Türk istiklalinin ölümsüz abidesi 100 yaşında: 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!

Türk istiklalinin ölümsüz abidesi 100 yaşında: 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!
30 Ağustos 2022 - 17:28

İzmir’i işgal ederek İç Anadolu’ya kadar ilerleyen Yunan ordusuna karşı 26 Ağustos 1922’de Türk askerinin başlattığı taarruzla 30 Ağustos günü kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi tüm Türkiye’de coşkuyla kutlanıyor. Ülkenin dört yanında yapılan kutlamalarda ve anma törenlerinde zaferin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitler ve gaziler minnetle yad ediliyor.

İtilaf güçlerini arkasına alarak 1919’da İzmir’i işgal edip İç Anadolu’ya kadar ilerleyen Yunan ordusuna karşı Türk ordusunun başlattığı taarruz sonucu kazanılan 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi’nin 100. yılı kutlanıyor.

BÜYÜK TAARRUZ’UN ZAFERLE SONUÇLANDIĞI 30 AĞUSTOS

Savaşın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın emrindeki Türk ordusu, 26 Ağustos 1922’de başlattığı Büyük Taarruz’la Anadolu’daki işgalci Yunan askerlerini def etmeyi amaçladı. Taarruzdan önce Türk ordusunun eksikliklerini tamamlayabilmek için Türk halkı her zaman olduğu gibi büyük bir seferberlikle varını yoğunu Türk ordusuna bağışladı. Taarruza başlamadan önce Mustafa Kemal Paşa saldırı planlarını sadece birkaç kişiyle paylaşmıştı. Kocatepe’de hücuma geçen Türk askerleri, top atışlarıyla Yunan ordusuna karşı taarruza geçti. Saldırıları Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Fevzi (Çakmak) Paşa ve İsmet (İnönü) Paşa koordine etti. Top atışlarından sonra Türk ordusu, bölgede kalan işgalci Yunan askerlerini süngüden geçirdi. Mehmetçik, 4 gün süren peş peşe taarruzlarla Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya gibi Batı Anadolu’nun önemli bir kısmını eli kanlı Yunan ordusundan temizledi.

TÜRK ORDUSU, YUNAN ORDUSUNU İZMİR’E KADAR KOVALADI

Yunan ordusu, 4 gün üst üste yaşadığı hezimetten sonra geri çekilmeye başladı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini vermesiyle Türk ordusu, kaçan Yunan askerlerinin peşine düştü. Türk ordusu kaçan düşmanları yakalayıp esir alabilmek için bölgedeki tüm kaçış noktalarını kapatmaya çalıştı. Kaçabilen Yunan askerleri, bölgedeki yerleşim alanlarını yakıp yıktı. Türk ordusu, savaşın sonunda Anadolu’daki Yunan askerlerinin yarısını yok etti ve esir aldı.  Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ve emrindeki Mehmetçik’in hedefi, artık zulmün başladığı yere, İzmir’e girip düşmanı Anadolu’dan tamamıyla temizleyip denize dökmekti.

“TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL DÜŞÜNCESİNİN ÖLÜMSÜZ ABİDESİ”

Mustafa Kemal Atatürk, yıllar sonra Türk milletinin Milli Mücadele’sini kaleme alarak anlattığı Nutuk’ta 30 Ağustos’u ve Büyük Taarruz’u “muazzam bir eser” olarak nitelendirerek şu sözlerle anlattı:

“Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklâl düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.”


Filiz
29 Ağustos 2022, 23:37
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum