IRAK'TA HÜKÛMETTE TÜRKMENLERE YER VERİLMEDİ: ERŞAT SALİHİ'DEN ÇOK SERT TEPKİ!

IRAK'TA HÜKÛMETTE TÜRKMENLERE YER VERİLMEDİ: ERŞAT SALİHİ'DEN ÇOK SERT TEPKİ!
07 Mayıs 2020 - 01:12

Irak’ta Mustafa Kazımi’nin Başbakan olmasının ardından kurulan hükûmette, Türkmenlere yine yer verilmemesi Irak Türkmenlerinin sert tepkilerine yol açtı.

Mustafa Kazımi’nin kararı sonrasında Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi sosyal medya hesabında, “Bağdat’taki siyasetçiler, Kazımî’nin hükumetinde Türkmenlerin olmaması hakkında anlaştı. Türkmen vekillerin birleşmesi çok kimseleri kızdırmış oldu. Bizim parçalanmamızı istiyorlar. Milletimize sesleniyorum: Bağdat ile ilişkini gözden geçirmeli ve yeni karara hazır olmalısın.” ifadelerini kullandı.

“BİZ IRAK’I BÖLÜNMEKTEN KURTARDIK”

Erşat Salihi, Irak’ta katıldığı bir televizyon programında da kabineye Türkmen bakan alınmamasına karşı ateş püskürttü. Salihi, “Birçok kez sizlere güvendik. Fakat artık bu sefer öyle bir şey yok. Sayın Kazımi bizim temsil edilmemizi istememektedir. Söyleyin bana hangi kusurumuzu gördünüz? Biz sizin ülkenizi savunduk. Bizler Irak’ı bölünmekten kurtardık. Bizler Irak’ın haritasını belirleyecek olanlarız. Bugün siz Türkmenlerin kanı ile ticaret yapmaya mı çalışıyorsunuz? Söyleyin bana hangi bölge kendi kendisini DEAŞ’tan kurtardı? Türkmen Emirli. 6 ay muhasara altında kalan Emirli” dedi.

“HİÇBİR MEZHEP TÜRKMENLERİ TEMSİL ETMEZ”

Erşat Salihi daha önce verdiği bir röportajda da Türkmenlerin herhangi bir mezhep içerisinde değerlendirilemeyeceğini özellikle vurgulamıştı. Salihi, “Irak’taki hükumet dengesinin içinde Şii- Sünni ve Kürt dengesi var. Biz Türkmenler olarak, ‘Ne Şiilerin içinden bir bakanlık bizi temsil edebilir, ne de Sünnilerin içinden biri olursa bizi temsil eder’ diyebiliriz. Hayır, sadece Türkmen bakan bizi temsil edebilir. Bizim isteğimiz hükumetin içinde Türkmenleri temsil eden ve Türkmen olan bir bakan olmasıdır. Kürtler nasıl Kürt adıyla bakan oluyorsa biz de Türkmen adıyla bakan olmayı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://qha.com.tr/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum