Enver Zarif: Anadilim 2020: Niçin yaptık?

Enver Zarif: Anadilim 2020: Niçin yaptık?
18 Ocak 2021 - 19:03

İran, uzun süredir inkar ve asimilasyon politikalarıyla Güney Azerbaycanlı Türkleri -ve diğer İran Türklerini Farslaşmaya zorluyor. 35-40 milyon Türk'ün yaşadığı İran'da Türklerin anadilde eğitim hakkı ya da medya organları yoktur. Sürekli 'Türkleşmiş Fars' oldukları propagandasına uğrayan İran Türkleri, milli varlıklarını korumak için mücadele yolları aramakla birlikte her zaman Türkiye'ye güvendiklerini, Türkiye'den yardım beklediklerini ifade ettiler. 


Elbette İran'ın uyguladığı asimilasyon politikası bir devlet politikası olduğu için kuşatma altına alınan Türk kimliğine ulaşmak ve kuşatmayı kırmak çok sancılı bir süreçtir. Ancak çağımızda gelişen internet ve sosyal medya, mücadele pratiklerini bütün dünya gibi İran işgalindeki Güney Azerbaycan'da da tamamen değiştirmenin eşiğinde. 


Bunu gören biz Türk gençleri; Güney Azerbaycanlı Türkler ve Türkiye arasında bir köprü kurmak, Türkiye'de bulunan milli kazanımları ve Türk milliyetçiliğinin entelektüel birikimini İran'a taşımak maksadıyla Anadilim 2020 isimli projeyi geliştirdik. Bu proje sayesinde hızla latin alfabesi öğrenmeye başlayan İran Türklerinin Türkiye'yle etkileşimi ve Türkiye'ye entegrasyonu da hızla artmaya devam etmekte. 

Bizim açımızdan stratejik önemde bir proje

Dünya ölçeğinde hızlı bir şekilde artan milliyetçilik akımı bize ileriki yıllarda başlayacak milliyetçi itirazların ve isyanların meşalelerini şimdiden göstermeye başladı. Bir önceki acı tecrübelerimizde, isyanlar çağında Turan coğrafyası yalnız bırakıldığında merkezden bağımsız isyanlarla yüzbinlerce Türk şehit oldu. Yüzbinlerce Türk toplu mezarlara gömüldü. Bu isyan pratikleri; reaktif, ideolojisiz ve birbirinden ayrık şekilde gerçekleştiği için bir felakete dönüştü. Bu felaketlerin tekrar yaşanmaması ve Türk bağımsızlık hareketlerinin koordineli şekilde yürümesi için hem Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını hem de bütün Türk milliyetçilerini inisiyatif almaya ve uygulamaya koyduğumuz projelerde dayanışmaya davet ediyoruz.

ASASMEDYA - Haberler

asasmedya.info

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum