Daşkent'de Türk dünyasının ebediyaşar lideri Haydar Aliyev 'in anısına kongre düzenlendi

Daşkent'de Türk dünyasının ebediyaşar lideri Haydar Aliyev 'in anısına kongre düzenlendi
15 Haziran 2024 - 18:32
Daşkent'de Türk dünyasının ebediyaşar lideri Haydar Aliyev 'in anısına kongre düzenlendi


12 Hazirandan itibaren kardeş Özbekistan'da Azerbaycan kültür günlerine dair özel programlar gerçekleşmekdedir. 

 Başkent Daşkent'deki Haydar Aliyev adına Merkezde 13 Haziran 2024 tarihinde Azerbaycanın Daşkent'deki Büyükelçiliğinin desteği ile düzenlenen anma programına Azerbaycanın Özbekistan büyükelçisi Hüseyin Guluyev, Özbekistan'da resmi seferde olan Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli, ülkedeki diplomatik misyon temsilcileri,  büyülelçilik mensupları ve Daşkent Devlet Universitesinin akademik heyeti katıldı.
Merhum liderin aziz hatırasına bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan programda Haydar Aliyev'in ülkesinin ve halkının refahı için yaptıkları anlatıldı. 
Konuşmasıyla programa değerli katkılarda bulunan Azerbaycan Milli Meclisinin millet vekili Cavanşir Feyziyev Türk dünyasının ebediyaşar lideri Haydar Aliyevi Azerbaycan halkının refah ve kalkınmasının yolunu açan bilge şahsiyet, ileri görüşlü bir devlet adamı ve bağımsız Azerbaycan'ın kuruluşunda tarihi rol oynayan, hayatını Türk Dünyasının birlik  ve beraberliğine adayan "Türklüğün ölümsüz Başbuğu" adlandırdı.
Özbekistan'ın eski cumhurbaşkanı İslam Kerimovla Haydar Aliyevin arasındakı dostluk ve kardeşlikden söhbet açan sayın Cavanşir Feyziyev Özbekistanla Azerbaycan arasındakı tarih, kültür, edebiyat, gönül ve duygu birlikteliğinin çok kadim ve derin köklere söykendiğini belirtdi.  
Sovyetler Birliği’nin çökmesiyle 1991’de bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’ın egemen topraklarının kısa bir süreç erzinde işgal edildiğini, ülkenin kendi içinde ayrılıkçılık, isyanlar ve ekonomik zorluklar yaşadığını dile getiren C.Feyziyev, merhum Aliyev’in faaliyetleri ve hizmetleri sonucunda Azerbaycan ekonomisinin yatırımcı çekmeye başladığını ve ülkenin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağladığını söyledi.
Sayın millet vekili konuşmasında  Haydar Aliyev’in 1992 yılından ömrünün sonuna kadar Türk devlet başkanlarının tüm görüşlerine ve Zirve toplantılarına katıldığını, konuşmalarında Türk halkını birlik ve kardeşliğe çağırdığını söyledi. Cavanşir Feyziyev bugünkü modern Azerbaycan’ın güçlü bir devlete dönüşmesinden dolayı tüm Azerbaycan halkı adına Haydar Aliyev'e minnetdar olduklarını belirtti.
 Aliyev’in Türk dünyasına, her bir Türk ulusuna -  Türk insanına  gönülden bağlı olduğunu ifade eden Cavanşir Feyziyev  “Türk dünyasının idraki gücüne,  büyüklüğüne ve kapasitesine yürekten inanan, tüm Türk halkına kalkınma ve istikrar yolunda gelecek için ilham ve güven veren Haydar Aliyevin Türk dünyasının bugünki siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda kaydettiği mesafede  emeğinden sağduyusundan, ortaya koyduğu vizyonun böyüklüğünden bahs etti.
Günümüzde bu manevi bağların Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyevle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin liderliğinde giderek daha da güçlendiğini vurğulayan sayın millet vekili Cavanşir Feyziyev
Karabağ'ın işgalden kurtarılan topraklarında yürütülen imar  çalışmalarında kardeş Özbekistanın büyük desteğine dikkatleri odakladı.  Millet vekili özellikle bildirdi ki, Fuzuli şehrinde Özbekistan hükümeti tarafından hediye olarak yaptırılan ortaokul,  Özbek halkının dahi evladı Mirza Uluğbey'in adını taşıyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in Azerbaycan ziyareti sırasında okulun açılış törenine katılması;
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Füzuli'de Mirze Ulugbey adına okulun açılışında "...bu okul sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda Özbekistan'la dostluğumuzun ve kardeşliğimizin bir merkezi olacaktır" söylemesi bu kardeşliğin remzi simgesi olarak düşünülmektedir.

 Türk dünyasında yaşanan entegrasyon süreçleri bağlamında aynı soydan gelen Azerbaycan ve Özbekistan halkları arasındaki ilişkilerin gelişmesi de Türk dünyasını geliştiren faktörlerden biridir. Bugünlerde Özbekistan'da düzenlenen Azerbaycan Kültür Günleri kardeşliğimizin tentenesi ve birliğimizin, beraberliğimizin güzel şekilde beyanıdır.  İki ülke arasında günden-güne gelişen ilişkiler, Türk dünyası çerçevesinde kültürel-edebi-bilimsel ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağına inamımız tamdır" - fikirleriyle sayın Cavanşir Feyziyev konuşmasını  tamamladı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum