İKİNCİ MANİSA MEVLEVİHANESİ

Manisa'da yapılan İkinci Manisa Mevlevihanesi hakkında fazla bilgi bulunmaz.

İKİNCİ MANİSA MEVLEVİHANESİ
09 Mart 2019 - 10:51 - Güncelleme: 09 Mart 2019 - 10:58

İKİNCİ MANİSA MEVLEVİHANESİ


Manisa’da, 1870’li yıllarda, Yukarı Tabakhane mahallesinde tenha bir tepede yer alan “Eski” Mevlevîhane terk edilip il merkezi Adakale mahallesinde, Ali Bey Camii avlusuna bitişik ve Demirtaş, Dönertaş ile Çırpıcı sokakları arasındaki arsa üzerinde “yeni”, “ikinci” bir Mevlevîhane inşa edildi. İkinci Mevlevîhane 1925’te tekkeler kapatılıncaya kadar 1001 gün çile ile terbiye edilmiş, “dede” ünvanlı dervişleri yetiştiren bir Mevlevî âsitane olarak görevini ifa ettiği ve Osmanlıların son döneminde en önemli Konya makam Çelebileri’nin büyük bir kısmı bu âsitanede önceden şeyhlik yaptıkları için, Konya Dergâhı ile Karahisâr-ı Sâhib Mevlevîhanesi’nden hemen sonraki on beş âsitane içinde en önemli merkez sayılmıştır. Mevlevîlik tarihindeki önemine rağmen, ikinci Manisa Mevlevîhanesi hakkındaki kaynaklar yok denecek kadar azdır.

Tekkeler kapatıldıktan sonra, 1933'te, Vakıflar İdaresi Mevlevihane’yi 100 bin liraya satmış ve alan kişi de matbah-ı şerif dışındaki bütün bölümleri yıkmıştır. Manzumeden 1995’e kadar kalanlar sadece arka giriş, matbah-ı şerif, havuz, semahanenin beden duvar kalıntıları ve bu duvarların üzerinde bulunduğu setten ibaretti. Mevlevîhane 1995 e kadar olan zaman içinde terk edilmiş, matbah-ı şerif, içi değiştirilerek ev olarak kullanılmıştır. Bundan sonra Belediye bu arsa ile üzerindeki Mevlevihane kalıntılarını bir park haline getirmiştir.

Alıntı: Sûfî Araştırmaları - Sufi Studies SAYI 6

Kaynak: S. Barihüda TANRIKORUR'un yazdığı bir makaleden (Dr., Sanat tarihçisi-yazar, Ortadoğu Teknik, Bilkent ve Selçuk Üniversiteleri’nden emekli İngiliz Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi.)
1987’de ana kaynak olan emekli Vakıflar Müdürlüğü başkâtibi ve araştırmacı, rahmetli Manisalı Keşfî Karadanışman ile bir mülâkat yapılıp, kendisi ile Mevlevîhane arsası adım adım gezilerek, planını çizerken yıkılan Mevlevîhane binalarını ve yerleşimini tek tek tarif etmiştir.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum