DEDEKTİF KURGU YA DA MACERA KURGU, ENTELEKTÜEL DEDEKTİF TÜRÜ

DEDEKTİF KURGU YA DA MACERA KURGU, ENTELEKTÜEL DEDEKTİF TÜRÜ
28 Mart 2023 - 09:52

Dedektif kurgu ya da macera kurgu. Entelektüel dedektif türü

Yazar:  
Sarvane Dağtumas ,edebiyat eleştirmeni.

E-posta: [email protected]

Macera edebiyatı seyahatname, avcılık türü, denizciliği içerir. Macera literatüründe güvenlik teşkilatlarının işleri için kullanılan biçime dedektif denir. Dedektiflik edebiyatı veya kriminal nesir, doğrudan suça, onun keşfine ve suçluların karakterlerine ve güdülerine odaklanan edebi bir türdür. Bunu kim yaptı? - suçu kimin işlediği bilmecesine odaklanan bir dedektif öyküsünün karmaşık olay örgüsü versiyonudur. "Bunu kim yaptı?" terim aynı zamanda cinayet müfettişleri arasında katilin kimliğinin hemen belli olmadığı bir vakayı tanımlamak için kullanılır. Cinayetlerin çoğu, kurbanın tanıdığı veya akraba olduğu kişiler tarafından işlendiğinden, "bunu kim yaptı?" çözmek genellikle daha zordur. Bir tür olarak dedektifin ana özelliği, eserde bazı gizemli olayların varlığıdır. hangi koşullar altında oluştuğu bilinmemektedir ve açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Dedektif öyküsünün önemli bir özelliği de, en azından soruşturma tamamlanana kadar, davanın gerçeklerinin okuyucuya tam olarak açıklanmamasıdır. Bunun yerine okuyucu, araştırma sürecinde yazar tarafından yönlendirilir ve her aşamada kendi versiyonlarını oluşturma ve bilinen gerçekleri değerlendirme fırsatı verilir. Eser önce olayın tüm ayrıntılarını anlatıyorsa veya olayda olağandışı, gizemli bir şey yoksa, o zaman artık tamamen polisiye bir hikayeye değil, ilgili türlere (gerilim, polis romanı vb.) Ait olmalıdır. araştırma süreci boyunca yazar tarafından yönlendirilir. Eser önce olayın tüm ayrıntılarını anlatıyorsa veya olayda olağandışı, gizemli bir şey yoksa, o zaman artık tamamen polisiye bir hikayeye değil, ilgili türlere (gerilim, polis romanı vb.) Ait olmalıdır. araştırma süreci boyunca yazar tarafından yönlendirilir. Eser önce olayın tüm ayrıntılarını anlatıyorsa veya olayda olağandışı, gizemli bir şey yoksa, o zaman artık tamamen polisiye bir hikayeye değil, ilgili türlere (gerilim, polis romanı vb.) Ait olmalıdır.
Dedektifin tarihi. "Gerçek ve Yalan" eski bir Mısır alegorik masalı, Sofokles'in "Kral Oedipus", Herodotus'un "Rampsinit ve Hırsız", peygamber Daniel'in kitabından "Susanna ve Yaşlılar", "Üç Elmanın Hikayesi". " "Binbir Gece Masalı" na dahil edildi. Olay örgüsünü döndürme yöntemi ilk kez "Üç Elma Masalı"nda kullanıldı. Bir olay örgüsü, bir kurgu eserindeki bir olay örgüsünün yönünü veya amaçlanan sonucunu kökten değiştiren edebi bir araçtır. Bu, hikayenin sonuna doğru gerçekleştiğinde, buna beklenmedik bir son veya olay örgüsünün değişmesi denir.
Dedektif türleri.
1. Kapalı dedektif, kapalı bir odada cinayet, imkansız suç, doğaüstü tarafından işlenen suç. Edgar Allan Poe'nun "Morgue Sokağı Cinayeti", "kapalı bir odada cinayet" olay örgüsüne dayanan ilk polisiye çalışması olarak kabul edilir. Arthur Conan Doyle "Dans Eden Adamlar", "Renkli Kurdele", Agatha Christie "On Küçük Kızılderili", "Fare Kapanı", "Doğu Ekspresinde Cinayet", Gaston Leroux "Sarı Odanın Sırrı", Hake Talbot "Çılgınlığın Sınırı" Çukur", Robert Van Gulik "Çin Labirentinin Suçları", Umberto Eco "Baudolino" ve diğerleri. kapalı oda tipine aittir.
John Dixon Carr, "Kapalı Oda Gizeminin Ustası" olarak kabul edilir.
2. Rahat dedektif. Cinsellik ve şiddete daha az yer verilen veya mizahla sunulan, suçların ve soruşturmaların birbirine sıkı sıkıya bağlı küçük bir toplulukta geçtiği bir polisiye türü. Bu tür işlerde dedektifler çoğunlukla kadındır.
3. Tarihsel dedektif. Suçun tarihi, tarihsel olaylar bağlamında gerçekleşir. Örneğin, V. Eko "Gülün adı". Modern yazarın tarihsel gerçeklikler içerisine yerleştirdiği polisiye hikâyeye “retro-dedektif” denir. Örneğin, Dostoyevski "Suç ve Ceza", Jean Richep "İdeal Suç"
4. Ters dedektif. Hikâyenin başından itibaren suçlu bellidir, bu tür eserlerde dedektifin suçlunun suçunu tam olarak nasıl ispatlayacağı vurgulanır. "Gerçek ve yalanlar" - eski Mısır alegorik masalı, Sofokles "Kral Oedipus".
5. Noir-"kara roman" dedektifi. Şiddet, argo ifadeler, cinsel istismar vb. Noir türünün başlıca özellikleri arasında sunumun sert gerçekçiliği, kinizm, karakterlerin kendilerini yok etme eğilimleri, argo bolluğu ve olay örgüsünde zorunlu seks repliği yer alır.
6. Polis dedektifi. Polisin ana karakterlerinin kişisel yaşamları, genellikle dramatik bir şekilde gösterilir. Arsa konusu, aile durumu, takımdaki ilişkiler ve yaşam riski ile mesleki faaliyetle ilişkili stresli ortam olabilir.
7. Yasal veya yasal dedektif. Kolluk kuvvetleri ve yargı sistemi "ana karakter" rolünü üstlenir ve eserde merkezi bir yer tutar.
8. Bir casus dedektif, genellikle bazı özel servisler için çalışan bir casusun bakış açısından anlatılan bir aksiyon hikayesidir.
9. Suç romanı dedektifi. Suçlunun bakış açısından anlatılan bir hikaye.
10. Psikolojik dedektif. Psikolojik çatışmaya dayalı polisiye unsurların yer aldığı bir gerilim alt türü.
11. İronik polisiye, polisiye türünün postmodernizmin izlerini taşıyan atipik türlerinden biridir. İronik dedektifte dedektiflik soruşturması mizahi bir bakış açısıyla anlatılır ve bir gizemi çözmeyi amaçlar ve anlatı genellikle birinci veya ikinci kişi ağzından yürütülür. Çoğu zaman bu türde yazılan eserler, polisiye romanın klişelerinin parodisi niteliğindedir. İronik dedektif öyküsünün gelişiminin ilk aşamalarında, "ironik" kavramı genellikle "gerçeği cilalama" rolünü oynadı.
12. Fantastik dedektif. Stanislav Lem "Soruşturma", Sergey Lukyanenko "Genom" ve diğerleri.
13. Siyasi dedektif. Ana olay örgüsü, siyasi olaylar ve çeşitli siyasi veya ticari figürler ve güçler arasındaki rekabet etrafında dönüyor. Ana karakterin kendisinin siyasetten uzak olduğu da sık sık olur, ancak davayı araştırırken soruşturma "güçler" tarafından engellenir veya bir tür komplo ortaya çıkar. Siyasi dedektifin ayırt edici bir özelliği (mutlaka olmasa da), ana karakterler dışında tamamen olumlu karakterlerin imkansızlığıdır. Bu tür nadiren saf haliyle bulunur, ancak işin ayrılmaz bir parçası olabilir.
Dedektifteki tipik karakterler . Profesyonel, kişisel, amatör. Çehov "Avda Drama", Agatha Christie "On Kara Yavru", dedektifler farklıdır.
Çağdaş Azerbaycan edebiyatında gerçekçi polisiye romanlar birkaç gruba ayrılabilir:
- politik dedektif romanı;
– istihbarat (casus) polisiye romanı;
– belgesel dedektif romanı;
- macera dedektif romanı;
- suçluların ve suç çevrelerinin hayatını anlatan polisiye romanlar;
- ceza infaz kurumlarındaki yaşamı anlatan polisiye romanlar.
Azerbaycan edebiyatında polisiye türünün kurucusu Cemşid Amirov'dur. Jamshid Amirov uzun süre zulüm gördü ve eserlerini okuması yasaklandı. "Soruşturma Devam Ediyor" filmi "Kıyı Harekatı" eserinden, aynı adlı film ise "Kara Volga" eserinden yola çıkılarak yapılmıştır.
Agatha Christie'nin Şiraz'daki Dedektif Evi incelemesi
Parker Pyne, Orta Doğu gezisi için Şiraz'da. Orada yapayalnız yaşayan ve İranlı olduğunu iddia eden bir İngiliz kadın olduğunu öğrenir. Herkes onun deli olduğunu düşündü. Parker Pyne ilgisini çeker ve ona hizmetlerini teklif eder. Karakterler: Bay Parker Pyne, Bay Schlagal, Bayan Esther Carr (Ester-hidden,Carr-swamp), Muriel King. konumlar. Tahran, İsfahan, Şiraz.
Eserin kahramanı, katil olmakla suçlanmaktan korkar ve metresinin yerini alır. Neden üç yıl boyunca tamamen farklı biri gibi davranmayı başardı? Bütün kulların bu konuda kör olması da büyük bir meseledir. Bay Parker Payne bir romantiktir. İnsanların mutlu olmasını ister ve onlara yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapar. İnsanların gerçekte neye benzediklerini ve neler yapabileceklerini, karakterlerinin bu fikir-genetik bilgisini vb. görür. cevabına yönlendirir.
Entelektüel dedektif türü
Dedektiften bir adım üstün olan entelektüel dedektif, zeka ve anlayışa dayalı bir dedektif türüdür. Bu tür polisiye eserler okuyucunun entelektüel düzeyini zenginleştirir ve bilgilendirir, eserlerde çeşitli tablolar, sanat eserleri, film başlıkları bulmak mümkündür.
İngiliz yazar Dan Brown'ın "Cehennem", "Başlangıç", "Yalan Noktası", "Dijital Şato", "Melekler ve Şeytanlar", "Da Vinci Şifresi", "Kayıp Sembol" adlı eserleri entelektüel dedektiflerdir. Yetişkinler uzun zamandır bildikleri nesnelerin aslında gizli kodlarla bağlantılı olduğunu okudukça, derinlere inildikçe eserlerin değeri arttı. Dan Brown'ın ailesinde çocukluktan beri gizemli olaylar yaşanıyor. Aksine, bu gizemli olaylar ebeveynleri tarafından organize edildi. Sanki çocukluklarından beri böyle sıra dışı sırlarla büyümek üzere eğitilmişler ki, büyüdüklerinde kafaları karışmasın, zorluklar karşısında kendilerini kaybetmesinler. Dan Brown'ın okuduğu kolej kapalı bir kurum olarak kabul edildi. Burada meydana gelen olaylar sır olarak kaldı. Kolej yönetiminin öğrencileri azarlaması, çocukların oynadığı oyunların kapalı ortamın doğasına uygun olarak dışarı çıkmaması. Dan Brown'ın üniversitedeki kapalı ortam hakkında yazmasının nedeni budur. "Cehennem" bir mistik-gerilim türü. Odak noktası disiplinsiz insan büyümesidir, bir biyolog-bilim adamı insan büyümesini ve bunun getirdiği felaketleri engellemek için bir virüs yaratır. Eserde şöyle bir ibare vardır: "İnsanlığın geleceğini kurtarmak için yarısının ölümüne razı olmalısınız." Bu durumda ne yapardınız? İnsan büyümesi geometrik bir seride artar ve durdurulmazsa dünya yok olur.Aslında işin fikri de buna dayanıyor. Bazıları virüsleri soykırım olarak kabul ederken, diğerleri bunun tek çıkış yolu olduğuna inanıyor. Kişi sayısı kontrol altında tutulmalıdır. Yıllar süren savaşlar, laboratuvarlarda oluşturulan virüsler bu amaca hizmet etti. İnsan şuurlu bir varlıktır, fakat gözlerini yumar ve birçok çocuk doğurur, onlar da muhtaç ve sefalet içinde büyürler. Kontrol altına alınmalı, gebeliğe engel olunmalı, bilinçsizce bir hayvan gibi çiftleşip ürememelidir. Çehov'un bir sözü vardır: "Bazı insanlar yemek yemek, uyumak ve üremek için doğarlar."
Eserin kadın kahramanı zeki Sienna, kendi sorunlarına değil, çevrenin ve dünyanın sorunlarına odaklanmıştır. Evsizlere el uzatır, bir kere bile tecavüze uğrar. Yaşadığı Manila şehrinde çocukların aç kalması, alım-satım, pedofili ve şiddet karşısında dehşete düşer. Sienna (adı turuncu-kırmızı anlamına gelir) dünyayı tek başına kurtaramayacağını anlar, kendisi de depresyon ve saç dökülmesinden muzdariptir. Eserin bir diğer ilginç kahramanı da Zobrist'tir. Zobrist gibi insanlar normal insanlar gibi hissetmezler. Kendilerini Tanrı sanıyorlar. Ateistlerin çoğu dünyayı yöneteceklerini düşünürler. Tarihten gördüğümüz gibi. Napolyon, İskender, Cengiz Han, Hitler gibi tarihi figürler. Eser, çeşitli tabloların, sanat eserlerinin, müzelerin, "Dante'nin Maskesi", "Medusa" vb. okuyucunun entelektüel dünyasını zenginleştirir. Sır, insan nüfusunu bir virüs yoluyla azaltma planındaydı. Buradaki asıl amaç, Profesör Robert Langdon'ı öldürme yanılsaması yaratarak onu gizemin anahtarını bulmaya zorlamaktı.
Norveçli varoluşçu yazar Yu Nesbö'nün eserleri de entelektüel dedektiflerdir. "Şeytanın Yıldızı" ("Garabasma") adlı eserde Şeytan'ın yıldızı bir bilmeceyi çözmenin anahtarı olarak karşımıza çıkar. Pentagram entelektüelliğin bir simgesidir. Dedektif "Kardan Adam" soğuk suç, dondurulmuş, faili meçhul seri cinayetlerin araştırılmasına dayanmaktadır.
İngiliz yazar Alex Michaelides'in polisiye öyküsü Alex Michaelides'te bir kadın çok sevdiği kocasına ateş eder, onu öldürür, yıllarca sessizlik içinde yaşar ve bir terapistle tanışır. Bir kadının iç kargaşası anlatılıyor.
İngiliz yazar Sidney Sheldon'ın "The Master of the Game", "The Other Side of Midnight", "The Wrath of Angels" adlı eserleri de birer entelektüel dedektiftir. "Meleklerin Gazabı" nda tema bilimsel keşiflerle ilgilidir.
Fransız yazar, psikanalist Julia Kristeva aynı zamanda entelektüel bir edebiyat eleştirmenidir. Tarihsel ve metafizik bir gerilim olan Byzantium'da Cinayet'te, Bizans prensesi ve tarihçi Anna Comne'nin izinden giderek, köklerini kazıyarak seri cinayetlerin ve göçün karanlık tarihini araştırıyor.
İtalyan yazar Umberto Eco'nun "Gülün Adı" adlı eseri aynı zamanda bir entelektüel dedektiftir. Eserde tüm sırlar kilise kütüphanesinde saklıdır ve Wilhelm ve Adso kütüphanenin labirentlerinde dolaşarak sırrı koruyan yasak kitabı, yani Aristoteles'in "Poetika"sını elde etmeye çalışırlar. Bu ölümlerin anahtarı kütüphanede ve bu anahtarı bulmak zor. Gizli bir el, kilisenin içinde Wilhelm ve Adso için engeller yaratır. Kilise bilimi kütüphanede tutukladı. Kilisenin halk üzerindeki gücü imparatorun yönetiminden daha fazladır, kilise insanların kaderini belirler. Eco, on üçüncü yüzyıl İtalya'sında din ve siyaset arasındaki çatışmayı ve bu çatışmadan doğan trajedileri bir manastır çerçevesinde ustalıkla anlatıyor. Romanda Eko okura "Kütüphanenin iç yapısı dünyanın çeşitli yönleriyle örtüşüyor mu?" diye sorar. ipucu sorusu bırakıyor.
Edebiyatımızda psikolog-yazar Rövşen Abdullahoğlu'nun entelektüel polisiye türünde kaleme aldığı Abaddon adlı romanı, insan kişiliğinin psikolojik yaralanmalar karşısında savunma mekanizmasını harekete geçirdiğinde neler yapabileceğini anlatır. İnsanın bitmek bilmeyen iç savaşı, gerileme ve evrime yol açan etkenler hemen hemen tüm görsellerde farklı yönleriyle ortaya konuyor. Burada korku ve cesaret duygularının, korku ve sevgi duygularının tek bedende buluşmasıyla ortaya çıkan ilginç davranış kalıplarıyla karşılaşıyoruz, çocukken ilk korkuya yenik düşen insanların birkaç farklı yaşamını görüyoruz, eserde dissosiyatif kişilik bozukluğu anlatılıyor.
Her seviye kitabının entelektüel bir yanı vardır. Entelektüel dedektifte sadece resimlerden, müzelerden ve sanat örneklerinden bahsedilir, bu ille de böyle değildir. Cengiz Abdullayev'in eserlerinde silah türleri, uçak parçalarının adları, çeşitli suçları çözme yöntemleri öğrenilmekte ve bu başlı başına fikir dünyamızı zenginleştirmektedir.
Dedektif kurgu ya da macera kurgu. Entelektüel dedektif türü.
Macera edebiyatı seyahatname, avcılık türü, denizciliği içerir. Macera literatüründe güvenlik teşkilatlarının işleri için kullanılan biçime dedektif denir. Dedektiflik edebiyatı veya kriminal nesir, doğrudan suça, onun keşfine ve suçluların karakterlerine ve güdülerine odaklanan edebi bir türdür. Bunu kim yaptı? - suçu kimin işlediği bilmecesine odaklanan bir dedektif öyküsünün karmaşık olay örgüsü versiyonudur. "Bunu kim yaptı?" terim aynı zamanda cinayet müfettişleri arasında katilin kimliğinin hemen belli olmadığı bir vakayı tanımlamak için kullanılır. Cinayetlerin çoğu, kurbanın tanıdığı veya akraba olduğu kişiler tarafından işlendiğinden, "bunu kim yaptı?" çözmek genellikle daha zordur. Bir tür olarak dedektifin ana özelliği, eserde bazı gizemli olayların varlığıdır. hangi koşullar altında oluştuğu bilinmemektedir ve açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Dedektif öyküsünün önemli bir özelliği de, en azından soruşturma tamamlanana kadar, davanın gerçeklerinin okuyucuya tam olarak açıklanmamasıdır. Bunun yerine okuyucu, araştırma sürecinde yazar tarafından yönlendirilir ve her aşamada kendi versiyonlarını oluşturma ve bilinen gerçekleri değerlendirme fırsatı verilir. Eser önce olayın tüm ayrıntılarını anlatıyorsa veya olayda olağandışı, gizemli bir şey yoksa, o zaman artık tamamen polisiye bir hikayeye değil, ilgili türlere (gerilim, polis romanı vb.) Ait olmalıdır. araştırma süreci boyunca yazar tarafından yönlendirilir. Eser önce olayın tüm ayrıntılarını anlatıyorsa veya olayda olağandışı, gizemli bir şey yoksa, o zaman artık tamamen polisiye bir hikayeye değil, ilgili türlere (gerilim, polis romanı vb.) Ait olmalıdır. araştırma süreci boyunca yazar tarafından yönlendirilir. Eser önce olayın tüm ayrıntılarını anlatıyorsa veya olayda olağandışı, gizemli bir şey yoksa, o zaman artık tamamen polisiye bir hikayeye değil, ilgili türlere (gerilim, polis romanı vb.) Ait olmalıdır.
Dedektifin tarihi. "Gerçek ve Yalan" eski bir Mısır alegorik masalı, Sofokles'in "Kral Oedipus", Herodotus'un "Rampsinit ve Hırsız", peygamber Daniel'in kitabından "Susanna ve Yaşlılar", "Üç Elmanın Hikayesi". " "Binbir Gece Masalı" na dahil edildi. Olay örgüsünü döndürme yöntemi ilk kez "Üç Elma Masalı"nda kullanıldı. Bir olay örgüsü, bir kurgu eserindeki bir olay örgüsünün yönünü veya amaçlanan sonucunu kökten değiştiren edebi bir araçtır. Bu, hikayenin sonuna doğru gerçekleştiğinde, buna beklenmedik bir son veya olay örgüsünün değişmesi denir.
Dedektif türleri.
1. Kapalı dedektif, kapalı bir odada cinayet, imkansız suç, doğaüstü tarafından işlenen suç. Edgar Allan Poe'nun "Morgue Sokağı Cinayeti", "kapalı bir odada cinayet" olay örgüsüne dayanan ilk polisiye çalışması olarak kabul edilir. Arthur Conan Doyle "Dans Eden Adamlar", "Renkli Kurdele", Agatha Christie "On Küçük Kızılderili", "Fare Kapanı", "Doğu Ekspresinde Cinayet", Gaston Leroux "Sarı Odanın Sırrı", Hake Talbot "Çılgınlığın Sınırı" Çukur", Robert Van Gulik "Çin Labirentinin Suçları", Umberto Eco "Baudolino" ve diğerleri. kapalı oda tipine aittir.
John Dixon Carr, "Kapalı Oda Gizeminin Ustası" olarak kabul edilir.
2. Rahat dedektif. Cinsellik ve şiddete daha az yer verilen veya mizahla sunulan, suçların ve soruşturmaların birbirine sıkı sıkıya bağlı küçük bir toplulukta geçtiği bir polisiye türü. Bu tür işlerde dedektifler çoğunlukla kadındır.
3. Tarihsel dedektif. Suçun tarihi, tarihsel olaylar bağlamında gerçekleşir. Örneğin, V. Eko "Gülün adı". Modern yazarın tarihsel gerçeklikler içerisine yerleştirdiği polisiye hikâyeye “retro-dedektif” denir. Örneğin, Dostoyevski "Suç ve Ceza", Jean Richep "İdeal Suç"
4. Ters dedektif. Hikâyenin başından itibaren suçlu bellidir, bu tür eserlerde dedektifin suçlunun suçunu tam olarak nasıl ispatlayacağı vurgulanır. "Gerçek ve yalanlar" - eski Mısır alegorik masalı, Sofokles "Kral Oedipus".
5. Noir-"kara roman" dedektifi. Şiddet, argo ifadeler, cinsel istismar vb. Noir türünün başlıca özellikleri arasında sunumun sert gerçekçiliği, kinizm, karakterlerin kendilerini yok etme eğilimleri, argo bolluğu ve olay örgüsünde zorunlu seks repliği yer alır.
6. Polis dedektifi. Polisin ana karakterlerinin kişisel yaşamları, genellikle dramatik bir şekilde gösterilir. Arsa konusu, aile durumu, takımdaki ilişkiler ve yaşam riski ile mesleki faaliyetle ilişkili stresli ortam olabilir.
7. Yasal veya yasal dedektif. Kolluk kuvvetleri ve yargı sistemi "ana karakter" rolünü üstlenir ve eserde merkezi bir yer tutar.
8. Bir casus dedektif, genellikle bazı özel servisler için çalışan bir casusun bakış açısından anlatılan bir aksiyon hikayesidir.
9. Suç romanı dedektifi. Suçlunun bakış açısından anlatılan bir hikaye.
10. Psikolojik dedektif. Psikolojik çatışmaya dayalı polisiye unsurların yer aldığı bir gerilim alt türü.
11. İronik polisiye, polisiye türünün postmodernizmin izlerini taşıyan atipik türlerinden biridir. İronik dedektifte dedektiflik soruşturması mizahi bir bakış açısıyla anlatılır ve bir gizemi çözmeyi amaçlar ve anlatı genellikle birinci veya ikinci kişi ağzından yürütülür. Çoğu zaman bu türde yazılan eserler, polisiye romanın klişelerinin parodisi niteliğindedir. İronik dedektif öyküsünün gelişiminin ilk aşamalarında, "ironik" kavramı genellikle "gerçeği cilalama" rolünü oynadı.
12. Fantastik dedektif. Stanislav Lem "Soruşturma", Sergey Lukyanenko "Genom" ve diğerleri.
13. Siyasi dedektif. Ana olay örgüsü, siyasi olaylar ve çeşitli siyasi veya ticari figürler ve güçler arasındaki rekabet etrafında dönüyor. Ana karakterin kendisinin siyasetten uzak olduğu da sık sık olur, ancak davayı araştırırken soruşturma "güçler" tarafından engellenir veya bir tür komplo ortaya çıkar. Siyasi dedektifin ayırt edici bir özelliği (mutlaka olmasa da), ana karakterler dışında tamamen olumlu karakterlerin imkansızlığıdır. Bu tür nadiren saf haliyle bulunur, ancak işin ayrılmaz bir parçası olabilir.
Dedektifteki tipik karakterler . Profesyonel, kişisel, amatör. Çehov "Avda Drama", Agatha Christie "On Kara Yavru", dedektifler farklıdır.
Çağdaş Azerbaycan edebiyatında gerçekçi polisiye romanlar birkaç gruba ayrılabilir:
- politik dedektif romanı;
– istihbarat (casus) polisiye romanı;
– belgesel dedektif romanı;
- macera dedektif romanı;
- suçluların ve suç çevrelerinin hayatını anlatan polisiye romanlar;
- ceza infaz kurumlarındaki yaşamı anlatan polisiye romanlar.
Azerbaycan edebiyatında polisiye türünün kurucusu Cemşid Amirov'dur. Jamshid Amirov uzun süre zulüm gördü ve eserlerini okuması yasaklandı. "Soruşturma Devam Ediyor" filmi "Kıyı Harekatı" eserinden, aynı adlı film ise "Kara Volga" eserinden yola çıkılarak yapılmıştır.
Agatha Christie'nin Şiraz'daki Dedektif Evi incelemesi
Parker Pyne, Orta Doğu gezisi için Şiraz'da. Orada yapayalnız yaşayan ve İranlı olduğunu iddia eden bir İngiliz kadın olduğunu öğrenir. Herkes onun deli olduğunu düşündü. Parker Pyne ilgisini çeker ve ona hizmetlerini teklif eder. Karakterler: Bay Parker Pyne, Bay Schlagal, Bayan Esther Carr (Ester-hidden,Carr-swamp), Muriel King. konumlar. Tahran, İsfahan, Şiraz.
Eserin kahramanı, katil olmakla suçlanmaktan korkar ve metresinin yerini alır. Neden üç yıl boyunca tamamen farklı biri gibi davranmayı başardı? Bütün kulların bu konuda kör olması da büyük bir meseledir. Bay Parker Payne bir romantiktir. İnsanların mutlu olmasını ister ve onlara yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapar. İnsanların gerçekte neye benzediklerini ve neler yapabileceklerini, karakterlerinin bu fikir-genetik bilgisini vb. görür. cevabına yönlendirir.
Entelektüel dedektif türü
Dedektiften bir adım üstün olan entelektüel dedektif, zeka ve anlayışa dayalı bir dedektif türüdür. Bu tür polisiye eserler okuyucunun entelektüel düzeyini zenginleştirir ve bilgilendirir, eserlerde çeşitli tablolar, sanat eserleri, film başlıkları bulmak mümkündür.
İngiliz yazar Dan Brown'ın "Cehennem", "Başlangıç", "Yalan Noktası", "Dijital Şato", "Melekler ve Şeytanlar", "Da Vinci Şifresi", "Kayıp Sembol" adlı eserleri entelektüel dedektiflerdir. Yetişkinler uzun zamandır bildikleri nesnelerin aslında gizli kodlarla bağlantılı olduğunu okudukça, derinlere inildikçe eserlerin değeri arttı. Dan Brown'ın ailesinde çocukluktan beri gizemli olaylar yaşanıyor. Aksine, bu gizemli olaylar ebeveynleri tarafından organize edildi. Sanki çocukluklarından beri böyle sıra dışı sırlarla büyümek üzere eğitilmişler ki, büyüdüklerinde kafaları karışmasın, zorluklar karşısında kendilerini kaybetmesinler. Dan Brown'ın okuduğu kolej kapalı bir kurum olarak kabul edildi. Burada meydana gelen olaylar sır olarak kaldı. Kolej yönetiminin öğrencileri azarlaması, çocukların oynadığı oyunların kapalı ortamın doğasına uygun olarak dışarı çıkmaması. Dan Brown'ın üniversitedeki kapalı ortam hakkında yazmasının nedeni budur. "Cehennem" bir mistik-gerilim türü. Odak noktası disiplinsiz insan büyümesidir, bir biyolog-bilim adamı insan büyümesini ve bunun getirdiği felaketleri engellemek için bir virüs yaratır. Eserde şöyle bir ibare vardır: "İnsanlığın geleceğini kurtarmak için yarısının ölümüne razı olmalısınız." Bu durumda ne yapardınız? İnsan büyümesi geometrik bir seride artar ve durdurulmazsa dünya yok olur.Aslında işin fikri de buna dayanıyor. Bazıları virüsleri soykırım olarak kabul ederken, diğerleri bunun tek çıkış yolu olduğuna inanıyor. Kişi sayısı kontrol altında tutulmalıdır. Yıllar süren savaşlar, laboratuvarlarda oluşturulan virüsler bu amaca hizmet etti. İnsan şuurlu bir varlıktır, fakat gözlerini yumar ve birçok çocuk doğurur, onlar da muhtaç ve sefalet içinde büyürler. Kontrol altına alınmalı, gebeliğe engel olunmalı, bilinçsizce bir hayvan gibi çiftleşip ürememelidir. Çehov'un bir sözü vardır: "Bazı insanlar yemek yemek, uyumak ve üremek için doğarlar."
Eserin kadın kahramanı zeki Sienna, kendi sorunlarına değil, çevrenin ve dünyanın sorunlarına odaklanmıştır. Evsizlere el uzatır, bir kere bile tecavüze uğrar. Yaşadığı Manila şehrinde çocukların aç kalması, alım-satım, pedofili ve şiddet karşısında dehşete düşer. Sienna (adı turuncu-kırmızı anlamına gelir) dünyayı tek başına kurtaramayacağını anlar, kendisi de depresyon ve saç dökülmesinden muzdariptir. Eserin bir diğer ilginç kahramanı da Zobrist'tir. Zobrist gibi insanlar normal insanlar gibi hissetmezler. Kendilerini Tanrı sanıyorlar. Ateistlerin çoğu dünyayı yöneteceklerini düşünürler. Tarihten gördüğümüz gibi. Napolyon, İskender, Cengiz Han, Hitler gibi tarihi figürler. Eser, çeşitli tabloların, sanat eserlerinin, müzelerin, "Dante'nin Maskesi", "Medusa" vb. okuyucunun entelektüel dünyasını zenginleştirir. Sır, insan nüfusunu bir virüs yoluyla azaltma planındaydı. Buradaki asıl amaç, Profesör Robert Langdon'ı öldürme yanılsaması yaratarak onu gizemin anahtarını bulmaya zorlamaktı.
Norveçli varoluşçu yazar Yu Nesbö'nün eserleri de entelektüel dedektiflerdir. "Şeytanın Yıldızı" ("Garabasma") adlı eserde Şeytan'ın yıldızı bir bilmeceyi çözmenin anahtarı olarak karşımıza çıkar. Pentagram entelektüelliğin bir simgesidir. Dedektif "Kardan Adam" soğuk suç, dondurulmuş, faili meçhul seri cinayetlerin araştırılmasına dayanmaktadır.
İngiliz yazar Alex Michaelides'in polisiye öyküsü Alex Michaelides'te bir kadın çok sevdiği kocasına ateş eder, onu öldürür, yıllarca sessizlik içinde yaşar ve bir terapistle tanışır. Bir kadının iç kargaşası anlatılıyor.
İngiliz yazar Sidney Sheldon'ın "The Master of the Game", "The Other Side of Midnight", "The Wrath of Angels" adlı eserleri de birer entelektüel dedektiftir. "Meleklerin Gazabı" nda tema bilimsel keşiflerle ilgilidir.
Fransız yazar, psikanalist Julia Kristeva aynı zamanda entelektüel bir edebiyat eleştirmenidir. Tarihsel ve metafizik bir gerilim olan Byzantium'da Cinayet'te, Bizans prensesi ve tarihçi Anna Comne'nin izinden giderek, köklerini kazıyarak seri cinayetlerin ve göçün karanlık tarihini araştırıyor.
İtalyan yazar Umberto Eco'nun "Gülün Adı" adlı eseri aynı zamanda bir entelektüel dedektiftir. Eserde tüm sırlar kilise kütüphanesinde saklıdır ve Wilhelm ve Adso kütüphanenin labirentlerinde dolaşarak sırrı koruyan yasak kitabı, yani Aristoteles'in "Poetika"sını elde etmeye çalışırlar. Bu ölümlerin anahtarı kütüphanede ve bu anahtarı bulmak zor. Gizli bir el, kilisenin içinde Wilhelm ve Adso için engeller yaratır. Kilise bilimi kütüphanede tutukladı. Kilisenin halk üzerindeki gücü imparatorun yönetiminden daha fazladır, kilise insanların kaderini belirler. Eco, on üçüncü yüzyıl İtalya'sında din ve siyaset arasındaki çatışmayı ve bu çatışmadan doğan trajedileri bir manastır çerçevesinde ustalıkla anlatıyor. Romanda Eko okura "Kütüphanenin iç yapısı dünyanın çeşitli yönleriyle örtüşüyor mu?" diye sorar. ipucu sorusu bırakıyor.
Edebiyatımızda psikolog-yazar Rövşen Abdullahoğlu'nun entelektüel polisiye türünde kaleme aldığı Abaddon adlı romanı, insan kişiliğinin psikolojik yaralanmalar karşısında savunma mekanizmasını harekete geçirdiğinde neler yapabileceğini anlatır. İnsanın bitmek bilmeyen iç savaşı, gerileme ve evrime yol açan etkenler hemen hemen tüm görsellerde farklı yönleriyle ortaya konuyor. Burada korku ve cesaret duygularının, korku ve sevgi duygularının tek bedende buluşmasıyla ortaya çıkan ilginç davranış kalıplarıyla karşılaşıyoruz, çocukken ilk korkuya yenik düşen insanların birkaç farklı yaşamını görüyoruz, eserde dissosiyatif kişilik bozukluğu anlatılıyor.
Her seviye kitabının entelektüel bir yanı vardır. Entelektüel dedektifte sadece resimlerden, müzelerden ve sanat örneklerinden bahsedilir, bu ille de böyle değildir. Cengiz Abdullayev'in eserlerinde silah türleri, uçak parçalarının adları, çeşitli suçları çözme yöntemleri öğrenilmekte ve bu başlı başına fikir dünyamızı zenginleştirmektedir.

Not: Yazı ilk olarak Azerbaycan'da yayın yapan http://yazarlar.az sitesinde yayınlanmıştır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum