldu.
Ödül töreninde şenlikli yarışlarda dereceye girenlere değerli hediyeler, para ödülleri ve diplomalar takdim edildi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen engel atlama ve maraton yarışmalarının kazananları ve ikincileri de açıklandı ve ödüllendirildi. Türkmenistan'ın tüm bölgelerinde Türkmen Atı Günü dolayısıyla şenlik etkinlikleri düzenlendi.
Duygular hakkında uzun süre konuşabilirsiniz ve yine de tutkunun tüm derinliğini ve gücünü aktaramazsınız. Ancak Türkmenlerin ülke çapındaki özverili at sevgisi, tarihsel yansımasını sadece sözlerle bulmadı. Asırlık seçilimin meyveleri - güç, güzellik ve boy bakımından eşsiz Akhal-Teke atları - tutkulu ulusal sevginin görünür ve maddi bir örneği haline geldi. Bu nedenle Türkmen Atı Milli Günü'nün takvim yılının en parlak ve en unutulmaz olaylarından biri olarak görülmesi tesadüf değildir. Bu yıl özel bir ölçekte düzenlenen etkinlik, ülkenin on binlerce sakinini irili ufaklı hipodromlarda bir araya getirdi.
İlk yayın yeri: https://www.turkmenistaninfo.ru/?page_id=6&type=article&elem_id=page_6/magazine_296/2446&lang_id=ru

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum