İsrail'de Suudi Arabistan'a İran'a Saldırı çağrısı

İsrail Savunma Kuvvetleri komutanı "İsrail Suudi Arabistan ile İran konusunda istihbarat paylaşımı yapmaya hazır" dedi. Açıklama, İsrail'e karşı savaşmanın caiz olmadığını söyleyen Suudi Müftü'ye, İsrail İletişim Bakanı'nın teşekkür etmesinden sonra iki ülke arasında ikinci yakınlaşma hamlesi oldu.

İsrail'de Suudi Arabistan'a İran'a Saldırı çağrısı
17 Kasım 2017 - 09:09

İsrail Savunma Kuvvetleri sorumlusu, Gadi Eisenkot, Suudi basınına konuştu. İran'ı bölgedeki en büyük tehdit olarak tanımlayan Eisenkot, Suudi Arabistan ve İsrail'in tarihleri boyunca hiç savaşmadığını hatırlattı ve iki ülkenin İran konusunda istihbarat paylaşımında bulunabileceğini belirtti.

Şİİ HİLALİNE İZİN VEREMEYİZ

İsrail'in savunma sisteminin her zamankinden çok daha güçlü olduğunu belirten Eisenkot, bunun sebebinin bölgedeki ılımlı ülkelerle olan 'saygılı' ilişkileri olduğunu belirtti. İran'ın bölgeyi kontrol etme niyetinde olduğunu belirten Eisenkot "İran bölgede önce İran'dan Lübnan'a, sonra da körfezden Kızıl Deniz'e uzanan bir Şii hilali kurarak kontrol sağlamak istiyor. Bunun gerçekleşmesine izin veremeyiz" diye konuşut. 

İsrail'in Lübnan'a saldıracağı iddialarıyla ilgili de konuşan Eisenkot, "Lübnan'da, İran'ın tansiyonu yükseltmek için yaptığı müdahaleler olduğunu görüyoruz. Ancak başarılı olma şansını düşük görüyoruz" dedi.

FETVADAN SONRA BİR ADIM DAHA

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed Selman, "Ilımlı İslam'a geçiyoruz" çıkışının ardından rakiplerini saray içi darbeyle bertaraf ederken Yemen'den atılan füze ve Lübnan Başbakan Hariri'nin istifası, Tahran ile Riyad arasındaki ipleri germişti. Tahran, Riyad'ı Lübnan'a müdahale etmekle suçlamıştı. Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh'in "İsrail'e karşı savaşmanın caiz olmadığını, Hamas'ın terör örgütü olduğunu ve Hizbullah'a karşı İsrail ordusuyla iş birliği yapılabileceği yönündeki fetvası ise Suudi Arabistan'ın bölgedeki yeni politikasıyla ilgili tartışma başlatmıştı. İsrail İletişim Bakanı, müftüyü terbrik etmesinin ardından Tel Aviv'den İran'a karşı ortak istihbarat paylaşımı yapma teklifi dikkat çekti. 

Karar gazetesi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum