TÜRK OCAKLARI MANİSA ŞEHZADELER ŞUBESİNDE NEVRUZ KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

TÜRK OCAKLARI MANİSA ŞEHZADELER ŞUBESİNDE NEVRUZ KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ
00 0000 - 00:00 - Güncelleme: 20 Mart 2020 - 18:51

TÜRK OCAKLARI MANİSA ŞEHZADELER ŞUBESİNDE NEVRUZ KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ.

NEVRUZ

Türk Ocakları Şehzadeler şubesinin bu akşamki sohbet konuğu Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi İrfan Murat Yıldırım, konumuz ise Nevruz’du.

Dr. Öğr. Üyesi İrfan Murat Yıldırım, önce Nevruzun politik anlamı üzerinde durdu. Nevruz'un milli hafızayı oluşturan bayramlardan biri olduğunu, bu yüzden Sovyetler döneminde 1920-1992 yılları arasında Nevruz Bayramı kutlamanın, destanların ve Türk çalgılarını kullanmanın yasaklandığına işaret etti. Türkiye'de Atatürk zamanı 1925 yılında görkemli bir Nevruz yürüyüşü yapıldığını hatırlatarak Nevruz'un Türk bayramı olduğunu fakat terör örgütü tarafından terörün hareket noktası yapıldığını, Nevruz adı altında yapılan yakıp yıkmaların hiçbir bayramın kökeninde olmadığını söyledi.

Nevruz'un Farsça bir kelime olup yeni gün anlamına geldiğini, bahar bayramı olduğunu ve mitolojik, tarihi, dinsel anlamlara sahip olduğunu, Türk mitik tefekküründen izler taşıdığına işaret etti.

Yıldırım, Azerbaycan'daki Nevruz kutlamalarını aktarırken kendi çocukluğuna dair anılarından da bahsetti. Azerbaycan'da Nevruz'un sadece bir gün değil dört çarşamba olarak salı akşamlarından kutlandığına dikkat çekti. Bunlar; Hava Çarşambası, Yel Çarşambası, Su Çarşambası, Od Çarşambası’dır. Bu kutlamalarda köse köse oyunu, su serpilmesi, semeni adlı bitkinin yeşertilmesi, kapı dinleme, fal açılması, baca baca payımı ver, şal sallamak gibi geleneklerin icra edildiğini aktardı.

Sohbet sonunda Dr. Öğr. Üyesi İrfan Murat Yıldırım’a plaket ve katılım belgesi MCBÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi Davut Şahin tarafından verildi.

KAYNAK: Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesi

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum