Cengiz Aytmatov'un Sovyetlerin kirli yüzünü anlattığı romanı: Kaval ve Yer

Cengiz Aytmatov'un Sovyet baskılarını ele aldığı için uzun bir süre yayımlanmayan eseri "Kaval ve Yer" 2016 yılında Bulgaristan'da bulunmuştu.

Cengiz Aytmatov'un Sovyetlerin kirli yüzünü anlattığı romanı: Kaval ve Yer
31 Ocak 2023 - 22:25

Kırgız edebiyatının, Türk dünyasının ve dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan Cengiz Aytmatov'un Türkiye kamuoyunda çok bilinmeyen "Kaval ve Yer" eseri, yazıldığı dönemde Sovyetlerin kirli yüzünü anlattığı için uzun süre yayımlanamadı.

Eserle ilgili bilgiyi, Kırgızistan'da ilk defa Kırgızistan Milli Akademisi Başkanı Abdıldajan Akmataliyev aktarmıştı. Ünlü yazar Aytmatov'un bilinmeyen eseri ile ilgili günümüze kadar detaylı araştırma yapılmadığını ifade etmişti.

KAVAL VE YER"  ESERİ, BULGARİSTAN'DAN BULUNDU

Kırgızistan Milli Akademi Başkanı Abdıldajan Akmataliyev, Aytmatov'un bilinmeyen eseri hakkında QHA'ya röportaj verdi. Röportajda, dünya edebiyatının ve Türk dünyasının güçlü kalemlerinden bir olan Cengiz Aytmatov'un günümüze kadar bilinmeyen "Kaval ve Yer" adlı eserinin, Bulgaristan'da "Plamyak" (Пламък) ve "Literaturnıy Front" (Литературный фронт) dergilerinde yayımlandığını ifade etti.

"KAVAL VE YER", SOVYET REJİMİNE KARŞI YAZILDIĞI İÇİN YAYIMLANMADI

Cengiz Aytmatov'un adı geçen eseri, Sovyet baskısına  karşı yazılan bir eser olduğu için hiçbir yerde yayınlanmadı. Yazar, bu eserde, günümüz Kırgızistan Cumhuriyeti başkenti Bişkek'in göbeginden geçen Büyük Çüy Su Kanalı'nın kurulmasını ele aldı.

Cengiz  Aytmatov, bu eserde, Büyük Çüy su kanalının kurulmasını anlatırken; Sovyetler Birliğinin kirli yüzünü, dönemin baskılarını konu edindi. Bu nedenle, Sovyet etkisindeki edebiyat çevreleri tarafından gizlendi ve yayımlanmasına izin verilmedi.

"Kaval ve yer" romanı, 1974-1976 yıllarında Bulgarca yayımlanan iki ciltlik Cengiz Aytmatov koleksiyonunda yer aldı. 
İlk yayın yeri: https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/azerbaycan-da-iran-ajanlarina-yapilan-operasyonda-7-gozalti-466578

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum