İdris ÖZLER Yazdı: SUS(U)YORUM

İdris ÖZLER Yazdı: SUS(U)YORUM
12 Şubat 2023 - 09:46 - Güncelleme: 12 Şubat 2023 - 11:13
                                                SUS(U)YORUM

Her şeyi söylemek istiyorum aslında. Boğazımda düğümleniyor sözcüklerim, susuyorum. Söz sanatları yetemiyor yaşananları anlatmaya. Mübalağa yetersiz kaldı. Cümlelerin boynu bükük, edebiyat suskun. Sadece yakılan ağıtlar sarsıyor dört bir yanı.
Depremden sonra yaşananları gördükçe yediğimden, giydiğimden, yürüdüğümden, nefes aldığımdan utanır oldum. Yüreğim kan ağlıyor, susuyorum.

99 depremimden hiç ders almadığımızı söylemek istiyorum, susuyorum. 
Bilim insanlarının uyarıları sadece kâğıtlar da mı kalmalıydı demek istiyorum, susuyorum.
Fay hatlarına bina dikilmesine izin verenlerin, göz yumanların, malzemeden çalanlarn suçu yok mu demek istiyorum, susuyorum.  
Aradan beş-altı gün geçmesine rağmen ekiplerin göçük altından yaşayanları çıkarabildiklerini görünce bir yandan ağlıyor bir yandan da keşke daha hızlı müdahale edilebilseydi deyip, susuyorum. (Beş gün boyunca hiç ışık almayan daracık bir hayat üçgeninde aç, susuz, iletişimsiz, boylu boyunca –kimi zaman yaralı bir şekilde- kıpırdayamadan kaldığınızı düşünürseniz bu insanları daha iyi anlasınız.) Mehmet Akif’in :“Kenar- Dicle’de bir kurt aşırsa koyunu / Gelir de adl-i İlahi sorar Ömer’den onu!” dizeleri aklıma gelince koca bir yumruk oturuyor boğazıma, susuyorum. 1995’te tusinamiye de sebep olan Kobe depreminde Şintoizm’e inanan Japon halkı dağıtılan yardım malzemelerini askeri bir disiplin içinde kendiliğinden sıraya girerek alırken bizde gönderilen malzemelerin kuralsız bir şekilde - hatta yağmalatırcasına- dağıtılmasına anlam veremediğimi haykırmak istiyorum, susuyorum. Bu karda kışta o insanlar için gözyaşı dökmek ve dua etmekten başka bir şey yapamamanın çaresizliği içinde susuyorum. O insanların milyonlarca para vererek farkında olmadan ev değil de süslü birer mezar aldıklarını gördüğüm için susuyorum. Necip Türk halkı bütün bu olumsuzlukların üstesinden geleceğine inancım tam da ölen binlerce canın adl-i İlahisini kimden sorulacağını bilemediğim için susuyorum. Benim suskunluğumdan bir şey anlamayanların konuşmamdan da hiçbir şey anlamayacakları bildiğim için susuyorum. Bunun için ben de duyan duysun diye susarak haykırıyorum.

                                                                                                                        İdris Özler
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum