30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü

30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü
30 Ağustos 2022 - 17:22

Dünyanın çeşitli yerlerinde soykırıma maruz kalan toplumlar 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü’nde toplu gömülen, kaçırılan veya esir düşen sivilleri hatırlıyor. Pek çok yerde katliamlara imza atan işgalcilerin savaş suçu kanıtları bugün gün yüzüne çıkıyor. Dünyada binlerce kayıp insana ulaşmak için araştırmalar sürüyor.

Dünyanın dört bir yanında kabul gören Dünya Kayıplar Günü her sene 30 Ağustos’ta kaybolan kişiler hatırlanıyor. Savaşta hayatını kaybeden, esir düşen, toplu gömülen, kaçırılan veya vatanından koparılan pek çok kişi Kayıplar Günü’nde akıllara geliyor. Bu bağlamda savaş suçu kanıtlarının en büyük tespiti olan toplu mezarlardan kayıp kişilerin kemikleri çıkarılıyor.

RUSYA, KIRIM TATARLARINI KAÇIRIYOR!

Rusya işgal ettiği Kırım’da yüzlerce masum sivile baskı uygulayarak çeşitli yerlere kaçırıyor. Günlerce, aylarca, yıllarca haber alınamayan Kırım Tatarlarına ne olduğu bilinmiyor. İşgalci saldırılarıyla adını duyuran Rusya, Kırım Tatarlarını asılsız iddialarıyla evlerine baskı uygulayarak tutukluyor. Rusya, tutuklanan Kırım Tatarlarını sözde mahkemeye çıkararak içeri alıyor. Kimi zaman da evinin önünden ansızın kaçırdığı Kırım Tatarlarına ne olduğu konusunda bilgi vermiyor. Kaybolan, esir düşen Kırım Tatarları merak ediliyor.

Rus işgali altındaki Kırım’ın Bahçesaray bölgesinde Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) üyesi, Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi 31 yaşındaki Ervin İbragimov 2016 yılında evinin önünden kaçırıldı. O günden beri haber alınamayan İbragimov’un ailesi onu aramaya devam ediyor.DQTK’nin en genç üyesi İbragimov’un yaşayıp yaşamadığı ise halen bilinmiyor. İşgal altındaki Kırım’ın Bahçesaray bölgesi yakınlarındaki evinin önünden kaçırılan İbragimov’un tespit edilen kamera görüntülerine göre polis üniforması giyen kişilerce kaçırıldığı kaydedildi.

UKRAYNALI SİVİLLER İŞGAL BÖLGELERİNE GÖNDERİLİYOR

Rusya 2014 yılında Ukrayna’nın doğusuna başlattığı savaşla birlikte yüzlerce savunmasız Ukraynalı sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu sene Rusya, 24 Şubat’ta başlattığı geniş çaplı işgal girişiminde Ukrayna’nın Kıyiv Oblastı’ndaki Gostomel, İrpinBuça gibi kentlerinde savaş suçu işledi. Savunmasız sivilleri hedef alan Rusya, bölgede toplu katliamlara imza atmış, katlettiği sivilleri toplu şekilde gömmüştü.

Ayrıca işgalci Rus yönetimi Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinden işgal ettiği bölgelere veya Rusya’ya kaçırıyor. Savaşta ailesini kaybetmiş öksüz ve yetim çocuklar Rusya’da yasa dışı olarak başka ailelere teslim ediliyor.

BOSNA HERSEK SAVAŞINDA SİVİLLER TOPLU GÖMÜLDÜ

Dünya, Sırpların Bosna Hersek’teki insanlık dışı saldırılarına 1992-1995 yılları arasında şahitlik etmişti. Binlerce kişinin toplu gömüldüğü savaşın ardından birçok kişinin kaybolduğu bilgileri hala mevcut. Bosna Kayıp İnsanlar Enstitüsü yaklaşık 7 bin kişinin hala kayıp olduğu bilgisini paylaştı. Bosna Hersek’teki Srebrenitsa ve Priyedor Facialarında Müslüman Boşnakların kaybolduğu kaydedildi. Toplu mezarlardan çıkarılan cansız bedenler katliamların yıl dönümünde yeniden toprağa gömülüyor.

ÇİN’İN UYGUR TÜRKLERİNE YÖNELİK SOYKIRIMI

Dünya Kayıp İnsanlar Günü’nde hatırlanan diğer bölge ise Doğu Türkistan olarak yer alıyor. Çin Komünist Parti yönetimi, Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine soykırım ve baskı uygulamaya devam ediyor. Doğu Türkistan’da özgür bir şekilde dinini, kültürünü yaşayamayan Uygur Türkleri sözde eğitim kamplarına götürülerek işkenceye maruz kalıyor. Doğu Türkistan’ın egemenliğine göz diken Çin, Uygur Türklerinin yaşamına müdahalede bulunuyor. İslami yaşam faaliyetlerinden yoksun bırakılmak üzere binlerce Uygur Türkü toplama kampına götürülerek zulme uğruyor. Kampa götürülen Uygur Türklerinden bir daha haber alınamıyor.


Filiz
30 Ağustos 2022, 09:43


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum