V. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı Yapıldı

V. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı Yapıldı
18 Kasım 2019 - 23:29

  Türk Dil Kurumu tarafından Çukurova Üniversitesinin desteğiyle 7-8 Kasım 2019 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilen “V. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı” Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde  başladı.


   Çalıştayın açılış törenine Çukurova Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Türkçe Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk YILDIRIM, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu Başkanı Prof. Dr. Leylâ KARAHAN, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi ERSOY ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa KİBAR ile çok sayıda akademisyen, öğrenci  ve davetli katıldı.
   Açılış töreninde Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu Başkanı Prof. Dr. Leylâ KARAHAN ile Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi ERSOY birer konuşma yaptı.

     Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi ERSOY konuşmasında, “V. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı”nı Adana’da yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Urfa’da yapılan ilk çalıştayı Kars, Edirne ve Sakarya’da yapılan çalıştayların izlediğini söyleyen ERSOY, Urfa’da düzenlenen çalıştayın bildirilerinin Kurumumuz tarafından kitap hâline getirildiğini kaydetti.
     Prof. Dr. ERSOY, ağızların Türkoloji alanında sıklıkla başvurulan önemli kollardan biri olduğunu vurguladı. İlk ağız ve şive araştırmacısı olarak nitelendirilen Kâşgarlı Mahmud’un çalışmalarımıza ışık tuttuğuna da değindi.
    Prof. Dr. Feyzi ERSOY, iki gün sürecek olan Çalıştayda yerli ve göçmen ağızları, aralarındaki ilişkinin nasıl teşekkül ettiği hususunda bildirilerin sunulacağını belirtti. Çalıştayı düzenleyen Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu ile Çukurova Üniversitesine teşekkürlerini sunan Prof. Dr. ERSOY, Çalıştayın verimli geçeceği yönündeki temennilerini dile getirdi.
   Prof. Dr. Ahmet Bican ERCİLASUN başkanlığında yürütülen açılış oturumunun konuşmalarını Prof. Dr. Efrasiyap GEMALMAZ, Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR, Prof. Dr. Osman Fikri SERTKAYA ile Prof. Dr. Tuncer GÜLENSOY yaptı.

     Açılış oturumundan sonra, seksen yaşını aşan Prof. Dr. Efrasiyap GEMALMAZ ile Prof. Dr. Tuncer GÜLENSOY’a Türk diline ve Türk Dil Kurumuna katkılarından ötürü plaket ödülü verildi.

   Çalıştay, ikinci günün sonundaki (8 Kasım 2019) kapanış oturumuyla son bulacaktır. Kapanış oturumu, Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Başkanı Prof. Dr. Leylâ KARAHAN başkanlığında üyeler Prof. Dr. Ayşe İLKER, Prof. Dr. Hatice ŞAHİN, Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN ve Doç. Dr. Özgür AY’ın katılımıyla yapılacaktır.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum