ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK BM YAPTIRIMLARI YENİDEN YÜRÜRLÜKTE

ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK BM YAPTIRIMLARI YENİDEN YÜRÜRLÜKTE
20 Eylül 2020 - 14:34

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) İran ile yapılan nükleer anlaşma çerçevesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kaldırılan yaptırımları tekrar faal hale getirdiğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tahran yönetimine yönelik yeni yaptırımlara dair yazılı bir açıklama paylaştı.

Bakan Pompeo, 20 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan açıklamasında, İran’ın Batılı ülkeler ile yapılan nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nda (JCPOA) belirtilen yükümlülüklere uymadığını söyleyerek, verilen tavizlerin İran gibi rejimleri güçlendirdiğini vurguladı.

YAPTIRIM KARARLARINDA HANGİ ALANLAR HEDEF ALINIYOR?

ABD’nin BMGK tarafından iptal edilen yaptırımları bugün itibarıyla yeniden aktif hale getirdiklerini duyuran Pompeo, BMGK’nın 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 ve 1929 sayılı kararlarında geçen tüm yaptırımların uygulayacağını söyledi. Pompeo, Güvenlik Konseyi’nin pasif kalmasının, İran’ın 18 Ekim 2020’de konvansiyonel silahlar satın almasının önünü açacağını hatırlatarak ülkesinin bunu engellemek için gereken önlemleri aldığını savundu.

Bütün BM ülkelerine bahsi geçen yeni yaptırım kararlarına uyma çağrısında bulunan ABD Dışişleri Bakanı, silah ambargosu ile birlikte İran’ın Uranyum zenginleştirme ve işleme gibi faaliyetlerde bulunmasının önlendiğini, bunun dışında balistik füze testi geliştirmesi veya ilgili teknolojilerin alışverişinin durdurulmasını da içerdiğini açıkladı.

AÇIKLAMADA YEMEN, IRAK, LÜBNAN VE SURİYE’DEKİ ÇATIŞMALARA VURGU

Pompeo, BM ülkelerinin yaptırımlara uymaması ve belirtilen konularda İran ile iş birliği yapması halinde söz konusu ülkelere de yaptırım uygulanacağını söyleyerek yaptırımların yeniden uygulanmasının uluslararası barış ve güvenlik için olduğunu savundu. Bakan, 2015 nükleer anlaşmasının İran’ı uluslararası topluluğa katılmaya teşvik etmek yerine, tahmin edildiği üzere mollaların edindikleri servetleri Yemen’de, Irak’ta, Lübnan’da ve Suriye’de çatışmaları arttırmak için kullandıklarını vurguladı.

Daha önce İran’ın, JCPOA’da belirtilen uranyum stokunun 10 kat üzerine çıktığını ileri sürerel BMGK’yı nu hamleye göz yummakla suçlamıştı. Fakat Fransa, Almanya ve İtalya’dan oluşan E3 ve diğer üye ülkeler, ABD’nin yaptırım kararlarını reddedip İran ile müzakere yoluna gitmişlerdi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum