Manisa Kültür Sohbetlerinde "Manisa" konuşuldu

Burhan Kurtoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı program Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yeni binasında Cumartesi günü saat:14.00'de gerçekleştirildi.

Manisa Kültür Sohbetlerinde "Manisa" konuşuldu
19 Ocak 2019 - 17:21

Moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Naci YENGİN ‘in yaptığı "Manisa Kültür Sohbetleri" programında 19 Ocak 2019 tarihinde "Dünden Bugüne Manisa" konuşuldu.

Üç yıldır devam eden "Manisa Kültür Sohbetleri" programı Manisa, Türkiye ve Türk dünyasının tarih ve kültürel konularında konferanslar vererek Manisa'nın kültürel hayatına canlılık kazandırıyor.

Manisa'nın tanınmış simalarından "Gönülden Gönül’e Derneği " başkanı Burhan Kurtoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı program Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yeni binasında Cumartesi günü saat:14.00'de gerçekleştirildi.

Manisa’nın tanınmış kültür insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen programın konuğu Burhan Kurtoğlu’ydu.

Tarihçi-Yazar Naci YENGİN ‘in açış konuşmasıyla başlayan programda Manisa’nın kültürel değerlerinin ön plana çıktığı görüldü.

Burhan Kurtoğlu’nun 1937’den bu güne kazandığı deneyimler, sosyal, siyasi ve ekonomik kazanımlarından anılarını paylaştığı konuşması duygulu anların yaşanmasına sahne oldu.

Manisa çarşısında yedi yaşındayken başladığı esnaflığı ortaokul sonrası da devam ettiren ve terzi bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Burhan Kurtoğlu uzun yıllar manifaturacılık yapmış daha sonra da Almanya örneğinden yola çıkarak sanayi alanında girişimlerde bulunmuştur.

Sanayileşmenin Manisa’yı kalkındıracağından hareketle Kurtoğlu plastik fabrikalarını kuran Kurtoğlu zaman içinde işi oğullarına bırakmış ancak zaman içinde değişik sebeplerle fabrikayı bırakarak kendisini sosyal işlere, hayır işlerine vermiştir.

Manisa’nın tarihten getirdiği kültürel değerlerin her geçen gün dejenere olduğu günümüzde insanın, esnafın, mahallenin, şehrin ve milletin değişim ve dönüşüm geçirdiği görülüyorsa bunda öz benliğin, milli kültüre olan ilgi ve desteğin yeterince olmadığı görülmektedir.

Burhan Kurtoğlu’nun ısrarla üzerinde durduğu hasletler arasında dostluk, samimiyet, güven ve sadakat duygularının tekrar yaşatılması şehrin ve insanın bütünleşmesi adına önemli bir adım olacaktır.

Şehri yaşamak, şehrin kültürünü ve şehirli insanın medeni yönlerini canlı ve diri tutmak amacıyla yapılması gereken çalışmalara ağırlık verilmesi ve insan merkezli şehir, cemiyet, millet ve devlet için olmazsa olmaz koşullardandır.

Manisa gibi Saruhan Beyliğinden Osmanlı’ya, Osmanlı’dan bu güne ülkesine ve milletine değer katan şehirlerin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Şehrin ihmali, kültürün, benliğin ve milletin ihmali anlamına gelmektedir ki bu durum medeniyetin çürümesine; kaybettiği hazineyi arama bulma adına enerjisinin, gençliğinin yeni arayışlara girmesine neden olacaktır.

Burhan Kurtoğlu esnaflık ve sanayicilikte kazandığı deneyimlerini Manisalılarla paylaşmaya devam ediyor. Manisa’nın yaşayan tanıkları arasında yer alan Burhan Kurtoğlu, Tezcan Karadanışman, Faruk Saydam gibi onlarca katılımcının bulunduğu programda Manisa’nın üzümü, Gediz Irmağı, Bağ Bozum Şenlikleri, Manisa’nın mahalle kültürü, esnaflığın sırları, evlilikler, çeyiz adetleri, karcılar, Manisa’nın hanları… Konuşuldu.

Arnavut kaldırımlı eski Manisa sokakları, bahçeli evleri, bahçelerinde tulumba ve fırınların bulunduğu sıcak haneler…

Manisa’nın sığır alanı, sığırtmaçları (Karaköy, Alaybey ve Gençlik Parkının olduğu yerler)

Amele pazarı(Hatuniye Camiinin alt tarafı)

Kurşunlu Han, Yeni Han, Kütahyalılar Hanı, Meserret Han, Küçük Yeni Hanlarıyla Manisa…

Muradiye Camiindeki Kar Kazanı Vakfı(Kar suyu dağıtmak amacıyla kurulan vakıf),

Mum Dikme geleneği: Dükkânını geç açan esnafın dükkânının önüne dikilen mumlar…

İki saat boyunca Manisa ile ilgili hatıraların anlatıldığı konuşmalardan anlaşılmıştır ki şehirlerin medenileşmesi oranında insan, insanın medenileşmesi oranında da şehirler kalkınacak ve yeniden yaşanır hale gelecektir.

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum