Altın Portakal'ın en iyisi şimdi 'Altın Yunus' adayı

Altın Portakal'ın en iyisi şimdi 'Altın Yunus' adayı
16 Ekim 2022 - 12:54

Boğaziçi Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülü için yarışacak yerli yapımlar açıklandı. Festivalin 10’uncu yılında 10 yapım ‘Altın Yunus’ için yarışacak. Filmlerde, Özcan Alper’in Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülüne layık görülen ‘Karanlık Gece’, Ümran Safter’in Adana Altın Koza Film Festivali’nden üç ödülle dönen ‘Kabahat’, Atalay Taşdiken’in bu hafta vizyona giren ve Yeşilçam tadında özlenen bir sevgi hikayesini beyazperdeye taşıyan ‘Hara’ filmleri öne çıkıyor.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 10’uncu yaşını kutlayan Boğaziçi Film Festivali’nde ‘En İyi Film’e verilen ‘Altın Yunus’ için yarışacak ulusal filmler açıklandı. Festivalin bu yılki ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ‘Bir Umut’, ‘Eflatun’, ‘Hara’, ‘Kabahat’, ‘Kar ve Ayı’, ‘Karanlık Gece’, ‘Mendirek’, ‘Tatlı Süt Köpüğü’, ‘Tebessüm’ ve ‘Uçuş 811’ filmi yarışacak. Boğaziçi’nin yarışma filmlerinde Özcan Alper’in geçen hafta Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülüne layık görülen, gezgin bir müzisyen olan İshak’ın yedi yıl sonra döndüğü kasabada geçmişle yüzleşmesini ve yaşadığı suçlulukla mücadelesini anlatan ‘Karanlık Gece’ filmi ve Ümran Safter’in Adana Altın Koza Film Festivali’nden üç ödülle dönen, 13 yaşındaki ergen bir kızın kendindeki değişime uyum sürecini anlatan ‘Kabahat’ filmleri dikkati çekiyor. Filmlerde, ‘Kız Kardeşim Mommo’ filmi ile yurt dışında birçok ödül alan Atalay Taşdiken’in şu an vizyonda olan, küçük bir kızın sakat bir ata duyduğu sevgi üzerinden sıcak bir aile hikayesini beyazperdeye taşıyan ‘Hara’ da öne çıkıyor.

‘MENDİREK’ ADANA’DA YÖNETMENLERİN BEĞENİSİNİ KAZANMIŞTI

Yarışmada dikkati çeken diğer bir yapım, ‘Mavi Bisiklet’in bol ödüllü yönetmeni Ümit Köreken’in TRT, Almanya ve Slovenya ortak yapımı olan ikinci filmi ‘Bir Umut’. Film, sinema oyuncusu olmak isteyen Umut’un yirmi yıldır görmediği MS hastası annesinin gelişiyle kırk iki saatte değişen hayatını izleyiciye aktarıyor. Selcen Ergun’un dünya prömiyerini 47. Toronto Film Festivali’nde yapan ‘Kar ve Ayı’ filmi de kışın bitmek bilmediği bir kasabaya atanan genç bir hemşirenin güç ilişkileri, yüzleşmeler ve sırlar arasında kalmasını konu alıyor. Cem Demirer’in adada yaşayan iki balıkçı kuzenin yüzleşemedikleri karakterlerini, saklanan bir sırrı ve kuzenlerden birinin giderek paranoyak bir hal almasını konu alan ilk uzun metrajı ‘Mendirek’ filmi Adana’da Film Yönetmenleri Derneği’nin ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görülerek dikkatleri üzerine çekmişti. ‘Kızım Gibi Kokuyorsun’ filmiyle Avrupa’dan birçok ödül alan Olgun Özdemir’in İngiltere’den Türkiye’ye dönen bir kadın ve kendisiyle yüzleşmekten kaçan bir adamın yarım kalan bir kitabı tamamlamak için çabalarını ele alan ‘Tatlı Süt Köpüğü’ de dünya prömiyerini Moskova’da yapmıştı. Festivalde yarışan filmleri yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun başkanlığındaki, Christian Jeune, Zeynep Atakan, Biket İlhan ve Irmak Zileli’den oluşan jüri değerlendirecek.

BİLETLER 17 EKİM’DE SATIŞA ÇIKIYOR

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Boğaziçi Film Festivali, 21-28 Ekim tarihleri arasında seyircilerle bir araya gelecek. Festival boyunca Türkiye ve dünya sinemasından seçkin örneklerin gösterimlerinin yanı sıra, ustalık sınıfları ve birçok sinemacının katılacağı söyleşilere yer verilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği festival ‘bogazicifilmfestivali.com’ internet adresinden ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden takip edilebilir. Festivalin gösterimlerinin biletleri ise 17 Ekim’de satışa çıkacak.

film.jpg

ÜÇ FİLM AYNI ANDA DÜNYA PRÖMİYERİNİ YAPACAK

Boğaziçi Film Festivali’nde yarışan ‘Eflatun’, ‘Tebessüm’ ve ‘Uçuş 811’ filmleri aynı zamanda festivalde dünya prömiyerini yapacak. Cüneyt Karakuş’un görme yetisini küçük yaşta yitiren Eflatun’un baba yadigarı bir saat dükkanında tanımadığı ama sesine aşık olduğu bir adamı bekleyişini konu alan ‘Eflatun’ filmi 2020’de festivalde CGV Mars Dağıtım Ödülüne layık görülmüştü. Sezgin Cengiz ve Şiyar Gedik’in ‘Tebessüm’ filmi asık suratlılığıyla tanınan Mustafa ve babasının kesilen bacağı ile yaşadığı absürt olayları konu alıyor. Hakan Kerim Karademir’in müzayede için İstanbul’dan New York’a giden bir çiftin de
bulunduğu uçağın kuşkulu bir ölümle kaderleri değişen yolcularını anlatan ‘Uçuş 811’ filmi ise Türkiye’de çekilmiş ve tamamı uçakta geçen ilk film olarak dikkat çekiyor.


KAYNAK: KARAR GAZETESİ

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum